16.05.2012. / 12:20

Autor: Nacional.hr

Norveška odvaja crkvu i državu

Parlamentarni odbor zaprimio je jednoglasan prijedlog svih sedam stranaka, svih 169 članova Parlamenta, uključujući 10 predstavnika Kršćanske demokratske stranke i 30 članova Konzervativne stranke

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaNorveški parlament je podnio prijedlog za sekularizacijom, to jest, odvajanjem državne i crkvene vlasti usvajanjem ustavnog amandmana, piše secularism.org.uk.

Parlamentarni odbor zaprimio je jednoglasan prijedlog svih sedam stranaka, svih 169 članova Parlamenta, uključujući 10 predstavnika Kršćanske demokratske stranke i 30 članova Konzervativne stranke.

Ovaj povijesni potez norveških vlasti iznenadio je mnoge i razriješit će službenu Norvešku crkvu njenih ovlasti. Nakon usvajanja amandmana, Vlada više neće sudjelovati u imenovanju crkvenih dužnosnika i više neće biti crkvenog ministra. Sve religije i filozofije u zemlji imat će ista prava i jednake privilegije.

Norveška crkva nastala je nakon Luteranske reformacije 1536. godine i nosila je službeni naziv Luteranska državna crkva. Državne vlasti nisu se mogle miješati u djelovanje crkve, osim izbora crkvenih dužnosnika morale su financijski podupirati crkvu.

Na temelju baptističkih zakona svaki građanin Norveške je član Norveške crkve. Oko 79 posto Norvežana su registrirani članovi crkve. Samo za 20 posto državljana crkva je važan dio njihovih života, a samo dva posto državljana redovito ide u crkvu. Istraživenje iz 2002. godine otkriva kako 72 posto Norvežana ne vjeruje u 'ličnost boga'.

Ovaj potez norveških vlasti potaknuo je rasprave u Velikoj Britaniji, u kojoj isto nije provedena sekularizacija. Sekularna nastojanja i grupe počele su se pojavljivati 70-ih godina, kad je norveško gospodarstvo zabilježilo ogroman rast od čega je profitirala crkva. Usvajanje ustavnog amandmana očekuje se u ponedjeljak.

Vezane vijesti

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norvežani pozvani na "sex hour" uz kondom

Norveška neprofitna organizacija za zdravstveno i spolno obrazovanje RFSU pozvala je Norvežane na "sex hour" u četvrtak navečer s partnericom ili… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika