11.05.2012. / 10:58

Autor: Totalsport

Stipanović srebrni na Svjetskom prvenstvu Lasera

- Danas su na programu bila dva plova, odlično sam odjedrio prvi, bio sam 12., što mi je bilo dovoljno za srebro

Tonči Stipanović Tonči Stipanović Tonči Stipanović osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu Lasera! Prva je to medalja u povijesti hrvatskog jedrenja na SP olimpijskog lakog samca.

Prvu medalju za Hrvatsku ikad na svjetskim prvenstvima olimpijskih klasa osvojio je 2009. Ivan Kljaković Gašpić, bio je brončani na SP klase Finn. Samo nekoliko mjeseci kasnije Šime Fantela i Igor Marenić uzeli su zasad naše jedino zlato na svjetskim prvenstvima olimpijskih klasa, u dvojcu 470. Godinu kasnije Fantela/Marenić bili su brončani na SP, lani su ponovili taj uspjeh. Šimi, Igoru i Ivanu danas se pridružio Tonči Stipanović osvojivši srebro na Svjetskom prvenstvu Lasera.

- Danas su na programu bila dva plova, odlično sam odjedrio prvi, bio sam 12., što mi je bilo dovoljno za srebro. Zadnji plov nisam ni jedrio, nisam morao. Presretan sam, nakon dva europska zlata i niza dobrih rezultata na SP konačno je došla i ta svjetska medalja. Bili su teški uvjeti za jedrenje, trebalo je imati puno strpljenja. Ova medalja je nagrada za sav dosadašnji trud i rad, mog trenera Joze Jakelića i mene, i naravno veliki dokaz da radimo dobro na putu prema Olimpijskim igrama - javio je iz Njemačke Tonči Stipanović.

Australac Tom Slingsby još jednom je uzeo svjetsko zlato.

Biografija:

Tonči Stipanović se jedrenjem počeo baviti sa sedam godina u JK Mornar u klasi Optimist. Prvi veliki međunarodni uspjeh ostvario je 1999. na Svjetskom kadetskom prvenstvu osvojivši srebro u pojedinačnoj i zlato u ekipnoj konkurenciji, te drugo mjesto u team raceu. Do kraja kadetske karijere osvojio je još tri odličja na SP. 2001. prešao je u klasu Laser 4.7, 2002. uvjerljivo osvaja naslov svjetskog prvaka u toj klasi. Nakon tog iznimnog uspjeha vrijeme je bilo za korak naprijed u Laser Radialu. Sjajne rezultate koje je Tonči ostvario u ovoj klasi teško je uopće nabrojati. Dovoljno je reći da je 2003. bio europski i svjetski prvak! Početkom 2003. Tonči Stipanović je napravio onaj najvažniji korak u karijeri, postao je jedriličar u olimpijskoj klasi. Njegov put je logično vodio prema Laseru, olimpijskom samcu za muškarce. Odmah u prvoj sezoni pokazao je da se od njega s pravom puno očekuje - na Svjetskom juniorskom prvenstvu Svjetskog jedriličarskog saveza bio je brončani. U 2004. osvojio je srebro na tom istom prestižnom natjecanju i srebro na Europskom juniorskom prvenstvu. Slijedile su godine brušenja, stjecanja iskustva, s brojnim zanimljivim rezultatima, s nizom plasmana među deset najboljih na svijetu. U oštroj nacionalnoj konkurenciji ostao je na korak do olimpijske vize za Kinu 2008. U 2009. godini bio ja najkonstantniji laseraš na svijetu, na svim regatama na kojima je nastupio plasirao se u najboljih deset. Sezona je za njega kulminirala na Svjetskom i Europskom prvenstvu, gdje je bio peti i četvrti, na korak do osvajanja medalja. 2010. sve se posložilo za ovog mladog simpatičnog jedriličara - osvojio je europsko zlato u olimpijskom samcu Laseru! 2011. Tonči je obranio naslov europskog prvaka, te ispunio olimpijsku normu za OI 2012.

Vezane vijesti

Jedriličari sa 'zagrebačkog mora' odlični na Solaris cupu Šibenik 2012.

Jedriličari sa 'zagrebačkog mora' odlični na Solaris cupu Šibenik 2012.

Mladi natjecatelji Yacht club Zagreba ostvarili su izvanredne rezultate na jedriličarskom natjecanju Solaris cup Šibenik 2012. Karla Šavar završila… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika