13.05.2012. / 17:43

Autor: Hina

Zbrka nakon sastanka za formiranje grčke koalicije

Grčki predsjednik Carolos Papulias u nedjelju je pokušao privoljeti čelnike triju stranaka da osnuju koalicijsku vladu kako bi se izbjeglo održavanje novih parlamentarnih izbora koji bi zemlju mogli dovesti do izlaska iz euro zone, no nakon prvoga današnjeg sastanka, tri su stranačka čelnika novinarima dala kontradiktorne izjave.

Evangelos VenizelosEvangelos VenizelosGrčki predsjednik Carolos Papulias u nedjelju je pokušao privoljeti čelnike triju stranaka da osnuju koalicijsku vladu kako bi se izbjeglo održavanje novih parlamentarnih izbora koji bi zemlju mogli dovesti do izlaska iz euro zone, no nakon prvoga današnjeg sastanka, tri su stranačka čelnika novinarima dala kontradiktorne izjave.

Papulias je tijekom jutra oko sat i pol razgovarao s čelnicima triju stanaka - konzervativcima, socijalistima i predstavnicima jedne manje ljevičarske stranke, nastojeći ih nagovoriti da osnuju koalicijsku vladu.

No prvi je sastanak završio "u slijepoj ulici", kako je novinarima nakon sastanka rekao predsjednik socijalističkog Pasoka, Evangelos Venizelos, dodavši i kako je još uvijek "umjereni optimist" te da se nada mogućem dogovoru s manjom proeuropskom lijevom strankom Dimar.

Predsjednik konzervativne stranke Nove Demokracije Antonis Samaras izjavio je kako je Syriza ponovno odbila sudjelovati, ali i poduprijeti koalicijsku vladu, čak i u slučaju da se ona angažira na ponovnim pregovorima s grčkim vjerovnicima, EU-om i MMF-om, koji su od Grka zatražili oštre mjere štednje.

"Poduzeo sam sve napore kako bih postigao suradnju na globalnoj razini", rekao je novinarima Samaras, koji je prije sastanka izjavio da je spreman na osnivanje prijelazne koalicijske vlade na dvogodišnje razdoblje, a cilj bi bio zadržati zemlju u euro zoni.

"Ne samo da Syriza odbija prihvatiti osnivanje koalicijske vlade, nego ne želi dati svoj glas vladi koja bi eventualno ponovno pregovarala o uvjetima iz sporazuma", rekao je Samaras.

Alexis Tsipras, predsjednik Syrize, kazao je, međutim, kako su se Pasok, ND i treća stranka - Dimar, uspjele usuglasiti oko koalicije čija bi zadaća bila primijeniti oštar program štednje što su ga Grčkoj nametnuli MMF i EU u zamjenu za novu tranšu financijske pomoći.

"Tri stranke su se dogovorile o planu za dvogodišnju vladu koja će provoditi dogovor o zajmu (za spašavanje Grčke). Imaju 168 zastupnika u novom parlamentu, imaju većinu", rekao je Tsipras.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika