15.05.2012. / 18:01

Autor: Hina , Nacional.hr

Efekt diljem Europe

Novi grčki izbori - pad eura

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori

IlustracijaIlustracijaGrčka će raspisati nove izbore nakon neuspjelih pokušaja da sastavi novu vladu u utorak, devet dana nakon zadnjih izbora koji nisu dali većinskog pobjednika te se politička kriza nastavlja, a prezadužena članica Europska unija sve je bliže stečaju i napuštanju eurozone.

Nakon tri dana neuspješnih pregovora o vladajućoj koaliciji, glasnogovornik predsjednika Karolosa Papouliasa proglasio je neuspjeh i objavio da će se morati održati novi izbori.

Zasad nije objavio pojedinosti, ali se čini najizglednijim da će se izbori održati sredinom lipnja. Tehnička vlada bit će oformljena u srijedu, rekao je glasnogovornik.

Nijedna stranka na izborima 6. svibnja nije dobila potrebnu većinu da sastavi vladu, a stranke se nisu uspjele dogovoriti o koaliciji jer se razilaze između pristaša i protivnika zajma od 130 milijarda eura. Zajam su međunarodne novčarske ustanove odobrile prezaduženoj Grčkoj u zamjenu za bolno rezanje plaća, mirovina i javne potrošnje.

Ankete su pokazale da bi na novim izborima pobjednica mogla biti stranka ljevice Syriza koja se pokazala dosljednom u odbacivanju zajmovnih aranžmana. Trebala bi dobiti 27 posto glasova i kao stranka s najviše glasova imat će pravo, prema grčkome zakonu, na nagradnih 50 dodatnih mjesta u parlamentu od 300 te će moći sastaviti vladu.

Europski partneri Grčke najavili su da će prekinuti financiranje te prezadužene članice ako ona odbaci uvjete zajma dogovorene u ožujku. To će donijeti stečaj Grčke i njezin gotovo siguran izlazak iz eurozone.

Grčki krah odrazio se i na burze

Vijest o propalim grčkim pregovorima za formiranje vlade odrazila se negativno na dionice diljem Europe.

Burzovni indeksi u Grčkoj, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji zabilježili su pad do 4,5 posto.

Analitičari strahuju od potencijalnog izlaska Grčke iz eurozone jer bi on mogao pokrenuti val izlazaka 'perifernih' zemalja što bi se odrazilo na čitav europski bankarski sektor.

Čak je i euro zabilježio pad u odnosu na druge valute.

I dok europske burze sa strahom gledaju prema Grčkoj, SAD koji je tek u poslijepodnevnim satima započeo sa trgovanjem nema takvih problema. Očito ulagači 'preko bare' Grčku vide kao isključivo europski problem.

Vezane vijesti

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Ublažavanje grčkog tereta reformi

Grčka želi smanjenje poreza, dodatnu pomoć za sirotinju i nezaposlene, zamrzavanje otpuštanja u javnom sektoru i više vremena za rezanje deficita,… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 15.05.12. 17:13

Napokon je pao dogovor da nema dogovora o vladi!
----------
Genijalno. Ako se o svemu budu tako brzo dogovarali, od Grčke neće ostati ni G.


registracija
19/1/12

samirst34, 15.05.12. 20:43

bravo za grkljane


registracija
21/9/11

nikip, 16.05.12. 08:56

ameri cekaji ..jer su sve poceli sa grckom...ko ce josda pukne po savu ....sto vise gladnih i ovisnih ...njima bolje...imaju BIG MAC


registracija
21/9/11

nikip, 16.05.12. 08:57

ameri cekaji ..jer su sve poceli sa grckom...ko ce josda pukne po savu ....sto vise gladnih i ovisnih ...njima bolje...imaju BIG MAC


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika