15.05.2012. / 16:43

Autor: Hina

Odbijen zahtjev Mladićeve obrane

Predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron odbio je u utorak, dan prije početka suđenja bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću za genocid u BiH, zahtjev njegove obrane za izuzećem jednog od članova sudskog vijeća Alphonsa Oriea i odgodom početka suđenja, objavio je ICTY.

Ratko MladićRatko MladićPredsjednik Haaškoga suda Theodor Meron odbio je u utorak, dan prije početka suđenja bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću za genocid u BiH, zahtjev njegove obrane za izuzećem jednog od članova sudskog vijeća Alphonsa Oriea i odgodom početka suđenja, objavio je ICTY.

Meron je ocijenio da su tvrdnje obrane da je Orie pristran zbog toga što je Nizozemac te zbog toga što je bio član sudskih vijeća koja su sudila Mladićevim suradnicima neutemeljene.

Obrana je podnijela proteklih dana ukupno dva zahtjeva za odgodom početka suđenja. U prvom podnesenom u petak tražila je odgodu suđenja zbog navodne pristranosti Orieja a u drugom zahtjevu podnesenom u ponedjeljak tražila je odgodu početka suđenja za šest mjeseci tvrdeći da tužiteljstvo nije na vrijeme predalo sve dokaze obrani.

Suđenje Mladiću trebalo bi započeti u srijedu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u Haagu uvodnim riječima tužitelja dok će obrana svoje uvodne riječi iznijeti na početku dokaznog postupka obrane. Tužitelji bi prvog od svojih 140 svjedoka trebali izvesti 29. svibnja.

Mladić je optužen za genocid u BiH počinjen pokoljem tisuća muslimanskih muškaraca u Srebrenici u srpnju 1995. godine, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, višegodišnju opsadu i teror stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih snaga UN-a za taoce.

Mladić je prije godinu dana u Srbiji uhićen nakon 16 godina skrivanja, a o krivnji po optužnici odbio se izjasniti te je sud umjesto njega zabilježio da se ne osjeća krivim.

Vezane vijesti

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Suđenje Mladiću odgođeno na neodređeno vrijeme

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju priopćio je u ponedjeljak kako se suđenje bivšem vojnom zapovjedniku bosanskih Srba Ratku Mladiću odgađa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika