15.05.2012. / 09:19

Autor: Hina

WWF

Planet je teško bolestan

Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se ništa ne promijeni do 2030. neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta"

Previše potrošnje, suviše eksploatirani prirodni resursi i sve brojnije stanovništvo dovode Zemlju u opasnost, piše u izvješću 2012. Živi planet koji je u utorak objavio Svjetski fond za zaštitu prirode (WWF - World Wide Fund for Nature, ranije World Wildlife Fund), nekoliko tjedana prije summita u Riu.

Po riječima Jima Leapea, glavnog direktora WWF International, čije je sjedište u švicarskom Glandu, svijet "živi kao da nam je još jedan planet na raspolaganju. Koristimo 50 posto više izvora od onih koje Zemlja može trajno proizvoditi i ako se ništa ne promijeni do 2030. neće nam biti dovoljna ni dva dodatna planeta".

"To je izvješće poput redovnog pregleda planeta a rezultati govore da je naš planet jako bolestan", kazao je Jonathan Baillie iz londonskog Zoološkog društva, koautor izvješća. "Zanemarivanje ove dijagnoze imalo bi teške posljedice po čovječanstvo, možemo povratiti zdravlje planeta ali samo ako se usredotočimo na korijene zla: rast stanovništva i prekomjernu potrošnju", dodao je on.

Izvješće koje se objavljuje svake druge godine formalno je predstavio nizozemski astronaut Andre Kuipers koji se trenutno nalazi u Međunarodnoj svemirskoj stranici (ISS). "Imamo samo jednu Zemlju, vršimo nepodnošljiv pritisak na naš planet a zapravo moramo spasiti naš dom", kazao je on.

Vezane vijesti

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Države rade premalo na problemu globalnog zagrijavanja

Emisija stakleničkih plinova do 2020. godine mogla bi porasti na devet milijarda tona iznad razine potrebne za ograničenje globalnog zagrijavanja,… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.05.12. 09:28

a sto nije rekao tko trci za Resursima -onih 10% BOGATIH,,,ehehehh


registracija
5/3/10

starimudrac, 15.05.12. 09:54

ništa mi Zemlji ne možemo, koliko god ju trošili. za nekoliko tisuća godina kad pokrepamo, žohari će se spominjati kako su nekad živjeli ljudi, ali su se međusobno pobili.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 15.05.12. 10:54

Bogati svijet mnogo više troši prirodnih resursa od običnog naroda. Više se voze (gorivo), više jedu i piju (hrana i piće), više su pohlepni na sve, na luksuz, kapitalisti bez kontrole crpe prirodna bogastva naftu, ugalj, gas, proizvode neograničen arsenal opasnog oružja, uništavaju i prirodu i čovjeka. Za njih je bitan kapital. Doći će vrijeme da se uništi cijela civilizacija i nanovo početi svijet na ovoj Planeti. Bogataši će prvi otići , ne u raj , već u pakao.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika