09.05.2012. / 12:05

Autor: Nacional.hr

Vlada na putu prema dolje

Vladin rad ocjenjen je jedva trojkom što je čak lošije i od ocjene rada Sabora

Vlada stoji sve lošije (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Vlada stoji sve lošije (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Hrvatska Vlada početkom svibnja uživa potporu 46,4 posto hrvatskih građana, što je za 11,8 postotnih poena slabija podrška od one prije mjesec dana, odnosno 22,9 postotnih bodova u odnosu na onu izmjerenu početkom veljače (početkom travnja podrška je iznosila 58,3%, a početkom godine visokih 69,3%) pokazalo je redovito mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop. S druge strane, vladinu politiku ne podržava 33,9 posto građana (prema 25,9% početkom travnja, odnosno 17,4% početkom godine).

U analizi podrške pet glavnih područja vladine politike u mjesec dana od posljednjeg mjerenja svih je pet vladinih politika doživjelo pad potpore: gospodarska politika (-6,2 postotna poena; s 40,1% na 33,9%); vanjska politika (-7,4; s 51,3% na 43,9%); javne financije (-9,2; s 34,8% na 25,6%); socijalna politika (-10,1; s 42,1% na 32,0%); borba protiv korupcije (-3,4; s 55,7% na 52,3%). U usporedbi s prvim mjerenjem vladinih politika iz veljače ove godine Vlada je u svih pet područja zabilježila veliki pad podrške (najveći je pad potpore za gospodarsku politiku i to od 17,6 postotnih poena).

Snižavanje potpore politici Vlade vidljiva je i iz školske ocjene koja je nastavila kliziti i treći mjesec zaredom. Naime, u prvom je mjerenju iz veljače Vlada je za svoj rad od hrvatskih građana ocjenjena s čvrstom trojkom (3,1), da bi nakon toga ocjena počela kliziti najprije na 2,94 u ožujku, 2,69 u travnju, da bi sad izmjereno 2,54. Najbolju ocjenu Vlada bilježi među glasačima stranaka Kukuriku koalicije: SDP 3.46, IDS 3.00, HNS 2.89, HSU 2.52. Najslabiju ocjenu Vladi su dali glasači HDSSB-a (1,86), HSP (1,76), NL Ivana Grubišića (1,71), HSP dr. Ante Starčević (1,70).

Predsjednik Josipović bilježi ocjenu od 3.70 što je za 0.04 postotnih poena slabiji rezultat od onog zabilježenog početkom travnja. Najbolju ocjenu predsjednik Josipović bilježi među glasačima lijeve koalicije (SDP 4,21; HNS 4,06; IDS 4,00), a naslabije među glasačima desnih stranaka (HSP 2,85; HSP dr. A.Starčević 2,83; Hrast 2,63).

Hrvatski je sabor za svoj rad ocjenjen najslabijom ocjenom od početka mjerenja, 2.51 (prema 2.61 iz travnja, 2.84 iz ožujka, odnosno 2.82 iz veljače).

Rezultati o podršci politikama Vlade nimalo ne iznenađuju ako se imaju na umu svi nepopularni potezi u posljednjih dva mjeseca. Bit će vrlo zanimljivo pratiti dalji tijek mandata vladajuće većine kroz ocjenu rada i podršku politici Vlade. Optimizam i očekivanja od promjene vlasti su splasnuli i započeo je period kritičnijeg odnosa prema politikama Milanovićeve vlade. Potpora će ovisiti o povlačenju nepopularnih poteza (na sniženje potpore i pad ocjene), ali i učinaka pojedinih politika na povećanje zaposlenosti i standard građana (na povećanje potpore).

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
14/7/11

Trinity, 09.05.12. 13:28

Mislim da se tu ne radi samo o nepopularnim potezima i mjerama za spas države vladajućih, već u velikoj mjeri i o njihovom držanju i ponašanju i odnosu prema javnosti, o njihovom općem labavom, šeprtljavom imageu koji odaju u javnosti - pokušaji podmetanja kazneno osuđenih ili optuženih na dužnosnička mjesta bez posljedica, neprimjereni javni istupi ("shit hapens"!), manjak otvorene komunikacije uz novu modu uglavnom putem internetskih mreža, pa i onda sa odabirom tek malog broja pitanja na koja se daje odgovor, a to je ipak nemjerljivo sa direktnom "u živo" komunikacijom, što je u stvari zatvaranje, a ne otvaranje prema javnosti, prtljanja i odugovlačenja sa svekolikim imenovanjima u državnoj i javnoj upravi i stvaranje dojma da svaki "dere svoju kozu", jer sse stalno opravdavaju da sve štima i da djeluju sinkronizirano, i dojma da se važne odluke i mjere donose ad hoc, a ne po dugovremenski i pomno utvrđenom i dogovorenom "Planu 21"....sve u svemu, ništa mi se baš ne sviđa i vrlo sam razočarana.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 09.05.12. 14:07

Ovo nisu nepopularni potezi, ovo su krajnje nepošteni potezi. Naprimjer retroaktivni porez na nepodignutu dobit
koju želite sada podignuti. Ja koji sam ostavio dobit u tvrtki kako bih mogao isplatiti plaču radnicima, moram sada platiti porez , a oni koji su ranije isplatili dobit nikome ništa. Gdje je tu ravnopravnost. Sramite se, lopovi jedni.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.05.12. 15:23

da bi vlada dobila povjerenje ljudi mora jasno reči što do sada nije valjalo, i kako misli riješiti ono što do sada nije valjalo.

Ovako izgleda da vlada misli da je jedino važno da su oni došli na vlast a HDZenjare izgubile. Pored toga Čačić se ponaša kao egobolesna zvijer koja je pobijegla sa lanca.

na pozitivnoj strani, najava marasa da će znatno olakšati dobivanje nekih poslovnih dozvola je dobra vijest, ako se ostvari. slično vrijedi i za poreznu upravu koja je sada ugledala neke stvari koje svi znamo...hmmm koliki su bili prihodi Ive sanadera i mitomira žužula, i koliko su oni trošili...hmmmmm postoji razlika.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 09.05.12. 15:31

moja omiljena glupost ove vlade je odnos prema kapitalu. Stisnuli su građane sa porezima maksimalno jer trebaju sredstva da bi pokrenuli gospodarstvo!!!!

Sa druge strane, banke, koje upravo postoje da bi pokretale gospodarstvo, ubiru rekordne profite, ne plačaju poreze. Slično je sa svim drugim oblicima profita. Bogati se tretiraju kao neke zlatne koke koje treba maziti kako bi izlegli svoja zlatna jaja i iz tih jaja če magijom doći nova zaposlenja i blagostanje. Međutim bogati to nikada ne rade, već se dodatno bogate uživajuči nedemokratske privilegije koje nisu imali ni članovi komunističke partije u SSSRu.

Koliko dugo treba čekati da bi netko bankama rekao da IMAJU NAŠE NOVCE, međutim ne čine svoj posao. U saboru su preglupi da bi to shvatili (izuzev par izuzetaka), u vladi su ili glupi ili prearogatni, ili kukavice. Zemlja je na milosti i nemilosti u reketu bankarskog kartela. Osnovna uloga vlade u demokratskim zemljama je spriječiti stvaranje kartela i lobija, jer je to upravo protiv demokracije, blagostanja, i slobodnog tržišta.


registracija
29/11/11

pkoeljo, 09.05.12. 15:46

Sve ovosvjetske vlasti od pamtivijeka do danas uvijek su udarale po malom i poštenom čovjeku, tako i ova , samo još podlije.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.05.12. 16:14

Još uvijek čekamo da nedodirljivi dođu k pravdi.
Zašto je vlada nedavno podržala Bajića,a par mjeseci ranije,kao oporba,nije?
Zašto Bajić štiti Pavića i Josipovića?
Zašto Pavić štiti Josipovića i Bajića?
Zašto Josipović štiti Pavića i Josipovića?
Zašto Crkva još uvijek dobija naše novce?
Zašto te novce ne dobijaju znanost i obrazovanje?
Sirotinja?
Evo zašto rejting neumoljivo pada.Narod je debelo razočaran, očekivao je velike promjene,a promijenila su se samo imena u vladi.Kurta-murta sindrom.
Sve ostalo je isto,kao da je Kosor još uvijek na vlasti.Osim boljeg premijerskog engleskog.
Narod ipak nije glup,znate.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika