12.05.2012. / 16:58

Autor: Hina

Nikolić ne priznaje rezultate izbora

Predsjednički kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i njezin predsjednik Tomislav Nikolić u subotu je izjavio da njegova stranka ne priznaje rezultate izbora održanih prošle nedjelje i najavio je prosvjede u Srbiji.

PrTomislav NikolićTomislav Nikolićedsjednički kandidat oporbene Srpske napredne stranke (SNS) i njezin predsjednik Tomislav Nikolić u subotu je izjavio da njegova stranka ne priznaje rezultate izbora održanih prošle nedjelje i najavio je prosvjede u Srbiji.

Nikolić je izjavio da je predsjedništvo SNS-a na subotnjoj sjednici donijelo zaključak da ta stranka ne priznaje rezultate izbora koje je objavilo srbijansko državno izborno povjerenstvo.

SNS je prema konačnim rezultatima parlamentarnih izbora dobio najviše mandata u srbijanskoj skupštini, 73. Slijede koalicija oko Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića sa 67 mandata i koalicija koju predvodi Socijalistička partije Srbije (SPS) Ivice Dačića s 44 mandata. Te dvije koalicije će najvjerojatnije zajedno formirati novu vladu, dok će SNS ostati u oporbi.

"'Od sutra počinjemo s mirnim, demokratskim, nenasilnim prosvjedima širom Srbije, kojima želimo srpskoj javnosti predočiti da izbori nisu bili regularni, pošteni i u skladu sa zakonom, da su možda bili unapred smišljeni u strankama vladajuće kolacije'', rekao je Nikolić, dodavši kako će o mogućem prosvjednom skupu u Beogradu biti odlučeno u nedjelju.

Naveo je kako SNS ima ''mnogo dokaza o neregularnosti izbora'' i da je ta stranka do sada utvrdila krađu glasova na tri biračka mjesta, ''a događala su se u cijeloj Srbiji''.

Također je ustvrdio kako je državno izborno povjerenstvo s minimalnom većinom usvojilo izvješće o održanim izborima kako bi sprječilo da ''istina iziđe na vidjelo'' te da su u krađu izbora umiješani ''i pojedina državna tijela".

''Sutra ćemo doneti odluku hoće li će biti drugog kruga izbora. Rukovodi nas želja da, kad građani Srbije daju glas, da on bude izbrojen kako treba. Obavijestili smo i sve međunarodne organizacije i pružili dokaze o masovnosti prijevara'', rekao je Nikolić.

Iz srbijanskog državnog izbornog povjerenstva, kako prenose beogradski mediji, poručeno je da su opći izbori održani u nedjelju bili potpuno regularni te da nema razloga za njihovo poništenje. Najavljeno je da će prigovor SNS-a biti razmotren na današnjoj sjednici povjerenstva.

Čelnici SNS-a su prije dva dana u središtu Beograda pred novinare izvrnuli vreću punu glasačkih listića, ustvrdivši da je riječ o izbornoj krađi, ali u petak nisu policiji i tužiteljstvu predočili te materijale. Tvrde da toga dana nije bilo nikoga u stranci i pozvali su policiju da dođe u subotu i napravi izvid.

Iz nevladinih udruga uključenih u praćenje izbora tvrdnje SNS-a protumačene su kao opravdanje zbog postignutog rezultata koji je slabiji od očekivanog, kao i potezi u svrhu predizborne kampanje uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem će se ogledati Nikolić i Tadić.

Također je ocijenjeno da je manjih nepravilnosti na pojedinim biračkim mjestima vjerojatno bilo, ali da je teško vjerojatno da bi itko mogao organizirati tako veliku prijevaru, ako se ima u vidu broj promatrača koji je svaka od 18 izbornih lista imala na svakom biračkom mjestu, zajedno s promatračima međunarodnih i nevladinih organizacija, te da su svi oni morali potpisati zapisnik o prebrojanim glasovima prije nego li su transportirani u izborno povjerenstvo.

Regularnost izbora je, uz državno izborno povjerenstvo, potvrdila i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), a Nikolićev protukandidat u drugom krugu predsjedničkih izbora Boris Tadić izjavio je kako su prijetnje prosvjedima zbog navodnih izbornih nepravilnosti zapravo poziv na destabilizaciju države.

Tadić je istaknuo da svatko mora biti odgovoran za svoje postupke i sigurnost građana, te je pozvao na mir, dodavši kako sve institucije trebaju raditi svoj posao i provjeravati rezultate izbora, a da sudionici izbora trebaju pridonijeti dobroj situaciji i atmosferi.

Potpredsjednik DS-a Dragan Šutanovac izjavio je kako ta stranka osnovano sumnja da je netko na nezakonit način došao u posjed izbornog materijala i dostavio ga vrhu SNS-a, koji na osnovu toga tvrdi da su izbori neregularni, te je ocijenio kako je tu riječ o ''smišljenoj prevari SNS-a''.

(Hina) xdas ydj

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
22/4/12

nesolipamet, 12.05.12. 17:44

Tako i treba.Kao Hrvat (antifašista..)mislim da je Tadić jednako ZLO kao i Nikolić.Mene kao čovjeka strašno ljudi kad Tadić prijeti.....kao nitko drugi ne smije biti predsjednik...pa makar ga i narod izabrao.Toliko o Tadiću i njegovom poimanju demokracije.Što se tiče nas Hrvata....možda je i bolja opcija Nikolić.....sjetimo se Tadića i Dodika kao rovare po Bosni......provode i sprovode memorandum 2.....


registracija
5/10/11

Dragi, 12.05.12. 22:05

Poštovani Nesolipamet, potpuno ste u pravu. I Tadić i Nikolić su jednaka govna i velika je šteta što se nije pojavio neko treći, normalan. Zbog toga ja ne glasam. Lopovi i lažovi su obojica, s tom razlikom što je Tadić uzurpator, koji se bavi nedozvoljenim poslom (vodi i posao premijera), a još se i treći put, mimo Ustava, kandidovao za predsednika.


registracija
2/1/11

prohujalo, 13.05.12. 04:41

nesolipamet&Dragi
Najzalosnije sto mi kao nacija( do grla u govnima)
ne obratimo paznju na nas prag.....imamo mi i Tadica i Nikolica koliko zelimo, cak i vise.....a onda patka koja nam skrece paznju......obrati paznju stoko sitnog zuba sta se dogada oko Vas......pa nismo mi ni tako losi kakve oni drugi imaju......
Prosto receno zabolje me ona stvar za Tadica, Nikolica, Dodika isl. moj zivot i moja egzistencija ovisi ne o njima nego o nekom drugom koji me tako providno gura da ne obracam paznju na njih nego na ovakve koje maloprije spomenuh......
Trebat ce nama jos dosta godina da shvatimo sta je stvarni zivot, a ne politicka igra.....


registracija
26/1/08

Rampa, 13.05.12. 10:16

Ne tiče me se stanje na Istoku!
Dok god su s one strane granice neka rade što hoće!


registracija
24/7/11

mrvek, 13.05.12. 10:37

dabogda se pobili.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika