09.05.2012. / 11:29

Autor: Hina

Grčka nagađa:

Hoće li dobiti predviđenu tranšu zajma?

Manje stranke krajnje ljevice i krajnje desnice ostvarile su bolje rezultate jer se protive strogoj štednji i reformama koju te međunarodne novčarske ustanove propisuju Grčkoj u zamjenu za 130 milijarda eura paketa pomoći

IlustracijaIlustracijaGrčka, koja pokušava sastaviti vladu nakon nedjeljnih izbora, nagađa u srijedu je li Europska unija spremna isplatiti joj predviđenu tranšu zajma potrebnu da pokrije dospjela dugovanja.

"Nagađa se hoće li ovog tjedna biti isplaćena" predviđena tranša zajma, rekao je za radio Ghikas Hardouvelis, gospodarski savjetnik dosadašnjeg premijera i zapitao se "Zašto bi nam dali novac" ako je zemlja na izborima poručila da ne kani ispuniti obveze preuzete u zamjenu za zajam međunarodnih ustanova.

Tim se pitanjima u srijedu bavi i grčki tisak. Tako liberalni dnevni list Kathimerini piše da je Europska komisija uvjeravala Atenu da će u četvrtak isplatiti predviđenih 5,2 milijarde eura potrebnih da država namiri dospjela dugovanja.

Naprotiv, dnevnik To Vima piše da će EU odgoditi isplatu kako bi pojačao pritisak na Grčku da ne odstupi od preuzetih obveza prema Bruxellesu i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Grčka treba 15. svibnja isplatiti 450 milijuna eura dospjelih obveza prema vjerovnicima koji su toj zemlji u ožujku ipak otpisali 107 milijuna eura dugovanja.

Zemlji prijeti politička paraliza jer dvije velike stranke koje podupiru poštivanje obveza prema EU i MMF-u nisu na izborima dobile većinu. Manje stranke krajnje ljevice i krajnje desnice ostvarile su bolje rezultate jer se protive strogoj štednji i reformama koju te međunarodne novčarske ustanove propisuju Grčkoj u zamjenu za 130 milijarda eura paketa pomoći. Zbog nemogućnosti da sastavi vladu Grčku vjerojatno već u lipnju čekaju novi izbori.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika