17.05.2012. / 17:07

Autor: Hina

'Neplaćanje je pljačka, a u Hrvatskoj vlada kultura neplaćanja'

U pojedinačnoj raspravi o izmjenama općeg poreznog zakona izražena su suprotstavljena stajališta vladajućih i HDZ-a uz međuosbne optužbe za nastalo stanje u kojem je porezni dug premašio 51 milijardi kuna.

Martina DalićMartina DalićU pojedinačnoj raspravi o izmjenama općeg poreznog zakona izražena su suprotstavljena stajališta vladajućih i HDZ-a uz međuosbne optužbe za nastalo stanje u kojem je porezni dug premašio 51 milijardi kuna.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) poručila je kako sustav treba stabilizirati i vratiti povjerenje građana koji ga doživljavaju kao izvor velike nepravde i zloporaba. Ustvrdila je kako je sustav često bio sredstvo obračuna s političkim neistomišljenicima po sustavu "nađi im nešto", a s druge strane gdje su postojale prijave nije se postupalo. Donošenje izmjene poreznog zakona dobra je podloga za raščišćavanje poreznog duga, drži Antičević Marinović.

Zastupnica i bivša ministrica financija Martina Dalić (HDZ) reagirala je na tvrdnje da se nekima nije utjerivao porez zbog političke podobnosti, upitavši zašto onda naplata nije već sada učinjena. Navela je kako su na web stranici Porezne uprave objavljeni podaci za siječanj i veljaču koji, po njezinom mišljenju, ne pokazuju neku fenomenalnu naplatu. Njezin stranački kolega Željko Reiner dodao je da ako je uz povećanje PDV-a prikupljeno isto, to i nije neki uspjeh s kojim se hvali vlada.

Nadica Jelaš (SDP) upozorila je kako je neplaćanje, uz nezaposlenost, najveći hrvatski problemi koji su dramatično eskalirali u posljednjih nekoliko godina. Neplaćanje je krađa, odnosno pljačka, ocijenila je Jelaš ustvrdivši da je u Hrvatskoj vrlo raširena kultura neplaćanja, pa obveze ne plaćaju ni oni koji mogu. Neplaćanje je paraliziralo financijske tijekove i rješavanje tog problema je vladin proiritet, naglasila je.

Igor Rađenović (SDP) pridodao je da četvrtinu hrvatskog BDP-a čini porezni dug i da parlament treba izmjenama zakona omogućiti poreznoj upravi da naplati potraživanja i da njezin rad bude učinkovitiji i transparentniji.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) drži da će zakon prisiliti dužnike da budu odgovorniji i založio se za jednakost sviju pred zakonom. Upozorio je da se preko leđa radnika prelamaju svi problemi, jer skupa država guši poduzetnike, a oni radništvo. Poduzetnici žele jeftinijeg radnika ispod svakog ljudskog dostojanstva, a oni bi pak dobro živjeli na račun neplaćenih poreza i doprinosa. U Hrvatskoj vlada ne antipoduzetnička, nego antiradnička klima, smatra Vukšić suprotstavivši se tezi poslodavaca da su oni rješenje problema, već drži da su to radnici.

Zoran Vinković (HDSSB) poručio je kako se blagostanje građana ne postiže povećanjem PDV-a i cijena struje, plina i drugih energenata, nego im to samo podiže tlak. Zastupnica Melita Mulić (SDP) uzvratila mu je da tlak podiže on konstantnim iznošenjem neistina i da cijene nisu rasle zbog povećanja PDV-a. Vinković je na to kazao kako veću glupost od toga da cijene nisu porasle zbog rasta PDV-a nije čuo i da zastupnica Mulić očito nije bila u trgovini. Povećanje PDV-a neće se pokrenuti rast gospodarstva kako smatra Kukuriku koalicija, a manje telefoniranja građanima neće pomoći da se ugriju u zimskim mjesecima kada će u punoj mjeri osjetiti učinak poskupljenja energenata.

Dražen Đurović (HDSSB) podržao je objavu poreznih dužnika i beskompromisnu i učinkovitu borbu protiv njih i da pri tome, kako je rekao, "ne bude ni vaših, ni naših", jer pred zakonom svi moraju biti jednaki. No s druge strane, nadovezjući se na stranačkog kolegu Vinkovića upozorio je da su građani poskupljenjima gurnuti na rub siromaštva, pa i preko njega te da su potrebne mjere koje će osjetiti kao boljitak.

Peđa Grbin (SDP) rekao je kako je izmjena zakona i omogućavanje javne objave dužnika koju neki nazivaju stupom srama, pritisak na one koji nisu platili porez, a mogli su to učiniti, pa takvo ponašanje treba sankcionirati. Čitav niz trgovačkih društava je propao, jer im država nije plaćala, a istodobno su prema njoj morali namiriti dugovanja. Do sada se takve međusobne obveze nisu mogle prebijati, a ubuduće se moći, no nažalost za neke takva mjera dolazi prekasno, ali bitno je da se slični slučajevi više ne ponavljaju, rekao je Grbin.

Vezane vijesti

Kaznene prijave za neisplatu plaća

Kaznene prijave za neisplatu plaća

Ministar financija Slavko Linić na sjednici primorsko-goranskog županijskog odbora SDP-a je u Rijeci najavljujući kazne za neplatiše rekao da će se… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 17.05.12. 18:28

Mora se nešto platiti !? Ovaj šok će mnogi u Hrvatskoj teško preživjeti.Plaćanje je nešto apsolutno nedopustivo.Pa tko će preživjeti ako se bude moralo uzeto platiti?


registracija
14/11/07

laufer, 17.05.12. 23:03

Sjajno!
Sabor zaključuje kako treba plaćati račune i poreze.
Kakvo revolucionarno otkriće!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika