09.05.2012. / 17:24

Autor: Nacional.hr

'Trgovanje informacijama iz Porezne uprave je nedopustivo'

"Kao što podržavamo i u okvirima naših mogućnosti inzistiramo na odgovornosti i profesionalnom ponašanju poduzetnika i poslodavaca, jednako očekujemo odgovornost i profesionalnost tijela javne uprave kad je riječ o obavljanju njihova posla uz diskreciju koju imaju pravo očekivati svi porezni platiše koji uredno podmiruju svoje obaveze", ističu iz HUP-a

Iz HUP-a traže zaustavljanje 'trgovanja informacijama'Iz HUP-a traže zaustavljanje 'trgovanja informacijama'Nakon što se u medijima pojavila informacija prema kojoj će Ivica Todorić i Emil Tedeschi morati Poreznoj upravi objasniti porijeklo imovine stečene u protekle tri godine, oglasili su se i iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Ističu kako se HUP uvijek zalagao za zakonito, odgovorno i transparentno poslovanje tvrtki i svih čimbenika društva te pozdravljaju Vladinu inicijativu za snažnije uvođenje reda i profesionalnih standarda u financijskom poslovanju, te nadzoru urednog i redovitog podmirivanja poreznih i drugih obaveza prema državi.

No, dodaju, nije problem u načinu na koji Porezna uprava funkcionira u odnosu na njihove članove, već odnos medija prema tim postupcima.

"Smatramo kako je važno naglasiti da su porezni postupci, kojima posljednjih dana mediji obiluju, po svojoj namjeni redovni postupci Porezne uprave koji se provode, odnosno trebali bi se provoditi kontinuirano, a u svrhu redovite zakonske kontrole poreznih prijava pojedinaca i pravnih osoba. U tim postupcima u njihovoj suštini nema ničega senzacionalnog, niti novoga, nego su dapače dio redovitog funkcioniranja države. Ono što je nažalost „novo" i „senzacionalno" očituje se u kontinuiranom javnom objavljivanju povjerljivih i privatnih informacija iz tih postupaka, kršeći na taj način niz postojećih propisa, uzrokujući značajnu osobnu i materijalnu štetu pojedincima i tvrtkama te stvarajući atmosferu linča. Kao što podržavamo i u okvirima naših mogućnosti inzistiramo na odgovornosti i profesionalnom ponašanju poduzetnika i poslodavaca, jednako očekujemo odgovornost i profesionalnost tijela javne uprave kad je riječ o obavljanju njihova posla uz diskreciju koju imaju pravo očekivati svi porezni platiše koji uredno podmiruju svoje obaveze", ističu iz HUP-a.

Smatraju kako je trgovanje informacijama iz državnih tijela o pokretanju ili nepokretanju određenih postupaka nedopustiva je praksa koja krši osnovne postulate funkcioniranja državne birokracije, a koja sigurno neće doprinijeti boljitku u našem društvu.

Stoga pozivaju Vladu i vodeće ljude Porezne uprave i drugih nadležnih institucija na sprječavanje ovakve loše prakse.

"Zadaća svih društvenih aktera treba biti jačanje državnih institucija, jačanje pravne države i vraćanje povjerenja građana u zakonodavnu proceduru i državne institucije jer to jedino jamči nastavak demokratskog sazrijevanja našeg društva i otvara vrata kako za društveni tako i za gospodarski napredak i boljitak", zaključuju na kraju iz HUP-a.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na 'javnu polemiku' čelnih ljudi vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj i upozorila ih da se ostave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika