14.05.2012. / 07:49

Autor: Hina

Osuđen na 18 godina za propast hrvatske štedionice u Ohiu

Američki državljanin Koljo Nikolovski osuđen je na 18 godina zatvora zbog prevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske savezne štedne zadruge iz Clevelanda, u kojemu su svoj novac izgubile tisuće štediša, uglavnom hrvatskih iseljenika, prenose u nedjelju lokalni mediji u američkoj saveznoj državi Ohiu.

Još se ne zna gdje su nestali milijuni dolaraJoš se ne zna gdje su nestali milijuni dolaraAmerički državljanin Koljo Nikolovski osuđen je na 18 godina zatvora zbog prevare, mita i pranja novca u slučaju propasti Hrvatske savezne štedne zadruge iz Clevelanda, u kojemu su svoj novac izgubile tisuće štediša, uglavnom hrvatskih iseljenika, prenose u nedjelju lokalni mediji u američkoj saveznoj državi Ohiu.

Hrvatska štedna zadruga St. Paul, osnovana 1943. godine, propala je prije dvije godine, a s njome i 238 milijuna dolara štednje više od pet tisuća članova udruge. Sudac u Clevelandu proglasio je Nikolovskog krivim za kaznena djela prevare, te ga opisao kao "nasilnika koji nikada u životu nije radio", prenose lokalni mediji.

Nikolovski je emigrirao u SAD iz Makedonije 1992. godine, a 2004. je dobio američko državljanstvo.

Uz Nikolovskog za propast Hrvatske štedne zadruge bio je optužen i bivši upravitelj te zadruge Anthony Raguz (52) koji je u rujnu 2011. priznao pronevjeru više od 70 milijuna dolara koja je dovela do propasti štedionice. Riječ je o "vjerojatno najvećem bankrotu neke štedionice u američkoj povijesti", kako su slučaj nazvali američki tužitelji.

Tužiteljstvo je Raguza opisalo kao vođu prijevare koja je trajala više od desetljeća, a Nikolovski je bio njegov suoptuženik. Raguz je za više od tristo štediša odobrio tisuće nevaljanih zajmova u vrijedosti većoj od sedamdeset milijuna dolara. Priznao je da je podijelio milijune dolara u zajmovima bez ikakva osiguranja, te da je od korisnika štedionice od 2002. do 2010. primio najmanje milijun dolara mira i darova.

Savezni osiguravatelji vratili su pune iznose štednje većini od pet tisuća štediša.

Još u ožujku 2010., samo mjesec dana prije zatvaranja bankrotirane štedionice, Raguz je dioničarima rekao kako štedionica posluje izvrsno i s krajem 2009. raspolaže imovinom od 238 milijuna dolara.

Cijelo su se vrijeme, tvrde savezni istražitelji, Nikolovski i Raguz bavili prijevarom i lažnim zajmovima krali iz štedionice milijune dolara.

Više od polovine novca otišlo je u prekomorske bankovne račune i na skupe automobile, ali velikome se iznosu još nije ušlo u trag, kažu istražitelji.

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 14.05.12. 09:07

a jedan dio je kod MESICA.ahahahhahaha


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika