11.05.2012. / 08:11

Autor: Hina

Washington poziva Srbiju da sudi počiniteljima ubojstva

Sjedinjene Države su u četvrtak ponovo pozvale Srbiju da sudi odgovornima za ubojstvo trojice američkih državljana podrijetlom s Kosova počinjeno 1999.

IlustracijaIlustracijaSjedinjene Države su u četvrtak ponovo pozvale Srbiju da sudi odgovornima za ubojstvo trojice američkih državljana podrijetlom s Kosova počinjeno 1999.

"Sjedinjene Države su i dalje iskreno zabrinute što do danas nitko nije osuđen za ubojstva počinjena 1999.", istaknula je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland.

Ta reakcija Washingtona dolazi pošto su u Srbiji u srijedu po drugi put puštena na slobodu dvojica srbijanskih policajaca umiješana u ubojstvo.

Sud za ratne zločine u Beogradu još je u rujnu 2009. oslobodio tu dvojicu policajaca kojima se sudilo zbog pomaganja u ubojstvu braće Yilija, Mehmeta i Agrona Bytyqija, ubijenih u Srbiji koncem srpnja 1999., odmah nakon završetka sukoba na Kosovu. No srbijanski državni tužitelj za ratni zločin podnio je žalbu na Vrhovni sud koji je tada naredio pokretanje novog procesa.

Policajci Sreten Popović i Miloš Stojanović optuženi su da su žrtve nakon puštanja iz zatvora u Prokuplju na jugu Srbije predali drugim policajcima koji su ih ubili. Trupla trojice braće pronađena su 2001. u zajedničkoj grobnici u Srbiji. No identitet policajaca koji su ih ubili još nije poznat.

"Nalogodavci, organizatori i oni koji su poslije naredili skrivanje informacija moraju se uhititi i izvesti pred lice pravde", dodala je Nuland, istaknuvši da je riječ o "važnom prioritetu" za veze između dviju zemalja.

Srbijansko državno tužiteljstvo izjavilo je za France Presse da će se opet žaliti na presudu.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
9/5/12

pravednik3, 11.05.12. 10:24

Strogo nalažemo srbijanskim vlastima da postupaju isto onako kako mi postupamo u slučaju ubojstava afganistanskih civila, mučenja zatvorenika, pišanja po leševima poginulih talibana i slično. Samo strogo i po američkom zakonu!


registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 15:51

sad su hebali ježa hahahaah,neka ih oslobode ako imaju m....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika