09.05.2012. / 22:00

Autor: Hina

Grci bez mandatara

Radikalna ljevica odustaje

Čelnik radikalne lijeve stranke Syriza, Alexis Tsipras je objavio u srijedu navečer da odustaje od sastavljanja koalicijske vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje.

Alexis TsiprasAlexis TsiprasČelnik radikalne lijeve stranke Syriza, Alexis Tsipras je objavio u srijedu navečer da odustaje od sastavljanja koalicijske vlade jer nije dobio većinu za lijevo orijentiranu vladu koja se protivi mjerama štednje.

"Ne možemo ostvariti naš san o lijevo orijentiranoj vladi, nemamo većinu. U četvrtak ću predati mandat koji mi je povjerio predsjednik republike i dalje ćemo sudjelovati u procedurama koje predviđa ustav", rekao je Tsipras pred svojom parlamentarnom skupinom nakon susreta sa svim šefovima grčkih stranaka.

Zamjenik predsjednika Europske ljevice, koji se protivi mjerama štednje, Tsipras je drugim mjestom iznenadio na parlamentarnim izborima u nedjelju u Grčkoj, iza konzervativaca Nove Demokracije sa 16,7 posto glasova ili 52 zastupnika od njih 300 u grčkom parlamentu.

Kako bi osnovao lijevo orijentirani savez sastao se s čelnicima komunista KKE koji su odbili svaku suradnju sa Syrizom, kao i s Demokratskom ljevicom i drugim malim strankama poput Ekologa i Zelenih koje nisu prešle prag od 3 posto potreban za ulazak u parlament.

Nakon neuspjeha čelnika Radikalne ljevice je Evangelos Venizelos, predsjednik grčke socijalističke stranke Pasok u srijedu izjavio kako će ga predsjednik države Karolos Papulias ovlastiti za treći pokušaj uspostave koalicijske vlade.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika