09.05.2012. / 12:53

Autor: Hina

Tadić u paktu s Miloševićevim socijalistom

Na mjesto srbijanskog premijera mogao bi, uz čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, kojeg se smatra ključnim igračem za sastavljanje nove vlade, doći i zamjenik predsjednika Tadićeve Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, navodi u srijedu beogradski tisak dodajući kako je trenutačna vršiteljica dužnosti predsjednika države Slavica Đukić Dejanović najavila da će o premijeru odlučivati novi predsjednik nakon drugog kruga predsjedničkih izbora.

Dragan ĐilasDragan ĐilasNa mjesto srbijanskog premijera mogao bi, uz čelnika Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicu Dačića, kojeg se smatra ključnim igračem za sastavljanje nove vlade, doći i zamjenik predsjednika Tadićeve Demokratske stranke (DS) i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, navodi u srijedu beogradski tisak dodajući kako je trenutačna vršiteljica dužnosti predsjednika države Slavica Đukić Dejanović najavila da će o premijeru odlučivati novi predsjednik nakon drugog kruga predsjedničkih izbora.

Predsjednica srbijanskog parlamenta i vršiteljica predsjedničke dužnosti, ujedno i potpredsjednica Dačićeve stranke, rekla je za ''Politiku'' kako će mandat za sastav nove vlade ponuditi predsjednik kojeg građani izaberu 20. svibnja, a ne ona. Dodaje kako to ne znači da do tada neće biti komunikacije među liderima i predstavnicima političkih grupacija koje su osvojile zastupničke mandate.

Također je najavila kako će konstitutivnu sjednicu novog saziva srbijanskog parlamenta zakazati nakon drugog kruga predsjedničkih izbora i nakon konzultacija s predstavnicima lista koje su osvojile mandate.

Izbori održani u nedjelju u prvi su plan istaknuli predsjednika SPS-a Ivicu Dačića, koji se nametnuo kao čovjek koji presudno odlučuje o budućoj koaliciji, ali i zamjenika predsjednika DS-a i aktualnog gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, koji je pobijedio sve svoje rivale na izborima za Skupštinu grada Beograda, piše ''Blic''.

Taj dnevnik navodi kako je moguće i da nijedan od njih ne bude premijer, te kako je Dačić, po tvrdnjama njegovih bliskih saradnika, donedavno kalkulirao da bi mu više odgovaralo zadržati sadašnju poziciju zamjenika premijera i ministra unutarnjih poslova nego se prihvatiti nečega što iziskuje ''mnogo znoja, a premalo aplauza''.

U DS-u imaju istu dilemu, ističe list, prenoseći ocjenu jednog od najbližih suradnika lidera DS-a, čije ime nije navedeno, kako bi demokrati ''da je pameti, dali Dačiću mjesto premijera, a uzeli malo više ministarstava''.

Dodaje se kako je Đilas, koji se i rezultatima izbora i odlučnošću s kojom nastupa pozicionirao kao najpoželjniji kandidat DS-a za premijera, praktički onemogućen preuzeti premijersku funkciju zbog dobrog izbornog rezultata koalicije oko Dačićeva SPS-a, zbog kojeg Đilas ne bi mogao formirati programsku vladu kakvu bi jedino i htio voditi jer, zbog očekivanja SPS-a, ne bi imao dovoljno svojih ministara za formiranje takve vlade i provođenje programa.

Ipak se procjenjuje da bi pobjedu u drugom krugu predsjedničkih izbora kandidatu DS-a Borisu Tadiću mogao osigurati upravo zadobiveni liderski rejting Đilasa. Izbori u Beogradu, na kojima je DS osvojio 50 od 110 odborničkih mandata, pokazali su da bi uvjerenost ljudi da, glasajući za Tadića, omogućuju premijersko mjesto Đilasu, bila dobitna kombinacija.

Kako se navodi, u DS-u se razgovara o tome da, kad je već Đilas ''onemogućen'', premijer bude netko od potpredsjednika te stranke, a uvjetno je riječ o Draganu Šutanovcu, Dušanu Petroviću i Božidaru Đeliću, prenosi ''Blic''.

I dok srbijanski mediji nagađaju o raspletu predsjedničkih izbora i potencijalnom novom premijeru, stranke i politički čelnici pregovaraju.

Koalicija oko srbijanske Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića u srijedu su postigle dogovor o potpori Dačićeve koalicije predsjedničkom kandidatu Borisu Tadiću u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora, kao i o nastavku zajedničkog političkog djelovanja dvije koalicije.

Dvije koalicije će, kako je priopćeno iz DS-a, zajednički raditi na formiranju parlamentarne većine u srbijanskom parlamentu, kao i u skupštinama lokalnih samouprava, u Beogradu i u Autonomnoj Pokrajini (AP) Vojvodini.

U priopćenju se navodi kako će koalicija oko Dačićeva SPS-a u drugom krugu izbora za srbijanskog predsjednika poduprijeti Borisa Tadića te se dodaje kako će o svim kadrovskim pitanjima vezanim uz formiranje vlasti i lokalnih samouprava biti riječi po završetku izbora za predsjednika Srbije.

Vezane vijesti

Dačić: Pregovori o vladi Srbije do kraja lipnja

Dačić: Pregovori o vladi Srbije do kraja lipnja

Predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je kako nova srbijanska vlada neće biti formirana u narednih nekoliko dana,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika