12.05.2012. / 14:33

Autor: Deutsche Welle

Sve su oči uprte u predsjednika Grčke

Pet dana nakon parlamentarnih izbora u Grčkoj, propao je i treći pokušaj da se formira nova vlada. Radikalni ljevičari odbijaju ući u koaliciju. Sada je sve na predsjedniku Karolosu Papuljasu...

Venizelos je vratio mandat predsjedniku GrčkeVenizelos je vratio mandat predsjedniku GrčkeŠef socijalista Evangelos Venizelos je nakon odbijanja stranke Siriza da sudjeluje u koaliciji izjavio da su njegovi pokušaji da formira novu vladu, propali. Venizelos je od četvrka ulagao napore oko formiranja nove vlade koja bi poštivala obećanja dana međunarodnim financijerima u vezi sa štednjom. Prethodno su propali pokušaji konzervativne stranke Nova demokracija i stranke Siriza, koje su kao prvo i drugoplasirane na parlamentarnim izborima održanim u nedelju 6. svibnja, prve imale pravo formirati vladu.

Venizelos je predložio formiranje vlade sa širokom podrškom svih stranaka, kako bi osigurao europski smjer Grčke i njen ostanak u euro-zoni. Osim toga, ta vlada bi trebala pokušati ublažiti štednju. Podršku su nagovijestile Nova demokratcija i mala ljevičarska stranka Dimar. One bi u parlamentu, zajedno sa PASOK-om imale relativno jasnu većinu od 168 glasova (od ukupno 300). Ali, stranka Dimar odbila je tročlanu koaliciju i zahtjevala sudjelovanje radikalnih ljevičara. Šef Sirize, Aleksis Cipras, izjavio je međutim da njegova stranka odbija sudjelovati u vladi koja bi nastavila program štednje.

Upozorenje zbog opasnosti od izlaska iz euro-zone

Rejting agencija „Fitch" izričito je upozorila na opasnost od istupanja Grčke iz euro-zone. U tom slučaju, vjerojatno bi i sve ocjene boniteta državnih obveznica u zemljama iz euro-zone, što znači i Njemačke, bile pod oštrijom kontrolom. Zemljama kao što su Francuska, Italija, Španjolska ili Belgija prijeti smanjenje boniteta, poručuje agencija „Fitch". Da li i koliko bi im opao rejting, zavisi od reakcije europskih političara.

I predsjednik Bundesbanke Jens Weidman, upozorio je Grčku na opasnost od prekida postojećih ugovora sa Međunarodnim monetranim fondom i Europskom unijom. Demokratska je odluka da Atena ne poštuje danu riječ, izjavio je Weidman za „Suddeutsche zeitung", ali posljedica toga je da će nestati osnova za daljnju financijsku pomoć. Konačno, financijeri se moraju pravdati pred svojim stanovništvom. Međutim, istupanje Grčke iz euro-zone imalo bi teže posljedice po samu tu zemlju, nego po ostale članice euro-zone, rekao je Weidman.

Njemački ministar financija Volfgang Scheuble bio je optimist kada je izjavio da bi se u euro-zoni taj gubitak mogao "istopiti". U razgovoru za list „Reiniche post" on je rekao da „Europa tako brzo ne propada". I prema ocjeni njemačkih privatnih banaka, istupanje Grčke moglo bi se podnijeti.

Grčka može bankrotirati krajem lipnja

S financijskom pomoći ostalih zemalja iz euro zone, teško zadužena Grčka može računati samo ako realizira sporazume o štednji i reformama, koje je potpisala sa Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom. Ako joj se zavrne slavina, Grčka će bankrotirati krajem lipnja.

Prema grčkom ustavu, sada je na potezu predsjednik države, Karolos Papuljas. On mora voditi razgovore sa šefovima svih stranaka, kako bi ih potaknuo da formiraju vladu. Ukoliko mu to ne pođe za rukom, na redu su novi izbori. Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, radikalni ljevičari bili bi najjači.

Autorica: Mirjana Kine-Veljković

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 12.05.12. 16:21

Grčkoj se crno piše u i van euro zone. Najbolje joj je izaći iz EU. Ne mogu ništa učiniti unutar EU da se izvuku iz krize. patriotpokret.com.hr/


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika