14.05.2012. / 15:56

Autor: Hina

Slovenci protiv izlaska iz eurozone

Dvije trećine Slovenaca smatra nerealnim povratak na nacionalnu valutu tolar ako bi se zaoštrila sadašnja kriza u eurozoni povećala i dovela Sloveniju u sadašnji položaj Grčke, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak.

Slovenci žele ostati u eurozoniSlovenci žele ostati u eurozoniDvije trećine Slovenaca smatra nerealnim povratak na nacionalnu valutu tolar ako bi se zaoštrila sadašnja kriza u eurozoni povećala i dovela Sloveniju u sadašnji položaj Grčke, pokazala je anketa objavljena u ponedjeljak.

Na pitanje bi li bilo bolje da Slovenija u rješavanju sadašnje krize ustraje na euru i zajedničkoj politici EU-a ili pak izađe iz euroskupine i ponovo uvede slovenski tolar, kako bi vodila samostalnu ekonomsku i monetarnu politiku, za prvu se mogućnost izjasnilo 65,5, a za drugu 28,3 posto ispitanika u ispitivanju provedenom početkom prošlog tjedna.

Pitanje je bilo postavljeno u sklopu redovita ispitivanja javnog mišljenja "Slovenski puls" koje vodi Fakultet za primijenjene društvene znanosti iz Nove Gorice. Telefonska anketa obuhvatila je 913 punoljetnih građana.

Iako ostanak u eurozoni smatraju korisnim i makar ih se 73 posto smatra "državljanima EU-a", što je veći postotak nego ranijih godina, Slovenci su u anketi vrlo niske ocjene dali razini demokratičnosti, pravednosti i uvažavanja nacionalnih interesa članica Europske unije.

Uz to, njih 68,5 posto smatra kako su kriza i mjere štednje više pogodile realno gospodarstvo nego državnu upravu i javni sektor, a u velikoj mjeri očekuju da će to stanje još potrajati te smanjiti životni standard ali i pogoršati stanje gospodarstva, pokazalo je ispitivanje "Slovenski puls".

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika