09.05.2012. / 14:30

Autor: Nacional.hr

Kad kler odgaja:

'Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder'

Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, zna i kako se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaAnonimna čitateljica javila se pismom u redakciju Glasa Slavonije potaknuta ponašanjem i izjavama svećenika Ivana Varoščića iz Županje prema njenom nećaku.

Desetogodišnji dječak s dugom kosom već godinu dana pohađa školski vjeronauk u Župi Mučeništva sv. Ivana Krstitelja zbog pripreme za prvu pričest. Unatoč tomu župnik Varoščić ga je više puta prozvao curom. Zadnji put je dječak shvatio kako se obraća baš njemu i odvratio kako on nije djevojčica, na što mu je svećenik rekao 'kad odrasteš, bit ćeš bolestan i peder'.

Dječak je nakon tog sve ispričao svom ocu. Dječakov djed je nakon razgovora s ocem otišao kod županjskog dekana, velečasnog Marka Peulića, kojemu je ispričao slučaj. Velečasnom Peuliću ponašanje svećenika Varoščića nije nepoznato, zna i kako se prilikom prve ispovijedi neka djeca pomokre od straha.

Djed je posjetio i Varoščića koji mu je izjavio kako 'on to nikad ne bi rekao da je znao čije je dijete, te je pitao kako se može ispričati obitelji'. Sve je završilo na temi o riječi djeteta protiv njegove.

Dječak neće ići na prvu pričest, a od sljedeće godine će prestati pohađati školski vjeronauk. S slučajem je upoznata dječja pravobraniteljica, a informirana je i Nadbiskupija đakovačko-osječka koja se još nije izjasnila o događaju.

Vezane vijesti

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminira se svugdje, ali najviše kod zapošljavanja

Diskriminacija u Hrvatskoj najraširenija je u području rada i zapošljavanja, čak u 63 posto slučajeva. Zatim slijede zdravstvena zaštita, pravosuđe,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 09.05.12. 15:28

Čuj ovo; "nije znao čije je dijete inače to nikada nebi rekao"!? Pa to je da se smrzneš.Pa je li to naučio u sjemeništu?Je li tako reagira netko tko govori o jednakosti svih pred Bogom?Crkva je skup neozbiljnih i pokvarenih pojedinaca koji ruše i ono malo morala koje je crkvi preostalo.Katastrofa !


registracija
31/1/10

STTony, 09.05.12. 15:29

Takes one to know one.


registracija
14/7/11

Trinity, 09.05.12. 15:41

Toliko o tome!!! Vjeronauku nema mjesta u školi !
Po slovu Ustava RH Hrvatska je svjetovna država, Crkva je odvojena od države! To bi morala biti svakodnevna mantra.
Tko se hoće moliti Bogu neka ide u crkvu, a vjeronauk neka se također provodi u crkvama gdje mu i je mjesto! Treba već jednom prestati s posvećivanjem školskih torbi i udžbenika na početku svake šk.godine, treba ukloniti križeve iz škola i drugih javnih ustanova, treba konačno ukinuti vjeronauk u svjetovnim školama (a ne ga niti kompromisno stavljati na zadnji školski sat). Neka konačno vjerovanje (ili nevjerovanje) u Boga bude kako i treba biti - intimna, privatna, osobna stvar svakog pojedinca!! Dosta je više te i takve prisilne crkvene indoktrinacije!!!


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.05.12. 15:50

Čime su djeca zaslužila sve to što im se događa?


registracija
17/6/10

jjkeizerin, 09.05.12. 16:01

Djecu treba zastititi pod svaku cijenu. I to od svih koji bi im mogli naskoditi, pa makar se to radilo i o vlastitim roditeljima ili starateljima ukoliko je evidentno da djeca na bilo koji nacin pate i ne mogu biti samo ono sto u stvari jesu, djeca. Ovo je najozbiljniji izazov za svako drustvo; koliko smo svijesni da djeci treba pruziti samo najbolje!


registracija
15/8/09

vergilia, 09.05.12. 18:08

Prilikom ispovijedi neka se djeca pomokre od straha...!!!??? Što im ovo čudovište radi da se pomokre od straha?? Ovo je slučaj za dječju pravobraniteljicu i pokretanje krivičnog postupka protiv nasilnika. Fuj!!


registracija
23/10/09

spinner, 09.05.12. 18:15

... i nikom ništa... ugrizao vuk magare...


registracija
24/7/11

mrvek, 09.05.12. 18:33

Onda je po tom retardiranom svećeniku i Isus bio bolestan i peder. Da vidimo što ćemu šefovi reći na to. Da je to mom sinu rekao tako bi popio pod da ne bi znao kako se zove. Crkvo na što si ti spala. Nije ni čudo što normalni ne idu više u nju a oni glupi i slijepi idu i dalje.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.05.12. 18:44

Koje izljevanje žuči na što? Na neumjesnu izjavu da će zbog duge kose dječak biti cura, bolestan i peder.

Komentatori na ovom portalu izgovore takve gadosti o vjernicima da bi po istom kriteriju odnosa prema verbalnom deliktu mnogi trebali završiti u dugogodišnjoj robiji.


registracija
24/7/11

mrvek, 09.05.12. 19:28

Laudate idi u ispovjedaonicu tamo te čeka jedan čiko koji bi te malo dirkao. Govno si neviđeno. Ti ne vjeruješ u Boga, ti vjeruješ u stare pedofile. Nije mi jasno kako možeš imati obraza i braniti te debile?


registracija
24/7/11

mrvek, 09.05.12. 19:28

laudate ja bi tebe na robiju zbog poticanja takvog ponašanja.


registracija
1/3/11

Laudate, 09.05.12. 20:11

@mrvek
maksimalno sam za zaštitu djece od svih, nastranih svećenika i vas kvazi dušebrižnika koji zloupotrebljavate djecu za napad na svećenike.


registracija
24/7/11

mrvek, 09.05.12. 21:02

a gdje ćeš veći razlog za napadanje svećenika od djece, iako ima još razloga koliko hoćeš. Npr palača od onixa u ovo vrijeme i sl. Da su toliko dobri koliko ti misliš ne bi ih nitko napadao. A mi smo sigurno svi za vas vragovi kad mislimo drugačije od vas? Drži se ti vjere u Boga a ne vidim razloga zašto bi branio svećenike i crkvu kad je tamo velika količina smrtnih grijeha.


registracija
15/8/09

vergilia, 09.05.12. 21:20

Samo okrutan i bezobziran čovjek može okrutnost jednog svećenika prema desetgodišnjem djetetu nazvati "neumjesno izjavom". Pa kad se takva okrutnost osudi, onda takvu osudu naziva "napadom na svećenike". Pače, kaže da oni koji osude takve postupke "zloupotrebljavaju djecu". I na kraju kaže da je maksimalno za zaštitu djece od svih! Očito se radi o nastranom i bolesnom umu koji zahtijeva najozbiljnije liječenje.


registracija
24/7/11

mrvek, 09.05.12. 21:31

vergilia
svi ti fanatici vjernici poput laudatea su isti i to treba stvarno liječiti ili zatvoriti. To znači da bi i on bio u stanju to napraviti čim ih brani. Ja sam davno napisao da su svećenici i svi koji ih podržavaju licemjeri što laudate i sam potvrđuje svojim komentarima. Oni su pre glupi jer svećenike doživljavaju kao svece i Bogove na zemlji. Možda je laudate čak i sam svećenik jer psihoanaliza njegovih svih dosadašnjih komentara daje naznaku da je svećenik.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 07:14

@mrvek & vergilia
kakav ste vi soj ljudi? U svojoj mržnji prema religiji i svećenicima jedan verbalni delikt digli ste na razinu koja to nije.
Sjetite se onih zapjenjenih rasprava o onom nnesretnom svećeniku što je bio predmet ucjene jednog gaya........ i na kraju ništa.

Sramite se zlorabite djecu za svoju mržnju.


registracija
24/7/11

mrvek, 10.05.12. 07:44

laudate srami se što braniš pedofile i nemoraliste. Boli vas što su ljudi napokon progledali pa sad vide tko ste vi svećenici. Sram bilo i vas svećenike što vi koristite djecu za svoje bolesne potrebe. Vi ste koji koriste djecu mi ne.


registracija
7/7/11

gadovi, 10.05.12. 08:00

Laudate
Nitko ne mrzi crkvu, shvati to već jednom.
Tvoje je pravo da budeš religiozan i da prakticiraš svoju vjeru i ja te u tome podržavam.
Ono što neće proći to je da se crkva, njen svjetonazor, njene političke aspiracije, njene financijske potrebe nameću svim članovima društva, pogotovo onim pismenim. E to nemože proći. Evo si dobro pročitao, pismenim članovima. Neki dan sam bio u crkvi na krizmi rođaka i nisam čuo niti jednu jedinu smislenu i logikom protkanu rečenicu. Sve sama lobotomija. Dakle to je tvoje pravo i koristi ga . Moje je pravo da budem što ja hoću i ne nameći mi svoju religioznost i ne ometaj moja prava.
Dakle . hoćemo odvojenost crkve od države i to 100% kao i slobodu vjeroispovjesti za svakoga.

I kao što politici nije mjesto u crkvi nije ni crkvi mjesto u politici.

Kužiš.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.05.12. 14:54

'Osuđujemo svako neprimjereno, diskriminatorno i nasilno ponašanje prema djeci, osobito kad ono dolazi od njima bliskih osoba ili osoba koje se bave odgojem i obrazovanjem djece, od kojih se posebno očekuje zaštita prava i najboljih interesa djece', poručila je dječja pravobraniteljica Mila Jelavić.
Slučaj je Uredu pravobraniteljice za djecu prijavljen, pa su poduzete sve radnje koje se mogu poduzeti u skladu s pravobraniteljičinim ovlastima.

'U prijavljenim slučajevima nasilja i neprimjerenog ponašanja svećenika prema djeci, Ured pravobraniteljice za djecu traži izvješća i provjere te predlaže mjere za zaštitu prava i interesa djeteta nadležnim tijelima: biskupiji ili nadbiskupiji, centru za socijalnu skrb, a prema potrebi i policiji i državnom odvjetništvu', poručila je pravobraniteljica Jelavić.

Od nadležnih tijela zatražila je 'sveobuhvatnu zaštitu djeteta, odnosno djetetovog najboljeg interesa, kao i sankcioniranje svakog neprimjerenog i nasilnog oblika ponašanja prema djeci' te najavila kako će 'detaljnije o poduzetom izvjestiti djetetove roditelje ili skrbnike'.

Eto, štobireko presvijetli, pravobraniteljica zlorabi djecu za napad na svećenike!
ps: presvijetli, verbalni delikt ne postoji, ne postoje nespretne izjave prema djeci, ovdje postoji samo okrutnost kao jedan od oblika nasilja.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 10.05.12. 17:46

"Kada odrasteš, bit ćeš bolestan i peder"

drugim rijecima kada odrastes biti ces svecenik!

svecenik je velecasni
kardinal je uzoriti
biskup je uzviseni
papa je sveti otac

A Bog?
Bog je samo gospodin Bog.

Popovi lopovi misle da su iznad Boga.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 18:00

Budimo realni dijete u toj dobi nema pojma što je peder, što je seks, što je seksualna orijentacija itd.

Reći djetetu da je curica ili dečko i da će biti bolestan..... .pa djeca si međusobno kažu puno teže stvari.

Činjenica da je iz usta odrasle osobe, autoriteta, dijete čulo nešto za što osijeća da nije lijepo.
To je za osudu i mislim da je lako ispravi da isti taj svećenik pred cijelim razredom pohvali njegovu dugu kosu, kako mu lijepo stoji i da će kad odraste biti lijep veliki momak.

Ovi izljevi dijela komentatora su zloupotreba djeteta za vlastitu mržnju prema svećenicima.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 18:02

Djeca od strane odraslih budu "počašćena" sa puno gorim izrazima tipa debile, vraže, klipane, idiote itd, itd.....i ne sjećam se da je pravobraniteljica ikada reagirala.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.05.12. 20:42

Laudate, pokvaren si do srži - sustav vrijednosti ti je sasvim poremećen, naprosto nije za povjerovati da takve pokvarenosti i gadarije izlaze iz glave čovjeka koji se deklarira kao vjernik - opravdavaš očitu okrutnost osobe koju još k tome nazivaš "autoritetom". Jedan učitelj ili odgajatelj u vrticu bio bi odmah suspendiran, a vjerojatno bi u konačnici dobio otkaz i bio procesuiran, ali svećenika-zlostavljača pred kojim djeca mokre od straha braniš i zaštićuješ, a one koji ga osuđuju nazivaš zlostavljačima djece. Sram te bilo pokvareni, mračni,nastrani stvore, lažni bogomoljče! Fuj, sramoto ljudskog roda!


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 20:52

@vergilia
mržnja ti pomućuje razumsko razmišljanje.

Nikog ne branim, ali od miša ne pravim slona. Sjeti se zapjenjenih rasprava o svećeniku Marku u kojima si i sama vrlo agilno sudjelovala. Što je bilo. Čovjek je bio žrtva ucjene jednog punoljetnog geya, a od zlostavljanja djece ništa.


registracija
15/8/09

vergilia, 10.05.12. 21:37

Gnjido od čovjeka, moj razum odlično funkcionira unatoč tvom pokvarenom umu i tvojim upornim pokušajima da sve okarakteriziraš kao mržnju - ti si taj koji ljubavi u sebi nema niti prema djetetu, a kamoli prema čovjeku! Ližeš oltare i zato si toliko lažan, toliko pokvaren da napišeš da nikog ne braniš, a tako je očito da braniš nasilje, okrutnost i nastranost svoje svećeničke bratije - to smrdi do neba. Oličenje si bolesnog i pokvarenog uma i mrziš svaku ljudsku vrijednost dok istovremeno licemjerno druge optužuješ za mržnju - opet kažem - fuj, odvratni stvore, ne zaslužuješ da te itko nazove čovjekom, ti si oličenje najdubljeg mraka i neljudskosti. Da sam vjernik nazvala bi te sotonom, no sotona je u odnosu na tebe samo bajka - ti si stvarnost koja bljuje ovdje najgore uvrede zdravoj pameti.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 21:40

@vergilia
prav za prav ti si jen vel'ki HOMOFOB


registracija
12/1/11

siziff, 10.05.12. 21:49

.


LAUDATE@


......."Budimo realni, dijete u toj dobi nema pojma što je peder, što je seks, što je seksualna orijentacija."



Moj sinko, svakim danom si sve bolji.
Dali se to zove sazrijevanje(?) koje prelazi u trulež?

Sigurno da dijete nema tih spoznaja, ali onaj koji je to izgovorio itekako ima.


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 21:55

@siziff
bravo, sada smo odvojili ono na čemu se temelji ovdje prolivena žuč a to je seksualni napad na dijete kojeg nije ni bilo. ( Što ga ne oslobađa od krajnje netaktične izjave koju je dijete doživjelo kao poniženje pred razredom iako nije shvatilo smisao)

Možemo dalje razgovarati što je točno rekao svećenik i da li je to diskriminacija ili je diskriminacija ono što ti misliš da on misli, a nakon toga je pitanje ima li on pravo na svoje mišljenje.

Sve bolje ti ide, sazrijevaš, sazrijevš siziffe. To je dobar znak.


registracija
12/1/11

siziff, 10.05.12. 21:59

LAUDATIĆU.@

Mutiš vodu po starom crkvenom običaju.
Nitko nije izjavio da napada NIJE BILO.
Malo prije je bila rijeć o svijesnom i nesvjesnom


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 22:03

@siziffe,
znači bilo je. A sada mi opiši taj napad da i ja shvatim i mogu osuditi većom žestitom nego jesam, jer moj siziffe nisam za vješanje čovjeka zbog ukradene voćke, premda neki na portalu jesu zato ako je u pitanju svećenik.


registracija
12/1/11

siziff, 10.05.12. 22:10

L@

Postoji verbalni napad kao prekršajno djelo, bez obzira dali je onaj kojem je upučena uvreda to razumio ili nije.
Kada se k tome pridoda da je ta verbalna uvreda upučena spram dijeteta, a od osobe koja bi prvenstveno PO SVOJEM POZIVU I CRKVENOM POSLANJU trebala istu štititi od svih zala, stvar je to gora.
Pa, još, kada se zbroji briljantna tradicija slugu božjih, u ugrožavanju dječice, sve cepanice su spremne za potpalu


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 22:16

@siziffe,
što bre ne reče ranije. Cepaj bre .

E vidiš siziffe od vas kojima su usta puna jednakosti i razumijevanja za sve ne bih očekivao da diskriminirate svećenike, nego ih promatrate kao i bilo kojeg drugog učitelja.

Što će reći ako učitelj kaže djeteu "idiote" ti odmah pumaš medije i zoveš javnu pravobraniteljicu zašto nije digla prijavu. Ili to prođe onak'.

Ali slažem se s tobom s onim što si rekao između redaka: svećenici bi trebali biti barem za klasu po tim pitanjima iznad drugih jer žive posvećen život. Nažalost nisu svi dorasli tom zadatku.


registracija
12/1/11

siziff, 10.05.12. 22:25

L@

Ovo CEPAJ me pogodilo posred čela.

Ako nejde drugačije okreni vodu na nacionalni mlin. Rezultati neće izostati.
Samo kod mene si se zaje.....
U mojem kajkavskom kraju se govorilo mleko, cepanica, bel si ko stena....i td.
Ovo ne govorim da sebe uzdignem, nego govorim da tebe spustim.

Glede dječice i slugu božjih.

Znaš šta najviše iritira moju malenkost ?.

Da ste kvazi i proforma protiv pedera i pederastije, a ta pederastija vam je duševna hrana i smisao života.
Da nema pederastije malo bi vas se okretalo oko tamjana


registracija
1/3/11

Laudate, 10.05.12. 22:29

@siziffe,
brate predajem se. Pobijedio si.
Raskrinkam sam, ogoljen do srži, uhvaćen u mišljenju suprotnom od medijskog linča. Kud ćeš veći krimen za novokomponirane demokrate.

Laka ti noć želim


registracija
12/1/11

siziff, 10.05.12. 22:36

L@
Oprosti smrtniku i bezvjerniku, kao što opraštaš svima
Oprosti dugove moje i izbavi me od zla AMEN

Laka ti i bogobojazna nočica !


registracija
12/12/10

Klarens, 27.06.12. 20:47

???? Ima li Boga ????
............................................
Ako nema
............................................
Chemu trabunjat o nepostojechem
................................................
Ako ima
.............................................
Onda slijedite pastire
..............................................
Pasite na livadama
................................................
Kud vas pastir vodi !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika