10.05.2012. / 19:00

Autor: Hina

'Najamnici' će srušiti cijenu rada

Dragutin Lesar (Klub Hrvatskih laburista - stranke rada) oštro se u današnjoj saborskoj raspravi usprotivio Prijedlogu zakona o poticanju zapošljavanja rekavši kako je on sredstvo rušenja cijene rada.

Dragutin LesarDragutin LesarDragutin Lesar (Klub Hrvatskih laburista - stranke rada) oštro se u današnjoj saborskoj raspravi usprotivio Prijedlogu zakona o poticanju zapošljavanja rekavši kako je on sredstvo rušenja cijene rada.

"Taj će zakon smanjiti cijenu rada i prosječnu plaću u Hrvatskoj za najmanje pet posto, a najavljeni raskidi kolektivnih ugovora koji će započeti u javnom, a po efektu domina, preliti se u privatni sektor, na taj pad cijena rada utjecat će za još pet do deset posto“, ustvrdio je Lesar.

U Hrvatskoj, po Lesarovim riječima imamo zaposlenike, službenike, namještenike, radnike, pripravnike, a sada ćemo imati i najamnike. Po njegovoj ocjeni, u Hrvatskoj poslodavci ne ulažu ni 15 posto ukupnih troškova za osposobljavanje svojih radnika, dok u EU ta brojka doseže 65 posto. Jedino djeca bogatih mogu putovati na posao i raditi besplatno, rekao je Lesar dodajući kako će država davati naknadu za rad od 1600 kuna mjesečno čime će oni za kapitalista moći raditi besplatno.

Lesar se zapitao i što će biti s ugovorima na određeno vrijeme, odnosno onim poslodavcima koji imaju 85 posto takvih ljudi. Upozorio je i kako u Hrvatskoj nema kataloga potreba radne snage. "Dokle god ga nemamo pucamo u prazno i osposobljavamo radnike za burzu“, poručio je Lesar.

Složio se s ministrom rada Mirandom Mrsićem da u nekim zemljama EU postoje takvi modeli zapošljavanja, ali da su samo dio ukupnog projekta otvaranja novih radnih mjesta i točno propisane profesije zanimanje i struke.

Lesar je podsjetio i da je Međunarodna organizacija rada, čiji je član i Hrvatska, upozorila da mjere štednje i takva gospodarska politika dovode do velikog rasta nezaposlenosti, pad plaća i standarda te da hitno interveniraju povećanjem minimalnih plaća, pa je ujedno pozvao ministra Mrsića da to i učini.

Ministar Mrsić rekao je kako se neće maskirati broj nezaposlenih, jer će se u svakom trenutku znati koliko se ljudi tom mjerom zaposlilo, ali da je nezaposlenost refleks gospodarske situacije u Hrvatskoj.

Uvijek postoji mogućnost zloporabe i zato je Zavod za zapošljavanje taj koji sklapa ugovor s poslodavcem i provjerava ima li dovoljno kapaciteta i znanja nakon što se prijavi na natječaj. Nakon što mu Zavod pošalje ljude poslodavac odabire one koji će nastaviti raditi, pojasnio je Mrsić.

Damir Kajin (Klub IDS-a) rekao je predloženi zakon apsolutno treba podržati, iako nije idealan, ali je prihvatljiv. Ne može samo taj zakon promijeniti stanje na bolje, ali će nekome pružiti kakvu takvu šansu i stoga ga ne treba a priori osporavati, drži Kajin.

Po njegovim riječima radi se o zakonu o zapošljavanju u javnom sektoru, jer osobno sumnja da mali privatni sektor može preokrenuti trendove u Hrvatskoj.

Po njegovoj ocjeni Hrvatska gospodarske i parametre zaposlenosti neće dostići prije 2018. uz uvjet da se ove godine zabilježi rast BDP-a. Ne dogodi li se rast, pitanje je što će biti i te 2018., drži Kajin. Upozorio je i na unutarnju nelikvidnost veću od 55 milijardi kuna.

Kajin je istaknuo kako je učinjen strašan udar na građane u posljednjih nekoliko mjeseci - porast PDV-a sa 23 na 25 posto, rast cijena električne energije, plina, naftnih derivata.

Srđan Gjurković (Klub HNS-a) ocijenio je kako predložene mjere nisu krucijalne, ali osiguravaju prvenstveno mladima, njih više od 60 tisuća, koji nemaju radnog iskustva da ga steknu.

Vezane vijesti

Pad podrške SDP-u

Pad podrške SDP-u

Redovito mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj agencije Promocije plus pokazalo je kako je nastavljen pad podrške SDP-u, dok je s… Više

Komentari

registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 10.05.12. 19:20

Opet ova šeprtlja trkelja.


registracija
31/5/09

tvrtko3, 10.05.12. 20:24

Zakon o piticanju zapošljavanja ima prvenstveno za svrhu da oni koji nemaju radnog iskustva steknu taj neophodan preduvjet u gotovo svim natječajima. U Velikoj Britaniji država takvu vrstu zapošlajavanja uopće ne financira a tko odbije gubi prava na burzi rada. A Lesar kao obično riga demagogiju.


registracija
10/5/12

psyop, 10.05.12. 22:10

da li je to onaj koji je bio clan hns-a? ako je, ne vjerujem mu nista.


registracija
9/3/10

nostradurus, 10.05.12. 22:17

Da li Lesar shvaća da povećana minimalna plaća automatski djeluje na povećanje minimalne doprinose obrtnika, a time i na veću vjerojatnost propasti? J.s.nj.ž.


registracija
31/3/12

Bašo, 10.05.12. 23:06

Lesar trkelja, kao i obično, a zdušno podržava kapitalizam, kao glavni izvor svih zala kod nas i u svijetu. On tvrdi da se kapitalizam može popravljati, kao da to ne bi bilo već urađeno u ovih preko 150 godina od kako se "kapitalizam popravlja"? Njega treba rušiti, to bi bila prava akcija Lesarovih Laburista-stranke rada.
A što se tiče Mrsićevog Zakona, on o njemu priča kao nekakvom velikom otkriću i dostignuću u povijesti društva. On zaboravlja, i Lesar bi se mogao sjećati (dovoljno je star) da smo mi u socijalističkom samoupravljanju imali takv "institut" pod nazivom "Pripravnik na određeno vrijeme". To je u znatnoj mjeri popravilo stanje u zapošljavanju i mnogi mladi radnici su nakon tog staža ostajali "za stalno" na poslu. Samo što je tada taj "pripravnik na određeno vrijeme" imao plaću radnika na radnom mjestu na kojem se nalazi kao pripravnik. To je bilo humano poticanje zapošljavanja, a ne ovo izrabljivačko robovsko, koje su " izmislili" Socijaldemokrati i Kukurikovci. Ma nemoj!!!


registracija
10/2/12

Hazu, 10.05.12. 23:10

Eto nam Hrvatske države,opet najamni radnici postajemo kao i prije 100 godina,feudalizam je bio super što nam spremaju ovi okrupnjivači,prisjest će nam pjevanje i borba za Hrvatsku ako bandu ne riešimo


registracija
6/4/12

elem, 11.05.12. 07:56

Kada sam završila faks, morala sam *stažirati*. Bila sam sretna što sam uspjela naći poslodavca koji je to platio ali ne u punom iznosu plaće koja je bila predviđena za to radno mjesto već oko 60% od pune plaće. Oni malo manje sretni su volontirali jer im je bilo bitno steći praksu kako bi mogli konkurirati za određene poslove. Na kraju krajeva i liječnici nakon diplome imaju obavezno tzv. stažiranje od godinu dana, nakon toga polažu ispit. Za to vrijeme primaju određeni iznos ali daleko manje od plaće liječnika. Bilo bi dobro da se neke osobe prije no što pišu, informiraju.


registracija
14/7/11

Trinity, 11.05.12. 10:33

Bašo,
da, da, to sam i ja htjela primijetiti, da je u socijalizmu postojao taj "institut" pripravnika sa minimalnom plaćom, a bilo je i volontiranja o čemu piše elem.Tako sam i ja odvolontirala kod odvjetnika da bih stekla potreban staž za polaganje pravosudnog ispita.
Ne znam u kojoj je mjeri Lesar u pravu kad govori o rušenju cijene rada, moguće da i u tome ima zrno istine, ali ne sviđa mi se što oponira baš svemu sa negativnim prizvukom, pa tako nezaposlene početnike naziva najamnim radnicima.Samo vidim da na taj populistički, sindikalistički način sebi i laburistima jako diže cijenu u javnosti. Mene baš ne uspijeva impresionirati, još manje uvjeriti u laburističke plemenite ciljeve.
U prilikama u kojima jesmo, i s obzirom na svrhu ovog Zakona, mislim da je to ok.


registracija
23/1/12

maremare, 11.05.12. 23:13

pripravnički staž se u socijalizmu plaćao 30% manjue od redovne plaće i za višu spremu je trajao dulje


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika