14.05.2012. / 10:32

Autor: Hina

Grčka: Demokratska ljevica neće u vladu

Grčka stranka Demokratske ljevice objavila je u ponedjeljak ujutro da se neće pridružiti dvjema velikim strankama Novoj demokraciji i PASOK-u, ujedno i jednima koje se zalažu za oštre mjere štednje, u novoj vladi, prenosi BBC.

Pitanje je hoće li Grčka uopće dobiti vladuPitanje je hoće li Grčka uopće dobiti vladuGrčka stranka Demokratske ljevice objavila je u ponedjeljak ujutro da se neće pridružiti dvjema velikim strankama Novoj demokraciji i PASOK-u, ujedno i jednima koje se zalažu za oštre mjere štednje, u novoj vladi, prenosi BBC.

Grčki predsjednik Karolos Papulias sazvao je za ponedjeljak još jedne konzultacije u pokušaju sastava vlade. Nova Demokracija i PASOK, stranke koje se zalažu za primjenu međunarodnog plana oštre štednje, nemaju većinu u parlamentu, ali im je za nju potrebna samo još jedna stranka. Nade su se polagale u umjerenu Demokratsku ljevicu, ali je njezin čelnik Fotis Kuvelis prije najavljenih konzultacija izjavio grčkom radiju Antenni da neće u novu vladu.

Radikalna ljevica Siriza, druga po jačini stranka u grčkom parlamentu, koja je sudjelovala na konzultacijama u nedjelju već je objavila da ne želi u vladu koja bi poduprla nastavak dosadašnje politike štednje i rezova. Ostale tri stranke koje su ušle u parlament, Neovisni Grci, komunisti i neonacisti, također se tome odlučno protive.

Sadašnja politička blokada mora se po zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori, a strahuje se da će na njima protivnici štednje ostvariti još bolje rezultate, što bi vjerojatno dovelo do grčkog napuštanja eurozone.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika