15.05.2012. / 15:39

Autor: Hina

Gotovo svaki treći Amerikanac mjesečari

Gotovo svaki treći Amerikanac ponekad mjesečari, pokazalo je američko istraživanje po kojem teška depresija i drugi poremećaji spavanja mogu povećati vjerojatnost hodanja u snu.

Mjesečarenje je češće nego što se misliloMjesečarenje je češće nego što se misliloGotovo svaki treći Amerikanac ponekad mjesečari, pokazalo je američko istraživanje po kojem teška depresija i drugi poremećaji spavanja mogu povećati vjerojatnost hodanja u snu.

Istraživanje koje je obuhvatilo 16 tisuća odraslih osoba u 15 saveznih država utvrdilo je da je 29 posto osoba kazalo kako je barem jednom u životu mjesečarilo, oko tri posto to je činilo jednom mjesečno do jednom godišnje, a jedan posto je to radio barem dva puta mjesečno.

"Nismo znali koja je učestalost mjesečarenja, kao poremećaja, u općoj populaciji i to je bio veliki problem", kaže Maurice Ohayon s centra za istraživanje sna u Stanfordu koji je vodio istraživanje.

Znanstvenici ističu da mjesečarenje obuhvaća sve od govorenja u snu do šetanja i da predstavlja problem u slučajevima kad ljudi počnu u snu hodati primerice niz stepenice ili napuštati kuću.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Neurology.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika