08.05.2012. / 13:00

Autor: Diana Robaš

Amerika u zemlji koje nema

U raljama trajne okupacije

Unatoč formalnom povlačenju američke vojske najavljenom za 2014. godinu, predsjednik Karzai potpisao je sporazum koji omogućuje američkim trupama ostanak u Afganistanu do 2024., a nedaleko od Bagrama nalazi se zatvor u kojem se još uvijek provode mučenja zatočenika izvan okvira pravnog sustava. Tariq Ali postavlja pitanje u čije ime govori Karzai jer Afganistan nije suverena država, već okupirani teritorij

Tariq AliTariq AliBritansko-pakistanski književnik i politički aktivist Tariq Ali, autor knjige „Obamin sindrom: predaja u domovini, rat izvan nje", proglasio je u emisiji Damocracy Now! nedavni posjet američkog predsjednika Afganistanu pod okriljem noći čistim predizbornim trikom za javnost kojim se nastoji maksimalno iskoristiti bin Ladenovo pogubljenje i uvjeriti javnost da je rat gotov. No unatoč formalnom povlačenju američke vojske najavljenom za 2014. godinu, predsjednik Karzai potpisao je sporazum koji omogućuje američkim trupama ostanak u Afganistanu do 2024., a 'nedaleko od Bagrama nalazi se zatvor u kojem se još uvijek provode mučenja zatočenika izvan okvira pravnog sustava'. Ali postavlja pitanje u čije ime govori Karzai jer Afganistan nije suverena država, već okupirani teritorij. Stoga je i Karzai tek „marionetski predsjednik koji ne predstavlja nikoga", a njegovo potpisivanje sporazuma s SAD-om lakrdija. Odu li Amerikanci uistinu iz Afganistana, kaže Ali, bilo bi im bolje da i njega povedu sa sobom.

Nitko ne želi rat - osim Obame i establishmenta

Karzai je u intervjuu s Christiane Amanpour za CNN nazvao pokolj 17-ero afganistanskih civila činom „namjernog terorizma". Tariq Ali ističe da ovaj strašni događaj nije izolirani incident, kako ga SAD predstavlja, već dio generalnog problema, budući da američka regionalna vojna politika takav teror sustavno provodi u cijeloj zemlji. Ali napominje da se prema najnovijoj anketi zaklade Pew 60% američkih građana protivi nastavku rata u Afganistanu - dakle, „Afganistanci ga ne žele, američki građani ga ne žele, ali predsjednik SAD-a ide dalje".

Ali je Obaminu najavu da neće graditi stalne baze u Afganistanu nazvao nadrealnom jer su one tamo već prisutne, a obećanje o nastavku obučavanja afganistanskih vojnika grotesknim s obzirom na sve veći broj Afganistanaca koji se nakon američke vojne obuke okreću protiv svojih učitelja/okupatora. Dapače, pobunjenički vođe masovno šalju svoje ljude na obuku kod američke vojske i policije upravo zato da bi ovi kasnije mogli stečena znanja upotrijebiti protiv njih.

Okupatori uvijek odlaze

Hrvatski vojnici također se nalaze u Afganistanu (Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL - ilustracija)Hrvatski vojnici također se nalaze u Afganistanu (Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL - ilustracija)Ann Wright, umirovljena pukovnica američke vojske i bivša diplomatkinja, koja je 2001. nadgledala ponovno otvaranje američkog veleposlanstva u Kabulu, ali je podnijela ostavku u državnoj službi u znak protesta protiv okupacije Iraka, dodala je kako američka vlada nikako ne želi da se doznaju pravi razmjeri pobune protiv prisutnosti vojnih snaga SAD-a u Afganistanu. Ali činjenica da je „predsjednik SAD-a morao doći u Afganistan usred noći i da je sporazum potpisan u ponoć" dovoljno govori o razini sigurnosti u zemlji. Povijest stranih vojnih intervencija u Afganistanu pokazala je da „napadači i okupatori uvijek odlaze, i to rijetko kada u dobrom stanju" - to su potvrdili primjeri Britanije, Rusije i sada SAD-a koji je u deset i pol godina utrošio trilijune dolara da bi se njegov predsjednik sada šuljao zemljom usred noći. Iako je najavljeno povlačenje većine trupa dobra vijest, Wright se pita zašto bi bilo potrebno i dalje obučavati Afganistance jer su oni očito već vrlo dobro opremljeni i vješti borci, što je dokazao i napad na američku bazu u Kabulu svega nekoliko sati nakon Obamina odlaska.

Bespilotni ubojica

John Brennan, Obamin savjetnik za protuterorizam, javno je potvrdio da su Sjedinjene Države „u punom skladu sa zakonom, a u svrhu sprečavanja terorističkih napada na SAD i spašavanja američkih života" vršile ciljane napade bespilotnim letjelicama na određene mete u inozemstvu, uključujući Alijev rodni Pakistan. Ali komentira da je to „dio ciklusa rata - osveta, teror, odgovor pobunjenika, još rata, još osvete, još terora". Obama se u napadima bespilotnim letjelicama pokazao daleko gorim od svog prethodnika Georgea Busha: tijekom prve godine svog predsjednikovanja poduzeo je više napada nego Bush u prethodnih pet godina. Ti napadi ne samo da ubijaju gomile nevinih žrtava, već je njihov učinak ravan nuli i SAD-u stvara više problema nego što ih rješava. Pomisao da ti napadi doprinose sigurnosti SAD-a Ali smatra suludom.

Mnogi stručnjaci za međunarodno pravo smatraju napade bespilotnim letjelicama nezakonitima, a dodatni je element i pravo na ubijanje vlastitih građana koje je nedavno stekao Obama. On je prvi predsjednik koji sada ima „zakonske ovlasti narediti ciljano ubojstvo bilo kojeg američkog građanina bez suđenja". Ann Wright pridružila se Alijevoj kritici rekavši: „planirana ubojstva Pakistanaca, Jemenaca, Somalaca, Afganistanaca, a sada i Amerikanaca ... tim smrtonosnim bespilotnim letjelicama po naredbi najvišeg vodstva naše zemlje, ubijanja bez sudskog postupka ... to mora prestati".

Vezane vijesti

Za građansku okupaciju gradova

Za građansku okupaciju gradova

Sinoć je u kinu Europa započeo Subversive Forum, međunarodna konferencija sa zajedničkom temom „Budućnost Europe". U uvodnoj raspravi naslovljenoj… Više

Komentari

registracija
27/8/09

Lujo1, 08.05.12. 14:55

USA - rak rana svijeta!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika