15.05.2012. / 15:24

Autor: Nacional.hr

Talijanski bondage majstor vezivat će u Zagrebu

Nakon Drugoga svjetskoga rata japanska srednja klasa zahtijevala je nove oblike zabave i stimulacije pa su pokrenuti prvi klubovi za bondage fotografiranje i prvi shibari performansi. Danas je, zahvaljujući velikoj ekspanziji fetiš kulture i SM-a, umjetnost vezivanja pronašla svjetsku publiku

Talijanski bondage majstor Andrea Ropes u lipnju stiže u Zagreb gdje će, u sklopu najvećeg regionalnog fetish partyja Bestiarum, demonstirati shibari, tehniku vezivanja osobe koja u SM krugovima nosi snažan seksualni naboj.

Andrea Ropes jednom mjesečno u Bolonji organizira Shibari Atelier na kojem se susreću oni koji vezuju i oni koje se vezuje. Cilj mu je stvoriti mjesto eksperimenta i dijeljenja iskustava s ovom japanskom tehnikom vezivanja. „Ne koristim bondage da bih nanio bol", tvrdi shibari učitelj iz Modene, „koristim ga da bih ženama dao ono što zaslužuju... zadovoljstvo!"

Japanski religiozni rituali uključuju svepriustnu upotrebu užadi i vezova kojom se izražava povezanost ljudi i božanskoga. Svakodnevica Zemlje izlazećeg sunca puna je primjera vezivanja, od najprepoznatljivijega kimona (koji nema gumbe) do borbenih oklopa (u kojima se drvo zajedno privezuje) ili poklona koji moraju biti zamršeno zapakirani i vezani (tehnike furoshiki ili mizuhiki).

Sam shibari korijene vuče iz vremena ratova 15. i 16. stoljeća, kad su se rapidno razvile tehnike borilačkih vještina, torture i zarobljavanja - hojojutsu najpoznatija je tradicionalna japanska tehnika savladavanja protivnika korištenjem užeta. U kasnijim razdobljima vezivanje se razvijalo i kroz ljudsku potrebu za zabavom - najpopularnije je bilo Kabuki kazalište koje je uključivalo romantične i seksualne scene (nureba), ali one mučenja (semega). Nakon Drugoga svjetskoga rata japanska srednja klasa zahtijevala je nove oblike zabave i stimulacije pa su pokrenuti prvi klubovi za bondage fotografiranje i prvi shibari performansi. Danas je, zahvaljujući velikoj ekspanziji fetiš kulture i SM-a, umjetnost vezivanja pronašla svjetsku publiku.

Andrea Ropes jedan je od izvođača koji će 2. lipnja nastupiti na Bestiarumu u zagrebačkom industrijskom kompleksu Jedinstvo. Pred publikom će pokazati vezivanje modela te njezino vješanje u zrak.

Fotogalerija

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika