15.05.2012. / 15:14

Autor: Hina

Grčka: Počele nove konzultacije radi sastavljanja vlade

U utorak rano poslijepodne počele su konzultacije predsjednika pet od sedam grčkih stranaka koje su na izborima 6. svibnja ušle u parlament s predsjednikom Karolosom Papouliasom radi formiranja tehnokratske vlade, po snimkama javne televizije Neta.

Grčka i dalje čeka svoju novu vladuGrčka i dalje čeka svoju novu vladuU utorak rano poslijepodne počele su konzultacije predsjednika pet od sedam grčkih stranaka koje su na izborima 6. svibnja ušle u parlament s predsjednikom Karolosom Papouliasom radi formiranja tehnokratske vlade, po snimkama javne televizije Neta.

Konzervativni čelnik Nove demokracije Antonis Samaras, čelnici socijalističkog PASOK-a Evangelos Venizelos, radikalne ljevičarske Syrize Aleksis Cipras, Demokratske ljevice Fotis Kouvelis i nacionalpopulističkih Neovisnih Grka Panos Kammenos, sudjeluju na tom sastanku. Neonacistička stranka nije dobila poziv za sudjelovanje, a komunisti su odbili doći.

Sastanak je u ponedjeljak navečer sazvao Papoulias nakon sedmodnevnih političkih pregovora na kojima se nije postigao dogovor o sastavljanju vlade.

Papoulias je zbog "opasnosti", kako je sam rekao, koja prijeti da sunovrati zemlju u politički bezizlaznu situaciju, predložio da se sastavi vlada od "nestranačkih osoba" koja bi mogla zatražiti povjerenje parlamenta proisteklog iz parlamentarnih izbora održanih 6. svibnja, koji će prvi put zasjedati u četvrtak.

Ako se čelnici ne uspiju dogovoriti, zemlja u načelu treba ponoviti izbore 17. lipnja. Prve ankete u tom smislu govore o rastu popularnosti Syrize, radikalne ljevice, koja odlučno odbacuje mjere štednje što ih diktiraju EU i MMF u zamjenu za paket financijske pomoći koji će zemlju spasiti od stečaja i izlaska iz eurozone.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika