22.11.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara, Marina Biluš

NOVI PRAVOSUDNI SKANDAL

LOZINA OSLOBODIO OSMORICU OPTUŽENIH U SLUČAJU LORA


Pod predsjedanjem kontroverznog suca Slavka Lozine, Sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu jednoglasno je donijelo oslobađajuće presude za osmoricu bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Vojnoistražnom centru Lori u Splitu 1992. Istina drukčiju odluku nitko nije očekivao od suca koji je član Čondićevog Stožera za zaštitu digniteta domovinskog rata.
Bivši vojni policajci oslobođeni su tako optužbe da su protivno odredbama Ženevske konvencije bez pravnog razloga držali te psihički i fizički zlostavljali osobe pretežno srpske nacionalnosti. Pet optuženika nazočnih suđenju: Anđelko Botić, Ante Gudić, Emilio Bungur, Davor Banić i Tonči Vrkić puštena su na slobodu, a poništene su tjeralice za trojicom – Tomislavom Duićem, Josipom Bikićem i Miljenkom Bajićem – koji su bili u bijegu. Zastupnik optužbe Michelle Squiccimarro najavio je žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud. Ako prije toga zbog Lozininog ponašanja uskoro protiv vojnih policajaca ne stignu optužnice iz Haaga.

Vezane vijesti

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

Državno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika