11.05.2012. / 09:40

Autor: Nacional.hr

Milanović najavio, gay udruge pozdravile:

'Veliki korak u eliminaciji RH diskriminacije'

Članovi gay zajednice pozdravili su najnoviju Milanovićevu izjavu, nazivajući je velikom prekretnicom u nastojanju da se istospolnim parovima osigura zaštita obiteljskog života

Photo: Dino Stanin/PIXSELL (ilustracija)Photo: Dino Stanin/PIXSELL (ilustracija)Vlada je pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg očekuje dijalog s predstavnicima seksualnih manjina, kao i stručnom i općom javnosti, izjavio je za Jutarnji list premijer Zoran Milanović.

'Mislim da moramo ići korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jačeg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome neće biti oduzeta stečena prava. Bit je stvari u tome da se određenom krugu ljudi, koji su također članovi naše zajednice, da određena veća pravna sigurnost. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava', kazao je hrvatski premijer za Jutarnji list, čime je nedvosmisleno najavio kako njegova Vlada namjerava omogućiti gay parovima registraciju partnerstva, te će tako oni u većini prava biti izjednačeni s bračnim partnerima.

Istaknuo je kako nitko nije homoseksualac da bi nekome napakostio, nego naprosto zato što je takav ili takva.

'To je elementarna društvena empatija i pristojnost, da ljude drukčije seksualne orijentacije od one većinske prihvaćate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga', smatra Milanović.

Napomenuo je kako postoje određene socijalne barijere, koje ne treba uklanjati na silu.

'Pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što su to, primjerice, katolička Španjolska, Portugal, a da ne govorimo o nordijskim državama', pojasnio je premijer. Upravo u zemljama koje je spomenuo Milanović prava istospolnih zajednica su regulirana obiteljskim zakonima, brak ima nediskriminirajuću definiciju, a u skladu s tim izjednačena su im sva prava, pa tako i posvajanje djece.

Iskorak i Kontra: Pozdravljamo Milanovićevu najavu

Članovi gay zajednice pozdravili su najnoviju Milanovićevu izjavu, nazivajući je velikom prekretnicom u nastojanju da se istospolnim parovima osigura zaštita obiteljskog života.

'Očekujemo da će Vlada predložiti, a Hrvatski sabor usvojiti zakonske izmjene u što kraćem roku, kako bi brojne obitelji koji trpe diskriminaciju godinama konačno doživjele pravdu', ističu predstavnici Kontre i Iskoraka.

Rečene udruge posebno pozdravljaju činjenicu da je Milanović kao uzore budućih zakonskih okvira za istospolne zajednice naveo europske zemlje koje su u potpunosti eliminirale diskriminaciju istospolnih parova iz svojih zakonodavstava i osigurale im pravo na brak i izvanbračnu zajednicu pod jednakim uvjetima, kao i skrb o djeci.

Udruge Kontra i Iskorak već 10 godina aktivno se zalažu za uklanjanje diskriminacije istospolnih parova kroz hrvatsko zakonodavstvo. Ovogodišnji Split Pride također ima za temu pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova, a slogan Pride-a je 'Jednake/-i pred zakonom!'

Problemi s kojima se susreću gayevi

Problemi s kojima se susreću istospolni parovi potaknuli su Kontru i Iskorak da ukažu na postojeću diskriminaciju u hrvatskom zakonodavstvu.

U 2010. godini donesene su prve presude Europskog suda za ljudska prava u kojima je Sud potvrdio da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima (P.B. i J.S. protiv Austrije).

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja nisu dostupna istospolnim parovima.

Također, krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Takva djeca u Hrvatskoj postoje i zbog lošeg zakonodavstva trpe diskriminaciju. To su biološka djeca jednog od partnera iz bivših veza, djeca začeta nakon medicinski potpomognute oplodnje obavljene u drugim
zemljama ili djeca koju je jedan od partnera, kao samac, posvojio. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno,
ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije. Često nam dolaze roditelji djece i pitaju: što ako se meni nešto dogodi? U tom slučaju dijete ne može automatski nastaviti živjeti s drugim roditeljem jer mu on
to formalno nije. Ovdje se radi o ozbiljnoj diskriminaciji jednog dijela djece na koju ne smijemo žmiriti niti se pravdati da hrvatsko društvo za njih još nije spremno.

Vezane vijesti

Hrvatska se civilizirala

Hrvatska se civilizirala

"Hrvatska se civilizira", naslov je komentara u online izdanju berlinskog Tageszeitunga (taz), u kojemu se navodi da je subotnjim mirnim Split… Više

Komentari

registracija
7/7/11

gadovi, 11.05.12. 11:12

jato

Dali bi u taj rezervat smjestio samo pripadnike LG zajednice ili bi tu smjestio i pripadnike heterosexulne zajednice ako prakticiraju analni sex? Ili o ovoj drugoj temi ne želiš razgovarati.
Što bi radio sa mnom koji sam probao analni sex? Možda Jasenovac i Gradiška Stara...


registracija
1/3/11

Laudate, 11.05.12. 13:11

Na Balkanu o ničem nema rasprave, sve se svodi na nametanje, prisilu, zatvore, eliminaciju, pisanje povijesti ispočetka itd.

Netko želi živjeti u istospolnoj zajednici, netko u zajednici s više žena. Pvima se udovljava, druge se ignorira. I to je balkan pravda.
Prvi se pozivaju na praksu sa sjevera Europe, drugi na praksu sjevera Afrike.
Svugdje su ljudi, ali jedne se uvažava druge ne. Ali to je Balkan.


registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 22:39

sa ovim zakonom milanović se KAO miče sa balkana,ma tko ga izabere dabogda mu sin zeta doveo kući


registracija
27/8/09

Lujo1, 31.05.12. 18:22

"'Veliki korak u eliminaciji RH diskriminacije'"

bolesne li budalaštine.
Zakaj ne napravi veliki korak u eliminaciji RH kriminala neg se bavi pederima?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika