17.05.2012. / 12:55

Autor: Nacional.hr

Ovršitelji tvrde:

Ovrha - eldorado za odvjetnike

Predloženim izmjenama Ovršnog zakona dodatno se povećavaju troškovi ovršnog postupka na ime odvjetničkih nagrada i troškova prijevoza pokretnina za svaku pljenidbu što je, prema mišljenju ovršitelja, suprotno izjavama ministra pravosuđa Orsta Miljenića da želi smanjiti troškove odvjetnika

Ilustracija; Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELLIlustracija; Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL"Prema predloženim izmjenama zakona ovrhovoditelj je dužan prisustvovati svakoj pljenidbi pokretnina u velikoj većini ovršnih predmeta ovrhovoditelje zastupaju upravo odvjetnici. Budući da je u Hrvatskoj preko 43 milijarde dugovanja, ovrha postaje pravi Eldorado za odvjetnike", stoji u priopćenju javnih ovršitelja.

Uz sudskog ovršitelja i odvjetnika pljenidbi stvari iz stana dužnika mogu, prema predloženoj izmjeni zakona, prisustvovati i prijatelji osobe koja je pokrenula ovrhu. U zakonu se oni nazivaju ovrhovoditeljevi 'ljudi od povjerenja', a osim njih on je dužan osigurati i kamion i radnike koji će odnositi zaplijenjene stvari.

"Tako će dužnicima u stanove dolaziti desetak ljudi, a pojedini od njih mogu biti i kriminalci", ističu javni ovršitelji.

Predloženim izmjenama Ovršnog zakona dodatno se povećavaju troškovi ovršnog postupka na ime odvjetničkih nagrada i troškova prijevoza pokretnina za svaku pljenidbu što je, prema mišljenju ovršitelja, suprotno izjavama ministra pravosuđa Orsta Miljenića da želi smanjiti troškove odvjetnika.

"Time se potvrđuje teza da ministra pogoduje odvjetnicima, jer je i sam još uvijek odvjetnik i bit će i nadalje odvjetnik nakon što prestane biti ministar", tvrde iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja (HUJO).

Zanimljivo je da se ovršni predmeti neće raspoređivati javnim bilježnicima iz županije iz koje je dužnik, iako je to bilo predviđenom odbačenim Ovršnim zakonom iz 2010., već će, kao i dosad, nekolicina javnobilježničkih ureda iz Zagreba i okolice po izboru odvjetnika lupati pečate na prijedloge za ovrhu za područje cijele Hrvatske.

Na kraju priopćenja javni ovršitelji zaključuju kako ministarstvo pravosuđa predloženim izmjenama nije napravilo nikakve bitne niti kvalitetne pomake u ovršnom postupku, koje bi smanjile broj sudskih predmeta i ovrhu učinila bržim i jefinijom, na što se Hrvatska obvezala Europskoj komisiji.

Vezane vijesti

Zbog Milanovića javni ovršitelji postaju žrtve

Zbog Milanovića javni ovršitelji postaju žrtve

Ovrhe prijete poduzetnicima, gospodarstvu, ali i običnim građanima okovanim u "dužničko ropstvo" u koje ih, doduše, nitko nije tjerao. Ali, otplata… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika