13.05.2012. / 14:43

Autor: Hina

Grčka: Počeli krizni pregovori za sastavljanje vlade

Čelnici triju glavnih stranaka u Grčkoj došli su u nedjelju na zadnje pregovore s predsjednikom Karolosom Papuliasom kako bi pokušali sastaviti koalicijsku vladu i tako izbjegli nove izbore koji bi zemlju mogli gurnuti u stečaj i primorati je da izađe iz eurozone.

Grčka je i dalje bez Vlade jer Venizelos nije uspio sastaviti koalicijuGrčka je i dalje bez Vlade jer Venizelos nije uspio sastaviti koalicijuČelnici triju glavnih stranaka u Grčkoj došli su u nedjelju na zadnje pregovore s predsjednikom Karolosom Papuliasom kako bi pokušali sastaviti koalicijsku vladu i tako izbjegli nove izbore koji bi zemlju mogli gurnuti u stečaj i primorati je da izađe iz eurozone.

Čelnici konzervativne Nove demokracije, radikalne ljevičarske Sirize koja se protivi štednji što je nameću vjerovnici (MMF i EU) i socijalisti iz PASOK-a sudjeluju u tim pregovorima.

Tim su redom stranke osvojile prva tri mjesta na parlamentarnim izborima 6. svibnja, ali nijedna nije dobila dovoljnu većinu i njihovi čelnici, jedan za drugim, nisu uspjeli sastaviti većinu i Papuliasu su vratili mandate za sastav vlade.

Mladi čelnik Sirize Aleksis Cipras došao je prvi, nasmiješen i opušten, a za njim su pristigli Evangelos Venizelos iz PASOK-a i čelnik konzervativne Nove demokracije Antonis Samaras.

Idući na pregovore u predsjedničku rezidenciju Samaras je kazao novinarima kako želi da Grčka dobije prijelaznu koalicijsku vladu s dvogodišnjim mandatom i zadaćom da zadrži zemlju u eurozoni.

"Grčki narod nam je dao mandat da surađujemo kako bismo promijenili politiku, uz ostanak u eurozoni. To je mandat za suradnju u stabilnoj vladi barem do europskih izbora" 2014. godine, rekao je.

Predsjednik Papulias će zatim primiti izaslanike četiriju manjih stranaka, uključujući neonacističku Zlatnu zoru, koji su na zadnjim izborima ušli u parlament.

Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika