11.05.2012. / 12:49

Autor: Hina

Narod protiv suradnika 'trojke'

Povijesna šansa za radikalnu ljevicu?

Većina Grka želi ostati u eurozoni, ali su na nedjeljnim izborima povjerenje dali strankama koji se protive strogim mjerama štednje koje je Grčka dužna provoditi u zamjenu za nastavak isplate zajma

IlustracijaIlustracijaČelnici dviju nekad vodećih grčkih stranaka u petak su nastavili pregovore u zadnjem pokušaju da sastave vladajuću koaliciju i tako izbjegnu nove izbore na kojima bi, prema anketama, s 27,7 posto glasova pobijedila radikalna ljevica, protivnica stroge štednje koju Grčkoj nameću zajmodavci.

Većina Grka želi ostati u eurozoni, ali su na nedjeljnim izborima povjerenje dali strankama koji se protive strogim mjerama štednje koje je Grčka dužna provoditi u zamjenu za nastavak isplate zajma.

Samaras istinski gubitnik?

Evangelos Venizelos, čelnik grčkih socijalista (PASOK) sastao se u petak s čelnikom konzervativne Nove demokracije Antonisom Samarasom, kao treći predsjednik neke stranke koji nakon izbora pokušava oformiti koalicijsku vladu. U tome dosad nije uspio Samaras niti radikalni ljevičar Aleksis Cipras, kojih su stranke dobile najviše glasova, no nedovoljno da bi vladali sami.

"Još se borimo da sastavimo vladu i još se nadamo", rekao je Samaras nakon sastanka s Venizelosom.

Samaras bi bio istinski gubitnik novih izbora jer je njegova stranka dobila bonus od 50 zastupničkih mjesta pošto je osvojila najviše glasova. Ankete pokazuju da bi na novim izborima radikalna ljevica Syriza koju vodi Cipras, dobila 27,7 posto i tada bi njoj pripao bonus od 50 mjesta.

Stratoulis: Europa blefira

PASOK i Nova demokracija zajednički su dogovorile zajam Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj od 130 milijarda eura u zamjenu za strogu šednju i reforme. Zato su ih kaznili bijesni birači dajući im zajedno samo 32 posto glasova, što je golem pad u odnosu na 77 posto od zadnjih izbora.

Ako Syriza dobije nove izbore u lipnju i bonus od 50 mjesta bit će najjača u parlamentu i tada će uvjeti dogovoreni s MMF-om i EU ostati mrtvo slovo na papiru, ističe Reuters. Da bi to izbjegao Venizelos pokušava dogovoriti koaliciju s Demokratskom strankom ljevice, manjom umjerenom strankom, no njezin čelnik Fotis Kouvelis ulazak uvjetuje ulaskom u vladu drugih manjih stranaka protivnica dogovora o zajmu.

U toj političkoj blokadi europski lideri zabrinuto upozoravaju Grčku da joj prijeti izgon iz eurozone, a takvu prijetnju istaknuti član Syrize naziva blefiranjem.

"Ne samo da Grčku neće izbaciti iz eurozone, oni će nas još moliti da uzmemo taj novac", jer ako izbace Grčku kriza će se proširiti na druge europske zemlje i euro će kolabirati, uvjeren je Dimiris Stratoulis.

Izgledi da Grčka proglasi stečaj lani su izazvali paniku u eurozoni i europske banke otpisale su dio grčkog duga kako bi ublažile šok u slučaju grčke propasti.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika