16.05.2012. / 18:37

Autor: Deutsche Welle

On se već obogatio na Facebooku

Emisija Facebookovih dionica na burzi je mega-događaj godine u poslovnom svijetu. Društvena mreža fascinira analitičare. Samo u prošloj godini Facebook je zaradio milijardu dolara. Od booma je profitirao i David Choe.

Mark Zuckerberg sa suradnicima ispred Coheovog muralaMark Zuckerberg sa suradnicima ispred Coheovog muralaBilo je to 2005. godine. Mark Zuckerberg, utemeljitelj Facebooka, osobno je u ruke uzeo sprej i na zidu tadašnje centrale "naslikao" jednog plavog čovječuljka. "Ja sam gotov sa slikanjem, sad si ti na redu", doviknuo je Zuckerberg umjetniku Davidu Choeu.

I Choe se bacio na posao. Oslikao je zidove mlade kompanije raznim motivima. Izmišljenim figurama, ljubičastim šišmišima, glavama velikima poput automobilskih farova. Plave, žute, narančaste, uglavnom kričave boje su karakteristične za njegov opus. To je mješavina grafita i stripa. Omiljeni motiv su kod njega - žene. David Choe žene jednostavno obožava. "Ima puno žena, ali i gradskih panorama, apstraktnih oblika. Brzo slikam, bilo je to poput terapije."

Ali kako je umjetnik profitirao od nevjerojatno brze ekspanzije Facebooka? Choe je danas multimilijunaš - zahvaljujući opisanoj epizodi iz 2005. Naime, kratko nakon oslikavanja zidova u centrali, facebookovci su ga upitali: hoćeš li da ti honorar platimo u novcu? Ili želiš udio u vlasništvu (dionice) Facebooka? Choe je kratko razmislio i odlučio ne prihvatiti ponuđenih 40.000 dolara. Postao je suvlasnik društvene mreže. Zašto? "Zato što sam kockar!", kaže.

Bila je to hrabra odluka prije sedam godina. Nitko tada nije mogao ni zamisliti da će umjetnikov udio u vlasništvu ("sitnica" od samo 40.000 dolara) jednoga dana biti "teška" 150 milijuna dolara!

Kockar, umjetnik, zatvorenik...

David Choe ispred slike koja je nastala od originalnog muralaDavid Choe ispred slike koja je nastala od originalnog muralaChoe više ne želi javno govoriti o poslu svog života. Jedini intervju o ovoj je temi dao američkoj TV-novinarki Barbari Walters. "Ne želim reći da mi novac ništa ne znači, ali ja sam i prije, i kad nisam imao ništa, radio ono što sam želio raditi", kazao je 35-godišnjak koji živi u Kaliforniji. Choe potječe iz Južne Koreje. Azijsko podrijetlo je vidljivo u njegovim radovima. Poneke figure podsjećaju na likove iz japanskih stripova. Neka se djela mogu vidjeti i na njegovoj web-stranici.

Choe je kreirao i cover za ploču repera Jay-Za, izrađuje i filmsku scenografiju. Zbog krađe i tjelesnih ozljeda bio je neko vrijeme i u zatvoru. "Sve što radim, radim ekstremno", kaže umjetnik. "Dirty hands" ("Prljave ruke"), tako se zove jedan film o njegovoj umjetnosti.

Njegove su zidne slike u centrali Facebooka dugo vremena bile sporne. No, Zuckerberg ih je očito "lajkao". I Choea ponovno angažirao. Tijekom 2012. on bi trebao dekorirati 12 Facebookovih ureda. Kad Facebook raste, raste i umjetnost Davida Choea.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika