08.05.2012. / 17:06

Autor: Hina

Utjerivanje 'ucjene' u kosti

Štednja nema alternative

Zemlje kojima je odobren program međunarodne pomoći poput Grčke moraju poštovati dogovorene mjere, jer je alternativa tome bankrot, izjavio je u utorak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Jose Manuel BarrosoJose Manuel BarrosoZemlje kojima je odobren program međunarodne pomoći poput Grčke moraju poštovati dogovorene mjere, jer je alternativa tome bankrot, izjavio je u utorak predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

"Nema jedinstvenog rješenja za sve, potrebno je voditi računa o situaciji u svakoj zemlji zasebno. Ali, zemlje koje su pod programom pomoći, nemaju alternative, osim ustrajati na konsolidaciji proračuna jer u suprotnom slijedi nekontrolirani stečaj, a to nije rješenje", rekao je Barroso na konferenciji za novinare zamoljen da komentira situaciju u Grčkoj, gdje su nakon parlamentarnih izbora stranke koje su pristale na stroge mjere štednje pretrpjele velike gubitke i nemaju više većinu u parlamentu.

"Bilo bi posve neodgovorno reći tim zemljama da pokušaju pokrenuti rast povećanjem deficita. U tom bi slučaju te zemlje plaćale puno veće kamate, a novac koji im je potreban za socijalne usluge i investicije, trošio bi se na otplatu tako visokih kamata", rekao je Barroso.

Upitan da komentira ulazak neonacističke stranke Zlatna zora u grčki parlament, Barroso je rekao da bi najprije "trebalo definirati što je neonacistička stranka", a da će Komisija vrlo pozorno pratiti ima li tu kršenja europskih propisa i načela.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika