08.05.2012. / 14:47

Autor: Hina

Na Općem saboru HDZ-a zabranjeno slikanje glasačkih listića

Izborna povjerenstva na 15. Općem saboru HDZ-a 20. svibnja nadgledat će glasovanje stranačkih izaslanika na izborima za vodstvo stranke, a bit će zabranjeno fotografiranje i snimanje glasovanja i glasačkih listića, pri čemu će se diskvalificirati svaki listić koji bude snimljen, odlučilo je danas HDZ-ovo Predsjedništvo.

HDZ-ovce će se posebno nadzirati tijekom glasovanjaHDZ-ovce će se posebno nadzirati tijekom glasovanjaIzborna povjerenstva na 15. Općem saboru HDZ-a 20. svibnja nadgledat će glasovanje stranačkih izaslanika na izborima za vodstvo stranke, a bit će zabranjeno fotografiranje i snimanje glasovanja i glasačkih listića, pri čemu će se diskvalificirati svaki listić koji bude snimljen, odlučilo je danas HDZ-ovo Predsjedništvo.

Izjavila je to predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva, koje je, istaknula je, donijelo odluke koje će osigurati da svaki kandidat ima mogućnost nadziranja cijelog izbornog procesa, posebno brojanja glasova.

Izvijestila je da će izborna povjerenstva, koja će se imenovati za sve stranačke funkcije koje će izaslanici birati, "iz daleka" nadgledati glasovanje svakoga izaslanika.

Kako je rekla, bit će nemoguće ili teško moguće slikati glasačke listiće, a uhvati li se koga eventualno u tome taj će glasački listić biti diskvalificiran.

Izaslanici će glasovati po abecednom redu i u redu će čekati za glasovanje, pri čemu će svi, naglasila je, moći vidjeti je li kod glasovanja bilo kakvih zlouporaba.

Upitana je li zabrana slikanja listića uvedena zbog indicija da će netko od kandidata tražiti dokaze o tome kako su izaslanici glasovali, Kosor je odgovorila da na konferenciji za novinare istupa kao predsjednica stranke, a da će o tome nešto više reći u kampanji kao kandidatkinja za još jedan mandat na čelu stranke. "Razlozi za to svakako postoje", kazala je.

Iako je ranije predlagala da se za glasovanje osigura elektroničko brojanje glasova, što većina u Predsjedništvu nije prihvatila zbog mogućnosti manipulacija, Kosor je kazala kako je kompromisno dogovoreno da će izborna povjerenstva ručno brojati glasove, pri čemu će svaki kandidat imati svoga promatrača.

Petero kandidata za predsjednika HDZ-a - Tomislav Karamarko, Jadranka Kosor, Milan Kujundžić, Domagoj Milošević i Darko Milinović - izaslanicima će se predstaviti u desetominutom obraćanju po abecednom redu, a mogućnost obraćanja imat će još samo izborni pobjednik, iako je svim izaslanicima, pa tako i kandidatima, omogućeno sudjelovanje u raspravi.

Kosor je istaknula da će se u raspravi omogućiti i ispravak netočnog navoda, "ono što vladajuća koalicija sada želi ukinuti u Hrvatskom saboru", a rasprava će biti ograničena na pet minuta.

Tijekom dana bit će putem pošte poslani pozivi svim stranačkim izaslanicima za Opći sabor, a Kosor je pozvala da se svim izaslanicima omogući da glasuju samostalno, po svojoj savjesti, "bez da polažu račune bilo kome".

Predsjedništvo je prihvatilo dnevni red Općeg sabora i Poslovnik o radu, te odlučilo da će se u ime gostiju koje će HDZ pozvati na Sabor obratiti jedan njihov predstavnik, sve kako bi više vremena ostalo za raspravu i glasovanje.

Upitana koliko bi, po njezinim projekcijama, trebao trajati Opći sabor koji će početi u 10 sati, odgovorila je kako to ne može predvidjeti. "U ranu zoru idućeg dana, ako ne prije, sve ćemo znati", kazala je Kosor.

Novinari se za HDZ-ov Sabor trebaju akreditirati do 19. svibnja, a predsjednica HDZ-a pozvala ih je da rad Općeg sabora poprate "korektno i bez navijanja".

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
25/4/12

Volpi, 08.05.12. 17:28

Demokratski izbori u HDZ-u? ha ha ha stvarno smiješno.U HDZ-u neće biti demokracije kada u njoj sjede likovi kao što su Milinović,Jaca,Šeks,Karamarko itd. to su sve stari komunisti i UDBAŠI i oni nisu naučeni na demokratske procese nego su naučeni kako što bolje i brže ukrasti.Jadna naša Hrvatska sa takvim ljudima!


registracija
23/2/12

cookiese, 08.05.12. 17:29

što će sada karamarko učiniti? propao mu je plan sa slikanjem listića njegov genijalac vaso brkić morat će naći neki drugi način da varaju na izborima.koliko su ti izbori demokratski može se samo vidjeti iz ovoga.ovo je jedna velika lakrdija i sramota.


registracija
27/3/12

Opar, 08.05.12. 17:33

Nema demokracije u stranci dok u njoj sjede istrošen politički kadar koji je godinama uništavao zemlju.Dosta nam je i Karamarka,i Milinovića,i Kosorice,i jednih te istih lica.Hdz treba mlade i poduzetne ljude


registracija
2/4/12

ivanka78, 08.05.12. 17:37

Karamarko su pomrsili planove,zanima me kako ce sada svoje udbaske metode koristiti na izborima


registracija
14/11/07

laufer, 08.05.12. 22:56

Neka pitaju Glavaša kako se "stručno" namještaju izbori.
Čovjek zna znanje.
Provjereno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika