Objavljeno u Nacionalu br. 321, 2002-01-08

Autor: Nacionalova redakcija

Javno & tajno

Restoran 'A. G. Matoš' postaje jazz klub

Srpski hit 'Munje' u drum 'n' bass ritmu

Restoran ‘A. G. Matoš’ postaje jazz klub

Jedan od najskupljih zagrebačkih lokala, restoran “A. G. Matoš” u neboderu na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, za otprilike mjesec dana postat će klub “212 FM” koji će, uz znatno jeftiniji jelovnik, nuditi i probrani glazbeni program namijenjen prije svega zaljubljenicima u jazz i rhytm&blues. Plan novog menadžera Zvonka Papka, koji je u međuvremenu napustio upravljanje meksičkim restoranima “Phoenix” u Jurišićevoj ulici i “Lenucci” na Zrinjevcu, testiran je prvi put na Božić prigodnim koncertom Nine Badrić.
“Plan je napraviti najnužnije kozmetičke zahvate u prostoru i otvoriti ga na Valentinovo. Koncerte bismo organizirali otprilike jednom mjesečno, a osim domaćih u goste bismo pozivali i inozemne glazbenike”, objašnjava Papak koji se, osim bogatim iskustvom u vođenju ugostiteljskih poslova, pohvaliti može i iznimno bogatom glazbenom zbirkom.
“Tijekom dana glazbu će birati DJ-i, a osim najnovijih izdanja među kojima će se neka ovdje moći čuti i prije nego li na bilo kojoj radijskoj postaji, vrtjet će se i jazz klasici. Navečer će DJ-a zamijeniti ‘background’ glazba uživo na pijanu, saksofonu ili gitari”, tumači dalje Papak najavljujući kako nije isključeno da će na ljeto, poklopi li se to s rasporedom njezine turneje, u “212 FM-u” nastupiti i Natalie Cole. Želju da nastupa izrazio je i Ricardo, pjevač Cubisma, koji bi sa svojim prijateljima glazbenicima volio pjevati bolero ali u jazz standardu. Na proljeće, premijeru svog albuma prvijenca u “212 FM” imat će i grupa Yammat.
”Željeli bismo klub napraviti po uzoru na slične klubove u New Yorku i zbog toga smo 212, što je pozivni broj za Manhattan u New Yorku, odabrali za njegovo ime”, kaže Alen Balen, koji je zadužen za produkcijski dio posla jer klub će, osim organizacije koncerata, jednom godišnje objavljivati i kompilacijska izdanja najboljih koncertnih trenutaka na CD-u, možda čak i DVD-u. “FM bi u ovom slučaju bila skraćenica za Food and Music (glazba i hrana), a o kuhinji i izboru jela brinut će Siniša Švec”, dodaje Papak napominjući kako je poznati radijski voditelj i DJ, poznat i kao vrsni gurman, za kraj ovoga mjeseca u “A. G. Matošu” odlučio organizirati dane Istarske kuhinje.
Ambiciozni planovi, za čije je pokroviteljstvo iznimno zainteresirana tvrtka HT, ne završavaju na tome. Zvonko Papak i Alen Balen razmišljaju i o otvaranju glazbene radijske postaje koja bi iz kluba emitirala svoj program – dobiju li za to dozvolu Vijeća za radio i televiziju pri Ministarstvu pomorstva, prometa i veza.

Srpski hit ‘Munje’ u drum ‘n’ bass ritmu

Zagreb je konačno dočekao najgledaniji jugoslavenski film prošle godine, komediju “Munje” koja se od četvrtka prikazuje u kinima. Premijeru filma uveličali su gosti iz Beograda, redatelj filma Radivoje Andrić, producent Milko Josifov te glumci Boris Milivojević, Milica Vujović i Zoran Cvijanović koji nisu znali objasniti kako je jednostavna komedija snimljena za samo 700 tisuća njemačkih maraka postala filmski hit koji je vidjelo 600 tisuća gledatelja u Srbiji i Crnoj Gori.
Nažalost, od tri glavna muška glumca dvojica nisu mogli doći na premijeru u Zagreb jer služe vojni rok. Radi se o Sergeju Trifunoviću, trenutno najtraženiji mladi glumac u Jugoslaviji koji u filmu glumi Popa, te o Nikoli Đuričku koji glumi Gojka Sisu. Trifunović je na odsluženju vojnog roka u Novom Sadu, Đuričko u Zaječaru i obojica su poručili kako žale što ih je uniforma spriječila u dolasku u Zagreb. Stoga su muški glumci iz filma spali na jedno slovo, Borisa Milivojevića koji glumi Mareta, Popovog partnera i člana drum’n’bass grupe koja želi snimiti album. Počinili su veliku grešku, novac za snimanje dali su Gojku Sisi, prijatelju iz djetinjstva koji će ih prevariti jer se sjetio kako su ga zezali dok su bili klinci. U jednonoćnom putovanju u lošem automobilu prema Gojku, Pop i Mare će posjetiti dva tuluma, upoznati dvije atraktivne djevojke, ukrcati i jednog lopova pa čak i policajca koji staje na njihovu stranu.
Zabava nakon održane premijere preselila se u “American Bar” hotela Sheraton gdje je prezenterica bila Alka Vujica. Uz dobar catering za koji je bila zadužena tvrtka “Zlatna zvona”, Andrić je odgovarao na novinarska pitanja jer je nakon odgledanog filma naglo postao vrlo interesantan zagrebačkim novinarima. međutim, čini se da nije bio najsretniji odabirom ekskluzivnog prostora s obzirom da je bio zainteresiran za promociju u nekom mračnijem klubu u kojem će se čuti drum’n’bass glazba koja se čuje i u filmu. Nakon zagrebačke premijere ekipa filma otputovala je u Rijeku gdje je na premijeri dočekana s još glasnijim pljeskom no u Zagrebu, a dobar prijem filma proslavili su ručkom u restoranu “Bevanda”.

Diploma i 5000 kuna za najboljeg hrvatskog skladatelja

Antun Tomislav Šaban, bečki student kompozicije koji je svojom klavirskom obradom “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija, objavljenom za etiketu EMI, dospio među prvih deset najprodavanijih glazbenih izdanja u Njemačkoj, 18. siječnja ove godine primit će nagradu Fonda Stjepan Šulek za svoju originalnu skladbu “On The Origin of Species” koja je izabrana za najbolju skladbu 2001. godine. Sin keramičarke Ljerke Njerš (čija se izložba posvećena uspomeni na opernu divu Milku Trninu do kraja mjeseca može razgledati u Tonskom studiju na drugom katu Hrvatskog narodnog kazališta, op. a.) osim diplome je od fondacije poznatog hrvatskog skladatelja, violinista i dirigenta Stjepana Šuleka primio i iznos od pet tisuća kuna, a oboje će mu biti uručeno u prostorijama Hrvatskog društva skladatelja čiji je Šaban tajnik.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika