10.05.2012. / 19:36

Autor: Hina

Inzko: Posao međunarodne zajednice u BiH nije gotov

Posao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije završen i ona se mora nastaviti angažirati kako bi se osiguralo poštivanje Daytonskog sporazuma, ocjena je koju je u četvrtak u Washingtonu dužnosnicima američke administracije predočio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Valentin InzkoValentin InzkoPosao međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini još nije završen i ona se mora nastaviti angažirati kako bi se osiguralo poštivanje Daytonskog sporazuma, ocjena je koju je u četvrtak u Washingtonu dužnosnicima američke administracije predočio visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko.

Kako je priopćeno iz njegova sarajevskog ureda (OHR), Inzko se tijekom dana sastao sa zamjenikom američke državne tajnice Williamom Burnsom te Samanthom Power, posebnom savjetnicom predsjednika Baracka Obame, a razgovarali su o stanju u BiH uoči sjednice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) zakazane za 22. i 23. svibnja.

Inzkova je ocjena kako je "nakon šest teških godina" u BiH nakon uspostave novog vijeća ministara došlo do stanovitog napretka, no stanje je takvo da međunarodna zajednica mora nastaviti djelovati a pri tom je od ključnog značenja da SAD ostanu "čvrsto angažirane" u BiH.

Među značajne izazove koje valja što prije rješiti, Inzko je ubrojao probleme u Mostaru odnosno potrebu izmjene izbornih pravila koji vrijede za taj grad kako bi se i u njemu 7. listopada mogli provesti lokalni izbori.

Inzko idućeg tjedna putuje u New York, kako bi u utorak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predstavio svoje redovito šestomjesečno izvješće o stanju u BiH.

Vezane vijesti

Sporazum iz 1993. bio je bolji od Daytona

Sporazum iz 1993. bio je bolji od Daytona

Izaslanik Ujedinjenih naroda tokom rata u BiH, Thorvarld Stoltenberg, istaknuo je u razgovoru za Radio Slobodnu Evropu kako je mirovni plan iz 1993.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika