11.05.2012. / 09:05

Autor: Hina

Omasovljeni cinizam i uvrede u 'vijeću mudraca'

'Genocidnost Hrvata', HAZU i 'košarica' Goldsteinu

U pismu akademik Pečarić "pohvaljuje HAZU što u svoje redove prima najboljega hrvatskog povjesničara koji je dokazao genocidnost hrvatskoga naroda", dok u svojemu pismu profesor Goldstein upozorava da je "Pečarić izokrenuo činjenice"

Ivo Goldstein; Photo: Goran Jakuš/PIXSELLIvo Goldstein; Photo: Goran Jakuš/PIXSELLHrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od večeras ima 36 novih članova - 18 redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova suradnika koje su hrvatski akademici tajnim glasanjem izabrali na večerašnjoj izbornoj skupštini na kojoj su potvrdili i reizbor četiri člana suradnika.

Tomu je prethodila rasprava, održana nakon nakon što su na izbornoj skupšini HAZU-a pročitani izvještaji o kandidatima za nove članove. Akademik Josip Pečarić istaknuo je u raspravi da se u izvještajima ne smiju koristiti poluistine te da više značajnih povjesničara ima ozbiljne primjedbe na rad profesora Ive Goldsteina, kandidata za redovitog člana HAZU u Razredu za društvene znanosti.

Rekavši kako u svakom ozbiljnom pristupu treba spomenuti "drugu stranu medalje", akademik Pečarić spomenuo je nekoliko povjesničara među kojima su Miroslav Brandt, Neven Budak, Jure Krišto i Vladimir Geiger koji su, kako je rekao, imali primjedbe na Goldsteinov znanstveni rad i njegovo ophođenje s kolegama, pa su tako među ostalim ukazali na faktografske i metodičke greške, pretjerano publiciranje radova, "izmišljanje izvora". Spomenuo je da je Vladimir Geiger ocijenio da je Goldsteinova knjiga "Hrvatska 1918 - 2008". napisana "prema ideološkoj matrici, sklepana površno i na brzinu" zbog čega je, dodao je Pečarić, Goldstein osobno izvrijeđao Geigera.

Pečarić: Primate povjesničara koji je dokazao genocidnost hrvatskog naroda

Potom je tajnik Razreda za društvene znanosti akademik Tomislav Raukar pročitao pisma što su ih tomu razredu uputili akademik Josip Pečarić 24. travnja ove godine i profesor Ivo Goldstein dan kasnije. Pisma je pročitao bez komentara, a u pismu akademik Pečarić "pohvaljuje HAZU što u svoje redove prima najboljega hrvatskog povjesničara koji je dokazao genocidnost hrvatskoga naroda", dok u svojemu pismu profesor Goldstein upozorava da je "Pečarić izokrenuo činjenice".

Akademik Andrija Kaštelan ustvrdio je pak da je "presedan koji još nije vidio u 30 godina svoga članstva u HAZU da jedan kandidat piše pismo razredu za čije se članstvo kandidira prije izborne skupštine".

Zauzimajući se za načelo pravednosti akademik Petar Strčić ustvrdio je da profesor Ivo Goldstein ima sva zakonska prava da bude predložen za redovitoga člana HAZU, da je objavio više od 30 knjiga na više svjetskih jezika. Istaknuo je da je ono što je akademik Pečarić govorio o Ivi Goldsteinu samo mali dio te da treba gledati cjelinu jer će uvijek biti onih koji se ne slažu oko nekih pitanja.

Opetovao je da Razred za društvene znanosti ne bi podupro kandidaturu profesora Ive Goldsteina da on doista nema sva zakonska prava da bude redoviti član HAZU.

Potreban broj glasova na koncu nisu dobili kandidati za redovite članove u Razredu za društvene znanosti Ivo Goldstein, koji je dobio 34 glasa i Mihajlo Dika, koji je dobio 46 glasova.

Novi akademici

Novi akademici u Razredu za društvene znanosti su: Gordan Družić koji je dobio 76 glasova, Davor Krapac 66 glasova i Nenad Vekarić 78 glasova.

U Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti novi akademici su Andrej Dujella (97 glasova), Vitomir Šunjić (88 glasova) i Dario Vretenar (82 glasa).

Razred za prirodne znanosti od večeras ima jednu novu akademkinju - Ivanu Weygand Đurašević koja je dobila 93 glasa i trojicu novih akademika Vladimira Bermaneca (93 glasa), Mladena Juračića (87 glasova) i Igora Anića (70 glasova).

Novi akademici u Razredu za medicinske znanosti su Josip Madić (94 glasa) i Davor Miličić (80 glasova), a u Razredu za filološke znanosti Goran Filipi (95 glasova) i Ranko Matasović (93 glasa).

Razred za književnost ima trojicu novih akademika a to su Viktor Žmegač koji je dobio 90 glasova, Boris Senker 93 glasa i Zoran Kravar 77 glasova, a Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju jednoga novog akademika - Stanislava Tuksara koji je dobio 94 glasa.

Akademici su s velikim brojem glasova - u rasponu od 97 do 100 glasova izabrali osam novih dopisnih članova. To su Mladen Bestvina, Stevo Julius, Lojze Lebič, Ante Munjiza, Marko Mušič, Svante Pääbo, Mario Suško i Ignacij Voje.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 11.05.12. 09:52

heheheheh HRVATI su genocidan Narod stalno napadaju druge Drzave sirom svijeta,ahahhahahah


registracija
28/4/10

Zvonko, 11.05.12. 10:00

Čudim se da se uz Ivu Goldsteina u paketu nije išlo i na primanje Srboljuba Živanovića i Jovana Peina!

Diskurs im je isti!


registracija
30/12/08

csiki, 11.05.12. 10:17

Ako je dokazao istinu sto dane ili mozda clanovi HAZU moraju biti lazovi?


registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 11:24

Neka samo srbi na balkanu budu toliko nacisti i fašisti kao Hrvati i MIR će biti do nemba ,toliko o našioj genocidnosti


registracija
11/10/10

agaSovulj, 12.05.12. 08:08

Hrvati su takvim prikazivani u nekim krugovima dugo godina, zbog Jasenovca i drugih zločina za vrijeme NDH, koja nikad ni nije bila država s pravnog gledišta. Isto tako Srbi su za vrijeme, a i nakon, Domovinskog rata prikazivani kao narod kojem je u genima da mrze Hrvate. Haluciniraju svi oni koji podržavaju takve stavove, jer ni jedan narod ne može po prirodi nekog mrziti ili biti genocidan. Ali pojedinac može! Takvim se postaje odgojem ili odrastanjem u okruženju gdje takva razmišljanja prevladavaju. Zato je potrebno, recimo, da se zaštite oni Romi iz Škabrnje, jer takve "neznatne" stvari kao istupi Gradonačelnika neminovno vode ka takvim okruženjima.


registracija
10/2/12

Hazu, 12.05.12. 14:20

agasovulj,samo malo,samo malo,odgvori mi jesu li preko 90%pravoslavaca krenulo u pobunu i obećanje da će za 10 dana Hrvatsku i USTAŠE razoružati i poubijat,jesu li svi skoro na barikadama,poslije u četnicima bili ,jesu li masovno iz srbije dolazili dobrovoljci KOJI su u srbiji očistili Vojvodinu i sela i gradove od starosjedilaca Hrvata,jekl se zna tko je i koliko starosjedilac u Vojvodini,jesu ,sve su to oni raDILI i uradili i jedini narod su koji za malo,malo nije genocidan proglašen prije nekoliko godina,KATARZA jedini lijek i onda se sa tobom slažem,u protivnom smatram da će biti i dalje fašistički odgajani novi naraštaji po srbiji,jer mašinerija ne miruje,luđaci


registracija
10/5/12

psyop, 12.05.12. 18:35

@agasovulj

srbi na podrucjima vecinskog srpskog stanovnistva u rh su glasali za prekid svih odnosa sa rh i to u postoku 99.7.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika