16.05.2012. / 20:03

Autor: Hina

EU i Merkel "igraju poker sa životima Europljana"

Grčki ljevičarski čelnik Alexis Tsipras optužio je u srijedu Europsku uniju i njemačku kancelarku Angelu Merkel da "igraju poker sa životima europskih ljudi", inzistirajući na mjerama štednje, izvijestio je BBC.

Sve su glasnije optužbe iz GrčkeSve su glasnije optužbe iz GrčkeGrčki ljevičarski čelnik Alexis Tsipras optužio je u srijedu Europsku uniju i njemačku kancelarku Angelu Merkel da "igraju poker sa životima europskih ljudi", inzistirajući na mjerama štednje, izvijestio je BBC.

Tsipras je čelnik radikalno lijevog bloka Syriza, kojem se predviđa osvajanje najvećeg broja glasova na novim grčkim izborima, zakazanim za 17. lipnja. Syriza odbacuje paket mjera štednje dogovoren s EU i MMF-om i želi ponovo pregovarati o uvjetima međunarodne pomoći Grčkoj.

U intervjuu BBC-u, Tsipras je rekao da "bolest štednje uništava Grčku, i raširit će se na ostatak Europe". Banke su profitirale na štetu tisuća Europljana, u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj, ostavljajući ih u siromaštvu i teškoćama, rekao je.

"Stoga europska vodstvo, a posebno gospođa Merkel moraju prestati igrati poker sa životima ljudi", rekao je Tsipras.

Syriza je osvojila drugo mjesto na izborima 6. svibnja, koji nisu dali jasnog pobjednika jer ni jedna stranka nije osvojila većinu ili se u našla u poziciji da formira koaliciju. Syriza se odbila pridružiti bilo kojoj vladi koja će nastaviti s mjerama štednje, koje su nametnuli EU i MMF u zamjenu za pomoć u sanaciji grčkih dugova od 130 milijardi eura.

Najmanje 700 milijuna eura povučeno je iz grčkih banaka od ponedjeljka.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 16.05.12. 22:54

Jeftina retorika, koja će se promjeniti, ako ikada dođu na vlast u Grčkoj. Od političara se ne očekuje da će reći istinu.


registracija
9/5/12

pravednik3, 16.05.12. 23:52

A ova tvoja je jako skupa retorika, ma daj molim te! Ima čovjek pravo - građanima se nameću sankcije a debeli bankari se još više debljaju - uostalom Marx je to davno opisao...
Kako objasniti da je pola svijeta u recesiji zbog propasti banaka (a propale su jer su bile pohlepne) a te iste banke u toj recesiji ostvaruju debele extraprofite. Nešto treba očito mijenjati, ali pokraj ovakvih kao nostradurus to će biti teško jer ti koče i uzbrdo trudeći se da jeftinom demagogijom ispadnu duhoviti.
Bravo Tsipras - nadam se da će izdržati. Živjela Grčka...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika