15.05.2012. / 09:28

Autor: Hina

Rusija optužuje:

'Kosovo obučava sirijske pobunjenike'

Tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti o Kosovu, istaknuo je "zabrinjavajuća izvješća prema kojima su vlasti Kosova uspostavile kontakte s predstavnicima sirijske oporbe kako bi obučavale pobunjenike" iz Sirije na svom teritoriju, izvijestio je AFP

IlustracijaIlustracijaRusija sumnja da Kosovo želi služiti kao poligon za sirijsku oporbenu vojsku, izjavio je u ponedjeljak ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin.

Tijekom rasprave u Vijeću sigurnosti o Kosovu, istaknuo je "zabrinjavajuća izvješća prema kojima su vlasti Kosova uspostavile kontakte s predstavnicima sirijske oporbe kako bi obučavale pobunjenike" iz Sirije na svom teritoriju, izvijestio je AFP.

Takav će potez "biti protivan naporima" posrednika UN-a i Arapske lige Kofija Annana i "preobrazit će Kosovo u međunarodni centar za obuku raznih ustanika i naoružanih skupina, što će biti ozbiljan faktor destabilizacije i izvan Balkana", rekao je Čurkin.

Čurkin je zatražio da međunarodna tijela na Kosovu djeluju protiv takvih planova.

Rusija, povijesni saveznik Beograda, sustavno osuđuje neovisnost Kosova, iako ga priznaje 90 zemalja, uključujući 22 od 27 članica Europske unije, te smatra da je ta zemlja sastavni dio Srbije.

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hoxhaj negirao je navode da se na Kosovu obučavaju pripadnici sirijske oporbe.

U obraćanju novinarima nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN, Hoxhaj je rekao da kosovska vlada podržava pobunu protiv režima u Siriji i da ima diplomatske kontakte sa sirijskom oporbom.

Na pitanje novinara jesu li točni navodi koje je iznio ruski veleposlanik Vitalij Čurkin da se pripadnici sirijske oporbe obučavaju na Kosovu, Hoxhaj je odgovorio "nimalo".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je pozvalo međunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da spriječe da se ta regija pretvori u poligon za sirijske pobunjenike, prenosi ruska agencija RIA.

Izaslanstvo sirijske oporbe posjetilo je Kosovo u travnju kako bi, navodno, postiglo dogovor o razmjeni iskustava u gerilskom ratovanju protiv vlasti.

Rusko ministarstvo navodi u priopćenju da su se razgovori odnosili na načine organiziranja oružanog otpora protiv vlasti, ali i na osposobljavanje sirijskih militanata na Kosovu.

"Postoje planovi da se koriste područja na Kosovu koja nalikuju terenu u Siriji. Također se raspravljalo o mogućnosti uspostave kampova za obuku u bivšim bazama Oslobodilačke vojske Kosova", navodi se u priopćenju.

"Preobrazba Kosova u međunarodni poligon za naoružane militanate može postati ozbiljan destabilizirajući faktor koji bi se mogao proširiti izvan Balkana. Pozivamo međunarodna tijela koja djeluju na Kosovu da poduzmu sve potrebne korake kako bi se spriječili ti planovi", istaklo je rusko ministarstvo.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 15.05.12. 09:38

Rus nesto tumaci a sta je napravio sa Abhazijom.?


registracija
5/3/10

starimudrac, 15.05.12. 09:51

rusi lažu. stiskaju kosovo radi srbije, to je nit, a ne napredni tečajevi terorizma za sirijce. kao da sirijci ne znaju ratovati i taman su našli kosovare za instruktore!


registracija
27/8/10

ciglanailovac, 15.05.12. 10:16

"starimudrac"
Siriyce ne obucavaju Kosovari,nego americki,engleski.....specijalci,na kosovu,jer je kosovo najpogodnije tlo,i ne samo da obucavaju siriyce na kosovu,nego i mnoge druge,ali ja tebe razumijem,ti ni si nikad bijo vojnik,nitisi,bijo na kosovu,pa ne razumijes,Rusi su u pravu 100%,vidjeces uskoro.


registracija
10/5/12

psyop, 15.05.12. 10:49

"rusi su u pravu". lol.


registracija
9/3/10

nostradurus, 15.05.12. 12:11

Za Kosovo je sve biznis: ljudski organi, droga, obuka terorista, itd.? Katastrofa. izgleda da je istina da su Ameri htjeli stvoriti svoju ilegalnu bazu u europi baš na Kosovu. Ustanak kosovara stoga može ličiti kao incijativa iz vana. Sve više je sumnji da je to tako.


registracija
20/8/10

McCoy, 15.05.12. 15:01

Politika USA je suvise providna da bi jos neko naseo na pricu o "pravednom ustanku naroda i borbi za demokratiju". Baza Bondstil je sluzila za transfer ilegalno osumnjicenih i otetih sa Bliskog istoka i Avganistana, obuku raznih tzv. opozicionih skupina i ko zna jos za sta. Ko to ne razume i ne shvata, nema bas puno mozga u glavi.....


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika