16.05.2012. / 13:23

Autor: Hina , Nacional.hr

Sustav protiv svog građanstva

Represivno naličje Europe

Frankfurtskoj policiji su u akciji u srijedu pomagale kolege iz cijele Njemačke, ukupno oko 5.000 policajaca

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeNjemačka policija počela je u srijedu ispred sjedišta Europske središnje banke (ECB) mirno uklanjati protukapitalističke prosvjednike iz pokreta "Blockupy Frankfurt" koji planiraju četverodnevni prosvjed nazvan Dani otpora.

Uklonjeno je 200-tinjak prosvjednika koji se protive oštroj štednji koju propisuju međunarodne novčarske ustanove i napose Njemačka, vodeća članica Eurospke unije i arhitektica mjera za izlazak iz krize eurozone koje proizvode masovno osiromašenje u prezaduženim članicama poput Grčke, Španjolske, Irske te Italije.

Prosvjednici su se oglušili o zahtjev lokalnih vlasti da uklone kamp pred sjedištem ECB-a u Frankfurtu, financijskoj prijestolnici Europske unije.

Krajem ožujka zgrada ECB-a u Frankfurtu, gdje je i sjedište Trojke (EU, ECB-a i Međunarodnog monetarnog fonda), bila je meta prosvjednika koji su porazbijali prozore i nacrtali bombe, a u okršaju s policijom jedan je policajac zadobio teške ozljede.

Frankfurtskoj policiji su u akciji u srijedu pomagale kolege iz cijele Njemačke, ukupno oko 5.000 policajaca.

Savez prosvjednika "Blockupy" dobio je djelomičnu zadovoljštinu na sudu koji je u ponedjeljak dopustio koncert u srijedu i prosvjed u subotu, ali ne i u druge dane. Sud je, kako piše na internetskim stranicama pokreta, poništio odluku vlasti da se ukloni kamp tijekom Dana otpora.

Pozvani su svi ljudi koji to mogu da dođu i brane pravo na okupljanje, piše na internetskim stranicama Blockupy, koalicija društvenih pokreta koja uključuje i sindikate i mrežu ATTAC u solidarnosti s 15-M ("Ogorčeni" potekli u Španjolskoj 15. ožujka 2011.).

Njihov je plan zatvoriti sjedište ECB-a i zauzeti trgove i ulice te u petak zapriječiti ulaze u banke i poremetiti promet. Dane otpora planiraju završiti 19. svibnja masovnim demonstracijama u financijskoj prijestolnici EU-a.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 16.05.12. 17:21

Napokon prosvjedi ispred organizacije koja je izvor problema u EU!
sites.google.com/site/financijskisustav/europska-unija


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika