09.05.2012. / 00:50

Autor: Hina

Tsiprasu mandat za sastav vlade

'Vlast bez onih koji slušaju trojku'

Vođa grčkih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navečer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu

IlustracijaIlustracijaPredsjednik Syrize Alexis Tsipras koji je u utorak dobio mandat za sastav nove grčke vlade dao je na znanje da njegova stranka ne želi biti dijelom koalicijske vlade koju bi činile stranke koje prihvaćaju plan oštrih mjera štednje koje su Grčkoj nametnuli EU i MMF i Europska središnja banka.

Grčka, kojoj prijeti politička paraliziranost, suočena je s velikom krizom, a svjetska ekonomska tržišta strahuju da zemlja neće uspjeti ispuniti rigorozne obveze pod utjecajem radikalne ljevičarske stranke Syrize, koja je na izborima na opće iznenađenje dobila čak 16,5 posto glasova birača i 52 mjesta u parlamentu.

Vođa grčkih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navečer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku Karolosu Papuliasu. Nakon njega je priliku za osnivanje vlade dobila radikalna ljevičarska stranka Syriza, no promatrači ocjenjuju da bi to mogla biti "nemoguća misija". Tsipras, poput svog prethodnika, na raspolaganju ima tri dana.

"Jasno je da osnivanje koalicijske vlade nije moguće", ocijenio je u utorak navečer predsjednik Komore za grčko-američku trgovinsku razmjenu Iannos Grammatidis, ocijenivši, poput brojnih drugih promatrača i analitičara, da je u Grčkoj neizbježna organizacija novih izbora.

Čelnik Nove demokracije (ND), Samaras, na izborima je osvojio 18,85 posto glasova. Radikalna ljevica predvođena Tsiprasom je osvojila 16,78 posto biračkih glasova, PASOK 13,18 posto i proeuropski orijentirana Demokratske ljevice 6,1 posto biračkih glasova. U parlament su još ušli Nezavisni Grci, stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a, s osvojenih 10,5 posto glasova, Komunistička stranka s 8,5 posto i krajnje desna Zlatna zora.

Osim ND-a i PASOK-a, sve ostale parlamentarne stranke očitovale su se protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
17/6/05

torpedo, 09.05.12. 08:50

Ovo je demokracija na djelu. Grci ce dobiti ono sto su izabrali (ko i mi sa HDZ-om).

Sa kojim to novcima ce Grcka financirati novi deficit?
Naravno, moze uvesti ponovno Drahmu, ali inozemne kredite ce vidjeti 'malo morgen'.

U svakom slucaju, teska vremena se nadvijaju nad jugom Balkana.

Bas je prije par dana bio izvjestaj na ARD (prvi program Njemacke TV) gdje je reporterka prenjela informaciju da vecina Grka zeli ponovno pregovarati o planovima stednje a onda dodala svoj komentar da Grci ocito nisu svjesni da vise nema pregovora.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika