13.05.2012. / 20:30

Autor: Hina

Stranka Angele Merkel poražena u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u nedjelju su pretrpjeli težak poraz na izborima u njemačkoj saveznoj državi s najviše stanovnika, a taj bi rezultat mogao osokoliti lijevu oporbu koja će još snažnije kritizirati europsku politiku štednje.

Angela MerkelAngela MerkelKonzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel u nedjelju su pretrpjeli težak poraz na izborima u njemačkoj saveznoj državi s najviše stanovnika, a taj bi rezultat mogao osokoliti lijevu oporbu koja će još snažnije kritizirati europsku politiku štednje.

Izbori u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, zapadnonjemačkoj državi s više stanovnika od Nizozemske i s gospodarstvom snage turskoga, održani su 18 mjeseci prije parlamentarnih izbora na kojima se Merkel nada i trećem kancelarskom mandatu.

Ona je i dalje popularna u Njemačkoj jer staloženo upravlja dužničkom krizom eurozone, ali ovako uvjerljiv poraz njezine stranke i nju čini ranjivom u trenutku kad diljem Europe jača otpor njezinu inzistiranju na fiskalnoj disciplini.

Po prvim projekcijama socijaldemokrati lijevoga centra osvojili su 38,8 posto glasova i to će im biti dovoljno za stabilnu većinu sa zelenima koji su dobili 12,2 posto.

Te dvije lijeve stranke zadnje dvije godine vode krhku manjinsku vladu pod popularnom SPD-ovom čelnicom Hannelore Kraft koju će uvjerljiva pobjeda na nedjeljnim izborima možda lansirati u svijet nacionalne politike.

Kršćanski demokrati kancelarke Merkel doživjeli su pad potpore s gotovo 35 posto u 2010. na samo 25,8 posto. To im je u ovoj državi najgori rezultat od Drugoga svjetskog rata.

Taj udarac događa se tek dva dana prije posjeta novog francuskog predsjednika socijalista Francoisa Hollandea Berlinu: očekuje se da Hollande pokuša Angelu Merkel nagovoriti na odmak od mjera štednje, a prema mjerama koje bi poticale rast u Europi.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika