11.05.2012. / 12:04

Autor: Hina

Tadićeva 'logična koalicija' s Dačićem

Dačićeva će koalicija, prema postignutom dogovoru, poduprijeti Tadića u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja, a Tadić u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" od petka kaže kako će sve druge teme biti dogovorene po završetku tih izbora

ArhvaArhvaKandidat koalicije oko srbijanske Demokratske stranke (DS) na izborima za predsjednika Srbije Boris Tadić izjavio je kako je dogovor postignut u srijedu s koalicijom oko Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivice Dačića o nastavku njihova zajedničkog političkog djelovanja logičan korak prema stabilnosti.

Dačićeva će koalicija, prema postignutom dogovoru, poduprijeti Tadića u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja, a Tadić u razgovoru za beogradske "Večernje novosti" od petka kaže kako će sve druge teme biti dogovorene po završetku tih izbora.

Taj je dan je, kaže Tadić, od ogromne važnosti jer će srbijanski građani moći potvrditi njezin europski put i tek će izbori 20.svibnja definitivno odrediti hoće li se Srbija nastaviti kretati europskim putem ili se, kako je rekao, "zaputiti nekom stranputicom za koju se ne zna kuda vodi".

Koalicija oko Tadićeva DS-a i koalicija oko Dačićeva SPS-a bili su glavni partneri i u dosadašnjoj vlasti formiranoj nakon prošlih parlamentarnih izbora, održanih u svibnju 2008. godine.

Kako pišu "Večernje novosti", nova vlada ne bi trebala imati više od 15 ministarstava, dva manje nego sadašnja.

List doznaje kako će demokrati i socijalisti o formiranju nove vlade prvo razgovarati s koalicijom "Preokret", koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića, a da im je iz Ujedinjenih regiona Srbije (URS) već poručeno da na zastupnike URS-a ne računaju za vladajuću većinu, ali da i tu može da doći do promjene.

Prema konačnim rezultatima srbijanskih parlamentarnih izbora, koalicija oko oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića osvojila je 73 zastupnička mandata, dok je koalicija oko Tadićeva DS-a dobila 67 mandata, a koalicija oko Dačićeva SPS-a 44 mandata. Koalicija "Preokret" okupljena oko Jovanovićeva LDP-a dobila je 19 mandata, a URS 16 mandata.

Srbijanski parlament čini 250 zastupnika, a za formiranje parlamentarne većine potrebno je najmanje 126 zastupnika. Tadić i Dačić sa svojim koalicijama i "Preokretom" već bi imali 130, a s URS-om 146. Uz to je moguće da bi im se priključilo i pet zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora, kao i četvorica zastupnika drugih manjinskih stranaka.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
10/2/12

Hazu, 11.05.12. 15:52

oba četnici fašisti


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika