08.05.2012. / 17:19

Autor: Hina

Hrvatska - priča o ružnom pačetu koje se pretvara u labuda

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Slovenija će postati još manje privlačna za strana ulaganja ako ne provede potrebne reforme na tržištu rada i ne povede odlučniju borbu protiv korupcije, ocjena je komentara što ga je u utorak objavio ljubljanski poslovni dnevnik "Finance".

IlustracijaIlustracijaUlaskom Hrvatske u Europsku uniju Slovenija će postati još manje privlačna za strana ulaganja ako ne provede potrebne reforme na tržištu rada i ne povede odlučniju borbu protiv korupcije, ocjena je komentara što ga je u utorak objavio ljubljanski poslovni dnevnik "Finance".

"Ulaskom Hrvatske u EU Slovenija će dobiti jačeg regionalnog konkurenta, pa je i to razlog zašto nam je potrebna reforma tržišta rada, čime bismo postali zanimljiviji za strane ulagače", piše list koji podržava mjere štednje i smanjivanja proračunskih troškova koje zastupa nova slovenska vlada kao način izlaska iz krize.

"Hrvatska je vlada odmah nakon izbora najavila korjenite promjene za jačanje domaće poduzetničke aktivnosti i olakšice za strane investitore koji bi ulagali u logistiku, infrastrukturu i energetiku", navodi list. Dodaje da bi Hrvatska ulaskom u EU i "padom granica" mogla biti konkurent Sloveniji, koja unatoč deklariranoj potpori stranom kapitalu važi kao zatvorena za strane investitore.

"Ulaskom Hrvatske u EU postat će stranim investitorima zanimljivija i hrvatska poduzeća, pa bi se moglo dogoditi da već iduće godine hrvatske logističke tvrtke strancima postanu zanimljivije od slovenskih budući da mi u takve tvrtke nismo željeli pustiti strani kapital onda kad smo mogli i imali priliku", piše slovenski poslovni list.

"U tom pogledu priča o Hrvatskoj podsjeća na priču o ružnom pačetu koje se pretvara u labuda. Ali, Hrvatska nije jedina koja pretječe Sloveniju, isti je slučaj sa Češkom, Slovačkom, Poljskom, Estonijom, prednost Slovenije je sve manja", tvrdi slovenski poslovni list, te dodaje da Hrvatska pretječe Sloveniju i borbom protiv sustavne korupcije, o čemu svjedoče suđenja bivšem premijeru i drugim visokim dužnisnicima, dok se u Sloveniji slični slučajevi ne završavaju na sudu.

"Uhićenjem i suđenjem nekada nedodirljivom Sanaderu Hrvatska je dala znak stranim investitorima da pravna država funkcionira i da je njihov novac siguran", piše list.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 08.05.12. 23:22

Nadam se da će nas Slovenija zbog ovoga blokirati u pristupu u EU barem dok se unija ne raspadne. :-))
reforma.forumhr.com


registracija
5/10/11

Dragi, 09.05.12. 00:29

Bravo za Nostradamusa!
Nadam se da ni Srbija nikada neće ući u EU. Ništa dobroga ona ne donosi i nema se razloga pristupiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika