07.05.2012. / 20:57

Autor: Hina

Karzai prijeti zaleđivanjem sporazuma potpisanog s Obamom

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je zaprijetio u ponedjeljak da će zalediti dugoročni sporazum o strateškom partnerstvu koji su nedavno potpisale dvije zemlje ako NATO u Afganistanu (Isaf) bolje ne zaštiti civile tijekom svojih operacija.

Hamid Karzai i Barack ObamaHamid Karzai i Barack ObamaAfganistanski predsjednik Hamid Karzai je zaprijetio u ponedjeljak da će zalediti dugoročni sporazum o strateškom partnerstvu koji su nedavno potpisale dvije zemlje ako NATO u Afganistanu (Isaf) bolje ne zaštiti civile tijekom svojih operacija.

Karzai je uputio to upozorenje zapovjedniku Isafa, američkom generalu Johnu Allenu i veleposlaniku Sjedinjenih Država u Kabulu, Ryanu Crockeru koje je hitno pozvao u predsjedničku palaču zbog civilnih žrtava koje je izazvao Isafa, stoji u priopćenju koje je objavilo afganistansko predsjedništvo.

Karzai je naveo da je Isaf ubio više desetaka civila, među kojima žene i djecu, u bombardiranjima od subote. Afganistanski predsjednik je zapovjedniku Isafa i američkom veleposlaniku prenio svoje zabrinutosti zbog civilnih žrtava ubijenih i ranjenih posljednjih dana u četiri pokrajine Logar, Helmand, Kapisa i Badghis.

Ako se bolje ne zaštite životi Afganistanaca, sporazum o strateškom partnerstvu gubi smisao, upozorio je Karzai, prenosi se u priopćenju.

Sporazum koji su prošle srijede u Kabulu potpisali afganistanski predsjednik Hamid Karzai i američki Barack Obama određuje uvjete nazočnosti američkih vojnika u Afganistanu do 2024., dok je predviđeno da će se međunarodne borbene postrojbe Isafa povući krajem 2014.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika