17.05.2012. / 09:41

 

Hodogram pohlepe

Repriziranje bankarskog debakla

"Ali prestanimo se nadati da će se Wall Street popraviti. Ono što se upravo dogodilo u J.P. Morganu, zajedno s kavalirskim isprikama njezina vođe popraćenima mlitavim utjehama, otkriva koliko je bankovni sustav i dalje krhak i netransparentan, zašto se mora oživjeti Zakon Glass-Steagall i zašto nedavnu preporuku Federalnih rezervi u Dallasu da se divovske banke s Wall Streeta razlome treba vrlo ozbiljno shvatiti", piše američki ekonomist Robert Reich

Sjedište JP Morgan Chasea u New YorkuSjedište JP Morgan Chasea u New YorkuJ.P. Morgan Chase & Co., najveća banka u SAD-u, čiji je izvršni direktor Jamie Dimon bio na čelu rata Wall Streeta protiv regulacije, objavila je prošlog četvrtka da je u posljednjih šest tjedana kroz trgovanje izgubila 2 milijarde dolara i da je možda čekaju dodatni gubici od 1 milijarde dolara zbog iznimno rizičnih oklada.

Oklade su bile "loše izvršene" i "loše nadgledane", rekao je Dimon, rezultat "brojnih pogrešaka", "nemara" i "loše prosudbe". Ali nema razloga za brigu. "Priznat ćemo, popravit ćemo i krenuti dalje."

Protivljenje regulatornom pravilu

Krenuti dalje? Wall Streetom se širi glas da je izloženost J.P. Morgana toliko velika da ne može odbaciti te loše oklade bez utjecanja na tržište i još većih novčanih gubitaka. A s obzirom na njezinu mamutsku veličinu i međupovezanost s gotovo svakom drugom financijskom institucijom, sve što potrese J.P. Morgan vjerojatno će poljuljati i ostatak Wall Streeta.

Dimon je od samog početka bankovne krize 2008. godine tvrdio da je jača državna regulacija Wall Streeta nepotrebna. Prošle godine žestoko se i glasno protivio tzv. Volckerovu pravilu, razvodnjenoj verziji starog Zakona Glass-Steagall koji je razdvajao komercijalno od investicijskog bankarstva prije nego što je 1999. opozvan uz obrazloženje da će nepotrebno ometati trgovanje derivatima (unosna praksa klađenja na oklade) i premošćivanje rizika (korištenje oklada kako bi se izbjegli rizici drugih oklada).

Repriza debakla

Dimon je uvjeravao da se financijskom sustavu može vjerovati; da je skoro-pa-slom 2008. bio katastrofalan stjecaj okolnosti koji se više nikada neće ponoviti.

Otada su lobisti i odvjetnici J.P. Morgana činili sve što je u njihovoj moći kako bi uništili Volckerovo pravilo, stvarajući iznimke, izuzetke i pukotine koje učinkovito omogućavaju bilo kojoj velikoj banci da većinom nastavi trgovanje derivatima kao i prije skoro-pa-sloma.

A sada, samo nekoliko godina nakon bankovne krize koja je prisilila američke porezne obveznike na otkup Wall Streeta, prouzročila pad vrijednosti nekretnina za više od 30%, upropastila milijune kućevlasnika, ugrozila ili umanjila ušteđevine milijuna drugih i zavitlala cjelokupnu američku ekonomiju u najgori ponor nakon Velike depresije, J.P. Morgan Chase reprizira cijeli debakl s istovrsnim pogreškama, nemarom, lošim prosudbama i loše izvedenim i iznimno rizičnim transakcijama kakve su i izazvale krizu.

Oluja u čajniku

U svjetlu svega ovoga obećanje Jamieja Dimona da će J.P. Morgan "popraviti i krenuti dalje" ne ulijeva previše povjerenja.

Gubici se, prema Morganu, gomilaju već šest tjedana. Gdje je bila ta nova transparentnost koja je trebala omogućiti regulatorima da obuzdaju te situacije prije nego što izmaknu kontroli?

Prije nekoliko tjedana pojavile su se glasine da se špekulant Morgana u Londonu kladi na vrlo visoke iznose i izaziva ekstremna kolebanja na tržištima derivata. Kada su ga tada upitali o tome, Dimon je to nazvao "olujom u čajniku". Koristeći isti argument koji je upotrijebio kako bi spriječio regulaciju derivata, rekao je ulagačima da "svaka banka ima glavni portfelj" i da se "u tim portfeljima vrše ulaganja koja se smatraju mudrima u svrhu otklanjanja izloženosti".

Nema mjesta nadi

Nadajmo se da se Morganovi gubici neće pretvoriti u novu krizu povjerenja i da se neće proširiti na ostatak financijskog sektora.

Ali prestanimo se nadati da će se Wall Street popraviti. Ono što se upravo dogodilo u J.P. Morganu, zajedno s kavalirskim isprikama njezina vođe popraćenima mlitavim utjehama, otkriva koliko je bankovni sustav i dalje krhak i netransparentan, zašto se mora oživjeti Zakon Glass-Steagall i zašto nedavnu preporuku Federalnih rezervi u Dallasu da se divovske banke s Wall Streeta razlome treba vrlo ozbiljno shvatiti.

Robert Reich je sveučilišni profesor na Berkleyu. U Clintonovoj administraciji obnašao je dužnost ministra rada

Tekst je prenesen sa stranice robertreich.org

Prevela Diana Robaš

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
23/12/11

jebokomunjare, 17.05.12. 12:13

Dolar uopce nije Valuta Americke drzave vec ...Rothschilder,Rockfehler. J.P MORGANA I DRUGIH --iluminata i kad oni pritisnu dugme pada cijeli system.heheehehheheheeh


registracija
9/11/09

superhik, 18.05.12. 00:33

Tiska li se tiska bezvrijedni zeleni papir, koji vise nije niti dovoljno mekan za obrisati prkno. Samo se fokusirajte na izmisljenu krizu Eura, koja je umjetno izazvana da bi se ocuvao status svjetske rezervne valute, sto dolar vec nekoliko godina nije. Dok se medjunarodni bankari prepucavaju Kina postaje vodeca ekonomska sila i eurocentrican svijet odlazi u ropotarnicu povijesti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika