Objavljeno u Nacionalu br. 333, 2002-04-02

Autor: Robert Bajruši

Akcija 'Top stipendije za top studente'

Poruka studentima: Stipendije ne treba vraćati

Natjecati se mogu kako redovni tako i izvanredni studenti bilo kojeg od hrvatskih sveučilišta

Jasenka Hadžić - studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta:
  - Ideja o stipendiranju studenata je super!!!Jasenka Hadžić - studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta: - Ideja o stipendiranju studenata je super!!!Ako je suditi po reakcijama studenata nakon prvog tjedna akcije “Top stipendija za top studente”, komisija koja će izabrati najbolje sveučilišarce u državi imati će doista obiman i zahtjevan posao. Samo u nekoliko dana redakciju je nazvalo više od stotinu studenata zainteresiranih za uključivanje u akciju koja svakom od osmorice pobjednika donosi nagradu od 40.000 kuna. Iako su propozicije objavljene u prošlom broju Nacionala, vrijedi ih još jednom ponoviti.
Natjecati se mogu redovni i izvanredni studenti bilo kojeg od hrvatskih sveučilišta, koji moraju ispuniti natječajni kupon koji se objavljuje u svakom broju Nacionala. Sudionici trebaju dostaviti i kratke biografije, te prijepis ocjena sa svih godina, ovjeren u studentskoj referadi. Pomoći mogu i dokazi o sudjelovanju u različitim projektima i aktivnostima ili nagradama na raznim natjecanjima.
U tom smislu odgovaramo i brojnim studentima četvrte godine koji su nam se ovih dana javljali, a zanima ih mogu li se kandidirati, budući će najesen steći status apsolventa. Odgovor je potvrdan, svi sadašnji polaznici posljednje godine fakulteta potpuno ravnopravno ulaze u bitku za svojih 40.000 kuna. Na žalost to se ne odnosi na popstdiplomce poput Sanje M. čiji se upit poslan e-mailom odnosio na mogućnost da u kandidaturu uđu i polaznici poslije diplomskih studija. Želimo otkloniti i skepsu koju u svojem pitanju pokazuje Ksenija V. koju zanima je li natječaj otvoren samo studentima koji će nakon što diplomiraju morati raditi u nekoj od tvrtki organizatora akcije “Top stipendija za top studente”. Odgovor glasi: Ne. Organizatori dosada najizdašnije akcije stipendiranja vrhunskih studenata – VIPnet, Erste&Steiermarkische Bank i Nacional – pred studente ne postavljaju nikakve dodatne uvjete. “Take money and run”, poručujemo svima koji se boje. Dokažite da ste super-studenti, impresionirajte članove žirija, dostavite poneku potvrdu ili preporuku i to je sve. Potpuno je nevažno studirate li društveni ili prirodni smjer, iz kojeg ste grada i na kojoj godini ili gdje želite raditi. Naravno, ako je neki od kandidata vrlo perspektivan, a usto zainteresiran za rad u najboljem tjedniku, vrhunskoj telekomunikacijskoj firmi ili pouzdanoj banci, sve opcije ostaju otvorene. Konačno i odgovor Almi E. na pitanje od koga se mogu dobiti preporuke. Od svih kompetentnih stručnjaka: profesora, dekana, vođa istraživačkih projekata u kojima ste sudjelovali, gradonačelnika i predsjednika stranaka,trenera ili članova HAZU…
Ono što je važno je prijaviti se do 16. travnja kada će Nacional objaviti posljednji natječajni kupon za sudjelovanje. Nakon toga 7 svibnja će biti objavljen popis 50 finalista koji su ušli u najuži izbor, a akcija završava 23 srpnja kada će biti obznanjena imena svih osmero dobitnika najvrijednije studentske stipendije u Hrvatskoj.
Potom slijedi odlazak na more, polaganje ispita u jesenskom semestru i čekanje listopada kada nagrađenima slijedi prva rata od 4.000 kuna. I tako još devet puta sve dok se brojka ne zaokruži na 40.000.

Sveučilište u Osijeku

Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku: – Svako stimuliranje učenja i stipendiranje u ovome vidu je dobrodošlo i stoga apsolutno podržavam ovu akciju Nacionala. Na Sveučilištu ima krasne, mlade napredne djece i vjerujem da će se unutar tih osam nagrađenih studenata voditi računa i o regionalnoj zastupljenosti, te da će se među njima naći i poneki student s osječkoga Sveučilišta

Žana Bojčić (22), iz Tenje, studentica 3. godine Pravnog fakulteta u Osijeku: – Oduševljena sam tom idejom. Mislim da na fakultetima ima puno namještaljki, pa i kada se dodjeljuju stipendije. Zato ih ne dobivaju uvijek oni koji ih zaslužuju, dakle sposobni, kvalitetni i talentirani, nego često podobni i oni koji imaju najjače veze. Nadam se da će se putem Nacionala stipendirati izabrani na drugi način.

Iva Fijala (28), iz Osijeka, apsolvent Pedagoškog fakulteta u Osijeku: – Najviše mi se sviđa što to nije samo simbolična pomoć, nego doista ozbiljna pomoć, jer sa 4.000 kuna student više neće imati materijalnih problema tijekom studija. Voljela bih da se Nacionalovoj akciji pridruže i drugi sponzori kako bi se mogao stipendirati veći broj dobrih studenata. Nadam se da će novac doći u prave ruke, onima kojima je zaista potreban.

Dinko Mravunac (20), iz Vukovara, student Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku: – Akcija Nacionala je izvrsna, a bit će pun pogodak tek ako se tim studentima bude osiguralo i radno mjesto nakon završetka studija. Dobro je što se novac daje nepovratno i što se neće poslije studija morati vratiti, pa ne predstavlja opterećenje studentima. Broj od osam studenata sa svih hrvatskih sveučilišta je simboličan i očekujem da će akciju prihvatiti i drugi kako bi mogla obuhvatiti više stipendista. Ideja je odlična i stoga što su u njoj zajednički interes našli svi – od spoznora, preko pokrovitelja i samih studenata koji će biti izabrani.

Sveučilište u Splitu

TINA JERKOV, studentica 4. godine Pravnog fakulteta u Splitu: – To je super! Izvrsno! Čestitam svima koji su se dosjetili takve ideje i načina stipendiranja studenata. Zašto ne stipendirati ovako vrijednim stipendijama one koji imaju puno volje i hoće dobro učiti. Ambiciozne i vrijedne studente treba pomoći, tim više kada se znade da danas većina naših građana i obitelji nema dovoljno novca. Ove stipendije su stimulans i nagrada najboljima. One su izraz povjerenja, jer će tih osam najboljih naknadno vratiti društvu ono što je u njih uloženo. Podržavam ovu akciju, želim da ona postane tradicionalna. Preporučit ću je nekim svojim kolegicama. Iznos stipendije od 4000 kuna mjesečno je izuzetan, ogroman. Takva stipendija je veća od prosječne hrvatske plaće. U Splitu čak od dvije prosječne plaće. Možda je natječaj trebalo oglasiti za 16 najboljih studenata, pa makar stipendije iznosile po 2000 kuna mjesečno. I taj iznos držim dostatnim za studente koji studiraju u svojem gradu.

DANKO NEŠOVIĆ, student 2. godine Studija mora i pomorstva pri Sveučilištu u Splitu: – Javit ću se na natječaj, zašto ne? Upravo sam pročitao uvjete natječaja, pa ću obavijestiti i nekoliko mojih prijatelja sa našem smjera “Biologija i ekologija mora. Ovakve stipendije su izvanredno stimulativne za nas studente, jer nas i naše obitelji oslabađaju svih financijskih briga. Upućuju nas prvenstveno na studiranje i struku. U našim uvjetima, u ovakvoj situaciji u državi, svaka stipendija i pomoć dobro dođe. Ali, koliko znadem, ovako velike i povoljne stipendije kod nas se javljaju prvi put. Bilo bi sreća kada bi takvih stipendija bilo što više. Moj prijedlog je da osnivači fonda porazmisle o tome da se broj od 8 stipendista poveća. Bilo bi bolje!

ANITA ĆURKOVIĆ, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta u Splitu: – Ideja je odlična! Jako mi se sviđa! Stipendija u mjesečnom iznosu od 4000 kuna je pravi zgoditak, jer najveće državne stipendije u Hrvatskoj su oko 800 kuna mjesečno. Ja znadem koliko je pomoć i stipendija važna. Stipendista sam općine Kupres, u Bosni i Hercegovini, odakle sam rodom. Podstanar sam, troškovi života su veliki i sve to utječe na studij. Stipendija predviđena ovim natječajem je više nego li solidna i omogućava ugodan život, rad i učenje. Međutim, pitam vas zašto se stipendijama ovog fonda ne obuhvati veći broj studenata i ukupna suma logičnije i pravičnije ne rasporedi. Naprosto zato jer će se na natječaj javiti veliki broj odličnih i vrlo izjednačenih studenata, pa će izbor onih zadnjih osam biti vrlo tijesan. Netko će za nijansu ostati bez stipendije, a jednako je dobar, marljiv i nadaren kao i onaj koji će je dobiti. I na koncu, trebalo bi jasnije istaknuti i javnosti objasniti koji su interesi pokretača ovog stipendističkog fonda, kada pred stipendiste ne stavljaju nikakve naknadne obveze koje ih čekaju nakon okončanja studija. Ako je interes stimuliranje boljeg učenja i sticanja znanja, to je za pohvalu. No, istovremeno bilo bi dobro kada bi se najboljim studentima otvorila mogućnost zapošljavanja.

Prof. dr. IVO BABIĆ, rektor Sveučilišta u Splitu: – Pozdravljam ovu akciju i otvoreni natječaj za top studente, kao jednu značajnu simboličku gestu i prilog drugačijem vrednovanju znanosti i visokog školstva u nas. Poznato je da u Hrvatskoj, nažalost, nije percipiran značaj i uloga koju znanost i školstvo uopće imaju u razvoju i budućnosti jedne države. U Finskoj ili Irskoj obrazovanje i znanost je izuzetno značajna poluga cjelokupnog društvenog razvoja i napretka. Osnivači fonda kojim se želi poticati studente hrvatskih sveučilišta na što bolje učenje i usavršavanje, očigledno su prepoznali upravo te vrijednosti. Predviđene stipendije doista su visoke i vjerujem da će izazvati veliki interes. Mislim da ih je premali broj, ali ovaj napor shvaćam kao početak i simbolički doprinos promjeni odnosa prema znanju, znanstvenom radu i obrazovanju.

Sveučilište u Zagrebu

Tihana Radić (23), 4. godina Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, Sveučilište u Zagrebu: – Vidjela sam plakat koji je izvješen na našem fakultetu i smatram Nacionalovu akciju hvale vrijednom. U Hrvatskoj bi trebalo bi biti više takvih ponuda za stipendiranje studenata. Sigurna sam da će na taj način mnogi studenti imati više motivacije za učenje. Super je to što se nakon stipendije ne treba vratiti novac niti raditi u tvrtki koja te stipendirala.

Vanja Bobić (20), 2. godina, Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo: – To je super ideja i trebalo bi dijeliti više takvih stipendija. Jedno je šteta što će stipendije dobiti samo osam studenata jer sam sigurna da ima jako puno mladih ljudi koji studiraju s dobrim prosjekom, a imaju financijskih problema.

Jasmina Beršek (20), 2. godina, Fakultet političkih znanosti, smjer novinarstvo: – Na našem fakultetu ima plakat, ali ga još nisam stigla proučiti. Mislim da je to super da se stipendira mlade ljude koji hoće učiti, a naročito ako su im materijalne prilike loše. Šteta je što u Hrvatskoj nema više takvih inicijativa koje bi motivirale studente da bolje uče.

Mirna Bobinac, studentica 3. godine Medicinskog Fakulteta: – Osobno nisam zainteresirana za dobivanje te stipendije jer mi nije neophodna ali vjerujem da ima mnogo studenata kojima je potrebna i biti će im veliki poticaj, tim više što se danas nudi malo stipendija. Ja sam dobivala stipendiju od ministarstva na prvoj godini studija jer sam morala plaćati školarinu. Sada sam zbog visokog prosjeka ocjena oslobođena te obaveze pa više nisam ni tražila stipendiju.

Jasenka Hadžić, studentica 4. godine Ekonomskog fakulteta: – Ideja o stipendiranju studenata je super! Pogotovo kad se iznos od 4000 kn usporedi sa iznosom od 700 kn koliko dobivaju moji kolege. Javit ću se na natječaj za tu stipendiju a vjerujem da će to učiniti svi studenti koji imaju visok prosjek ocjena. Kad bi nam samo još bila zajamčena i mogućnost zapošljavanja to bi bilo odlično!

Sveučilište u Rijeci

Maja Žužić, studentica 4. godine Pravnog fakulteta: – Ne znam ništa o uvjetima te stipendije ali to nije ni čudo jer na našem fakultetu informacije slabo kolaju. Neću se javiti na natječaj jer imam loše iskustvo sa traženjem državne stipendije. Postupak dugo traje a nemam vremena ni strpljenja prolaziti kroz sve administrativne prepreke, osim toga mislim da se ne može sve studente samo po osnovi prosjeka ocjena trpati u isti koš. Nije isto imati visok prosjek na medicini i nekom “lakšem” fakultetu.

Vezane vijesti

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Katalinić: Hrvatskoj treba boksačka liga

Borna Katalinić deveterostruki je prvak države u amaterskom boksu. Osim što je osvajao međunarodne turnire, bio je treći na Prvenstvu Europske unije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika