16.05.2012. / 15:54

Autor: Hina

'Neka vlada oporezuje debljinu, ćelavost, a može i glupost'

Klubovi zastupnika vladajućih u Hrvatskome saboru poduprli su danas prijedlog izmjena Zakona o oružju, nužnih za usklađivanje hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u kontroli, nabavi i držanju oružja, a za klub HDSSB-a, koji se usprotivio hitnosti postupka, predložene izmjene imaju mnoge nelogičnosti.

Dinko BurićDinko BurićKlubovi zastupnika vladajućih u Hrvatskome saboru poduprli su danas prijedlog izmjena Zakona o oružju, nužnih za usklađivanje hrvatskoga zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije u kontroli, nabavi i držanju oružja, a za klub HDSSB-a, koji se usprotivio hitnosti postupka, predložene izmjene imaju mnoge nelogičnosti.

Predložene izmjene odnose se na mogućnost nabave streljiva uz predočenje valjanog oružnog lista te na pitanje zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja. Propisuje se obveza liječniku da osobi koja je došla na izvanredni liječnički pregled ne izda potvrdu ako ona ne priloži rješenje mjerodavnog tijela o upućivanju na takav pregled. Isto tako, kako bi liječnik mogao izvijestiti ima li u vlasnika oružja promjena zdravstvenog stanja koje utječu na sposobnost za držanje oružja, propisuje se obveza da svaki vlasnik mora u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu tog zakona izvijestiti policiju o svojemu liječniku primarne zdravstvene zaštite. Policija u tom slučaju ima obvezu izvijestiti liječnika o osobi kojoj je izdan oružan list.

Predloženim se izmjenama predviđa i ograničenje broja komada oružja i streljiva koji se mogu prenositi preko državne granice radi lova. Posebno se regulira izdavanje odobrenja za obavljanje djelatnosti osposobljavanja građana za pravilnu uporabu vatrenog oružja. Uvodi se i novi pojam "posrednik u prometu oružja" te se propisuju uvjeti koje mora ispunjavati fizička ili pravna osoba za obavljanje tog posla. Predviđena je i novina i obilježavanje žigom vatrenog oružja.

Upozoravajući na važnost lovstva, Damir Kajin (IDS) zatražio je da se uvaže zahtjevi sa skupštine Hrvatskoga lovačkog saveza o tome da se 16-godišnjacima odobri nositi oružje u lov u pratnji odraslih osoba te da se obveza sistematskog pregleda lovaca sa svakih pet godina promijeni na svakih deset godina.

Također je rekao kako bi se trebalo pozabaviti i naknadom štete seljacima zbog sve češćih napada 'nemani', na što mu je HDSSB-ov Zoran Vinković rekao kako to nisu 'nemani', nego crna divljač. "Ako misli na divlje svinje, to je vepar, nazime i prase, a najbolji su u loncu", rekao je Vinković i dodao da je Istra "daleko napredovala u brendiranju proizvoda od divljači, ali ih nisu nazivali proizvodima od nemani".

Bez obzira na to što je riječ o europskom zakonu, Vinković je najavio kako će HDSSB na glasovanju biti suzdržan jer je u njemu mnogo nelogičnosti te bi trebao ići u raspravu zajedno sa Zakonom o kaznenom postupku.

Također je imao zamjerke na hitnost postupka, na što mu je Peđa Grbin (SDP) rekao kako je o tom zakonu Sabor raspravljao u listopadu prošle godine te je poslan resornome ministarstvu na doradu.

"To je 'de facto' drugo čitanje zakona iako je u hitnoj proceduri", ustvrdio je Grbin za kojeg su, kako je rekao, primjedbe Lovačkog saveza o dopuštanju nošenja oružja maloljetnicima neprihvatljive.

U pojedinačnoj raspravi o Konačnom prijedlogu izmjena i dopuna zakona o oružju Šime Lučin (SDP) istaknuo je kako je oružje zlo i da treba ograničiti njegovu uporabu. S tim u vezi, predložio je da ga se oporezuje, što je izazvalo burnu reakciju zastupnika HDSSB-a Dražena Đurovića, koji je uzvratio kako nema toga što ova vlast nije oporezovala. "Neka se oporezuje sve, i debljina koja je također vrlo opasna, i ćelavost", ironično je predložio Đurović te dodao kako negdje ipak treba stati. Na to mu je Lučin (SDP) uzvratio "kad već predlaže uvođenje poreza na debljinu, neka se uvede i porez na glupost" pa se, kako je rekao, mogu dogovoriti koji će biti veći.

Zastupnik HDSSB-a Dinko Burić podupro je strananačkoga kolegu te rekao kako ga "ne bi čudilo da vlast uvede i porez na zdrav razum, na kritiku, pa i zrak koji udišemo".

Vezane vijesti

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Slinavci oko premijera plasiraju gadarije

Potpredsjednik SDP-a i predsjednik saborskog odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo Zlatko Komadina odbacio je danas kao neistinite navode iz… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 16.05.12. 16:28

Glup gluplji, badave im diplome kad su debili


registracija
24/3/10

bagsy, 16.05.12. 17:31

Znači sve po starom,zakoni po hitnom postupku zbog bržeg pristupanju europskoj uniji,uuups,pa već smo potpisali pristupni ugovor,zbog čega sad u dobroj staroj hdz maniri??


registracija
30/9/09

davor12345, 16.05.12. 17:34

Uvijek me vesele izjave HDSSB-ovih zastupnika! Pametne, konstruktivne i miroljubive! Slavonija sva cvjeta od njihova zastupničkog pametovanja!


registracija
14/11/07

laufer, 16.05.12. 17:39

Ma, bravo!
Dati šesnaestgodišnjacima pravo nošenja oružja!
Polovici tih tzv "lovaca" - zapravo neiživljenih budala - trebalo bi trajno oduzeti oružje.
O "mudrostima" cirkusanata iz HDSSB-a ne treba trošiti riječi.


registracija
30/9/09

davor12345, 16.05.12. 17:40

Namjeravali su proždrati novac od pristupnih fondova EU a takvom politikom će dobiti ku...!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika