16.05.2012. / 16:14

Autor: Nacional.hr

'Vlada i društvo moraju promijeniti stav prema poduzetnicima'

"Duboko sam uvjeren da još nismo ni izbliza iskoristili mogućnosti da kroz suradnju i ozbiljan zajednički rad poboljšamo investicijsku klimu, uklonimo administrativne barijere i potaknemo poduzetništvo i ulaganja. Moramo se otvoriti jedni prema drugima i više vjerovati jedni drugima", poručio je Ivan Ergović, predsjednik HUP-a

Ivan ErgovićIvan ErgovićDan poduzetnika, središnji godišnji događaj Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), i ove je godine okupio više od tisuću uzvanika iz gospodarskih i najrazličitijih sfera društvenog i političkog života, a skup su svojim sudjelovanjem u programu uveličali predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Vlade Zoran Milanović i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić.

Ovogodišnji Dan poduzetnika, 13. po redu, održan je pod nazivom "Za poduzetništvo. Za zapošljavanje" čime su u HUP-u još jednom htjeli naglasiti da jedino privatni sektor može pokrenuti oporavak domaćeg gospodarstva i pokrenuti zapošljavanje naših građana.

U tom smjeru su kao temeljnu prepreku jačanju poduzetničke aktivnosti u HUP-u prepoznali lošu poduzetničku klimu i negativnu percepciju poduzetnika u društvu koja se, upozorili su iz HUP-a, može mijenjati jedino jačim i konstruktivnim socijalnim dijalogom i međusobnim uvažavanjem svih triju socijalnih partnera - sindikata, Vlade i poslodavaca.

Govoreći o poduzetništvu predsjednik HUP-a Ivan Ergović naglasio je kako kao društvo imamo krivi stav i odnos prema poduzetnicima. Nismo svjesni koliko je za poduzetništvo važna hrabrost i spremnost na rizik, te da je neuspjeh sastavni dio poduzetništva.

„Zemlje s razvijenim poduzetništvom razumiju da poduzetnici imaju pravo na neuspjeh i potiču ih na nastavak bavljenja poduzetništvom i nakon neuspjeha, dok mi ne samo da ne dopuštamo neuspjeh nego poduzetnicima zamjeramo i uspjeh", kazao je Ergović pozivajući na promjenu stava prema poduzetnicima i poboljšanje uvjeta rada poduzetnika.

„Samo poduzetnici i privatne investicije mogu povući ovu zemlju iz duboke krize. Mi nismo problem - mi smo rješenje problema. Mijenjanje stava prema poduzetnicima nije posao jednog ili dva ministra. To je posao cjelokupne Vlade i svih struktura u ovoj zemlji, socijalnih partnera, i nas poslodavaca, pa i sindikata. To je posao za cijelo društvo koje mora shvatiti da nas bolje i prosperitetnije godine čekaju samo s rastom i procvatom poduzetništva i tržišta. Duboko sam uvjeren da još nismo ni izbliza iskoristili mogućnosti da kroz suradnju i ozbiljan zajednički rad poboljšamo investicijsku klimu, uklonimo administrativne barijere i potaknemo poduzetništvo i ulaganja. Moramo se otvoriti jedni prema drugima i više vjerovati jedni drugima", poručio je Ivan Ergović, predsjednik HUP-a.

A snažan anti poduzetnički sentiment u društvu koji koči poduzetničku aktivnost pokazalo je istraživanje javnog mijenja koje je proveo HUP.

Prema provedenoj anketi, izraženo negativnu percepciju prema poduzetnicima iskazuje više od 44 posto naših građana, dok o poduzetnicima pozitivno mišljenje ima tek nešto više od 25 posto građana.

„Anketa je pokazala da se poduzetnike u društvu percipira kao ljude koji se brinu isključivo za sebe, a na štetu zaposlenih i države, pa još i gore, kao lopove. To je porazno i to trebamo mijenjati. Jer za to nema uporišta u stvarnoj situaciji. Velika većina poduzetnika posluje odgovorno i pouzdani su partneri i dobri poslodavci. No, u javnom se prostoru neprestano potenciraju samo loši primjeri, i negativna retorika prema poslodavcima i poduzetnicima. Zanimljivo je preko 80 posto građana smatra da je poduzetnička klima u zemlji loša i za to u najvećoj mjeri krive dosadašnje Vlade, loše pravosuđe i birokraciju. Gotovo 65 posto vidi poduzetnike kao jedino rješenje za gospodarsku krizu u kojoj se nalazimo. To nam pokazuje da građani ipak razumiju da poduzetnici rade u lošim uvjetima i da jedino poduzetnici mogu pokrenuti gospodarski ciklus i otvarati nova radna mjera. Kako bi mogli to i realizirati te preokrenuti neutemeljenu lošu sliku o poduzetnicima u javnosti, nužan nam je jači socijalni dijalog i konsenzus svih socijalnih partnera oko ključnih reformi koje moramo napraviti u našem gospodarstvu i društvu", rekao je Davor Majetić, direktor HUP-a.

Velimir Šonje iz Arhivanalitike je zajedno s HUP-om na osnovama lani prezentiranog dokumenta „Kapital i rad ruku po ruku" u kojem je iznesen sveobuhvatan prijedlog mjera za oporavak gospodarstva kao aktualne prioritete definirao upravo promjenu stava prema poduzetnicima i poduzetničke klime, reformu institucija te unapređenje dijaloga s Vladom. „Domaći poduzetnici imaju potencijala pokrenuti gospodarstvo jer efikasnošću i produktivnošću poslovanja stoje uz bok konkurenciji iz Europske unije", kazao je Šonje pojašnjavajući da statistika pokazuje da smo prema realnom BDP-om po zaposlenom gotovo izjednačeni sa susjedima iako po realnom BDP-u po stanovniku za Slovenijom zaostajemo gotovo 40 posto. Zaključak je da privatni sektor radom i produktivnošću ne zaostaje za stranom konkurencijom, no kočnicu jačem domaćem gospodarskom rastu predstavljaju neposredne neefikasnosti javnog sektora, nedovoljno kvalitetan obrazovni sustav i rad kompleksne mreže institucija koje bi trebale podržati poslovanje. Šonje je te dijelove sustava označio kao one koje treba reformirati čime bi se oslobodio veliki postojeći potencijal domaćih poduzetnika. U ime HUP-a pozvao je Vladu na jačanje dijaloga i zajednički rad na definiranju konkretnih ciljeva i odgovarajućih mjera za unapređenje poduzetničke i investicijske klime te stvaranje uvjeta za rast.

Na kraju Dana poduzetnika održan je okrugli stol na kojem su o domaćoj poduzetničkoj klimi i konkretnim rješenjima za poboljšanje poduzetniče klime raspravljali prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, predsjednik HUP-a Ivan Ergović, predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi, generalna direktorica Tehnomonta Pula Gordana Deranja, direktor Spin Valisa Zdravko Jelčić i profesorica strateškog upravljanja i poduzetništva Slavica Singer.

Sudionici okruglog stola zaključili su kako je prvi korak u popravljanju poduzetničke i investicijske klime jačanje socijalnog dijaloga. Usporedno s tim nužno je pokretanje reformi u državnom i javnom sektoru kojima cilj mora biti snažno povećanje efikasnosti, a kojima državni i javni sektor mora biti pretvoren u kvalitetnu podršku i servis gospodarstvu.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika