11.05.2012. / 12:34

Autor: Hina

Pop kultura bez još jednog mitskog praznovjerja

Otkriće pobija majanski 'smak' 2012.

Istraživači koji su otkrili i dešifrirali tekst na zidu kažu da je majanski kalendar predvidio i nastavak vremena, te da je datum krajem prosinca 2012. zapravo početak novoga kalendarskog ciklusa zvanog 'baktun'

Foto: Wikipedia (ilustraccija)Foto: Wikipedia (ilustraccija)Na zidu male građevine zakopane pod ostacima šume u Gvatemali arheolozi su otkrili bilješke o majanskom Mjesečevu kalendaru, a riječ je o prvome poznatom tekstu službenoga kroničara te drevne civilizacije.

Bilješke se odnose na isti onaj majanski kalendar za koji se katkad pogrešno kaže kako predviđa kraj svijeta 21. prosinca ove godine. Istraživači koji su otkrili i dešifrirali tekst na zidu kažu da je majanski kalendar predvidio i nastavak vremena, te da je datum krajem prosinca 2012. zapravo početak novoga kalendarskog ciklusa zvanog 'baktun'.

Willliam Saturno s bostonskog sveučilišta napisao je u časopisu Science članak o tome otkriću. "Majanski kalendar ide dalje i dalje, milijarde, bilijune, oktilijune godina u budućnost, golem broj (godina) koji mi i ne moženo zamisliti".

Sitni numerički zapis na zidu u Gvatemali mjeri vrijeme u razdobljima od otprilike šest mjeseci, temelji se na šest lunarnih ciklusa, a ukrašen je malim stiliziranim slikama majanskih bogova kojima se pokazuje koje je božanstvo bilo zaštitnik određenog vremenskog razdoblja, objavili su u četvrtak istraživači na online razgovoru s novinarima.

"Prilično je jasno da je ovo lunarni kalendar", rekao je David Stuart s teksaškog sveučilišta u Austinu, drugi autor članka u Scienceu. O njihovu će otkriću pisati i u lipanjskome broju National Geographica koji je financirao dio istraživanja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika