Objavljeno u Nacionalu br. 334, 2002-04-09

Autor: Berislav Jelinić

Akcija 'Top stipendije za top studente'

Rektori otvoreno podržavaju akciju za top stipendije

Rektorica osječkog sveučilišta Gordana Kralik, rektor riječkog sveučilišta akademik Danijel Rukavina i rektor Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ivo Babić kao i rektorica zagrebačkog sveučilišta Jasna Helena Mencer dali su punu podršku akciji VIPneta, Erste&Steiermarkische Bank i Nacionala

Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera u OsijekuGordana Kralik, rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera u OsijekuAkcija “Top stipendija za top studente” ulazi u treći tjedan. Podsjetimo, riječ je o najizdašnijoj dodjeli studentskih stipendija dosad u Hrvatskoj, kojom će VIP-net, Erste&Steiermarkische Bank i Nacional osmorici laureata darovati ukupno 320.000 kuna, odnosno 40.000 svakomu. Pravila su dobro poznata: dovoljno je popuniti kupon koji se nalazi na ovoj stranici, priložiti fotokopiju indeksa i ocjena (ovjerenih na svom fakultetu), poneku preporuku (ako je imate) i sve to adresirati na Nacional, Vlaška 40, 10.000 Zagreb. Šesteročlani žiri sastavljen od uglednih stručnjaka najprije će odabrati 50 finalista, a početkom ljeta sedam dobitnika stipendija. Osmog će izabrati čitatelji Nacionala koji će glasovati za prijavljene kandidate. Najbolje dolazi u listopadu od kad će sljedećih deset mjeseci svaki od nagrađenih studenata primati mjesečno po 4000 kuna.
Akciju stipendiranja ponajboljih hrvatskih studenata već pri predstavljanju u hotelu “Sheraton” pozdravila je zagrebačka rektorica Jasna Helena Mencer, a sada joj se pridružuju prvi znanstvenici riječkog, splitskog i osječkog sveučilišta.

Studentske stipendije dijeli i Zaklada "Joso Biondić", koja je počela raditi 23. rujna 1996. Njihovi stipendisti su polaznici Ekonomskog, Tekstilno-tehnološkog i Grafičkog fakulteta, znanstvenih ustanova koje obrazuju studente kompatibilne potrebama članica osnivača Zaklade, a to su sve članice koncerna "Heruc". U prvoj generaciji, izabranoj za akademsku godinu 1996./97., dodijeljeno je 10 stipendija. Svi su ti studenti diplomirali; petero ih radi u koncernu "Heruc", a ostali su se zaposlili u drugim hrvatskim tvrtkama. Druga generacija stipendista također ima 10 stipendija. Diplomiralo je pet studenata dok je u trećoj generaciji, iz akademske godine 1998./99., dodijeljeno šest stipendija. Iz te generacije diplomiralo je troje studenata. Akademik Danijel Rukavina, rektor Sveučilišta u Rijeci:
Ovo je iznimno vrijedna akcija u kojoj je, više od broja studenata koji će biti nagrađeni, važno to da se interes medija usmjerio na prava pitanja. To su mladi ljudi, vrhunski obrazovani, puni entuzijazma i želje da se dokažu poštenim radom. Za društvo nema ništa bolje od njihova puta i oni trebaju biti uzor mladima. Bitno je stvoriti sustav vrijednosti za opće dobro s kojim bi se identificirale mlade generacije u Hrvatskoj. U tom kontekstu i mali broj studenata koji se nagrađuje može imati šire društveno značenje i vaša akcija treba poslužiti kao ideja vodilja drugim medijima, uspješnim tvrtkama i bogatim pojedincima.

prof. dr. IVO BABIĆ, rektor Sveučilišta u Splitu:
“Pozdravljam ovu akciju i otvoreni natječaj za top studente, kao jednu značajnu simboličku gestu i prilog drukčijem vrednovanju znanosti i visokog školstva u nas. U Hrvatskoj se ne prepoznaju značaj i uloga koju znanost i školstvo imaju u razvoju i budućnosti države. U Finskoj ili Irskoj obrazovanje i znanost iznimno su značajne poluge cjelokupnog društvenog razvoja i napretka. Osnivači fonda kojim se žele poticati studenti hrvatskih sveučilišta na što bolje učenje i usavršavanje, očito su prepoznali upravo te vrijednosti. Predviđene stipendije doista su visoke i vjerujem da će izazvati veliko zanimanje. Mislim da ih je premalo, ali ovaj napor shvaćam kao početak i simbolički doprinos promjeni odnosa prema znanju, znanstvenom radu i obrazovanju.”

Gordana Kralik, rektorica Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku:
“Svako stimuliranje učenja i stipendiranje je dobrodošlo i stoga apsolutno podržavam ovu akciju Nacionala. Na Sveučilištu ima krasne, mlade napredne djece i vjerujem da će se pri dodjeli tih osam stipendija voditi računa i o regionalnoj zastupljenosti te da će se među nagrađenim studentima naći i poneki student s osječkoga sveučilišta.”

Druge stipendije u Hrvatskoj

Studentske stipendije dijeli i Zaklada “Joso Biondić”, koja je počela raditi 23. rujna 1996. Njihovi stipendisti su polaznici Ekonomskog, Tekstilno-tehnološkog i Grafičkog fakulteta, znanstvenih ustanova koje obrazuju studente kompatibilne potrebama članica osnivača Zaklade, a to su sve članice koncerna “Heruc”. U prvoj generaciji, izabranoj za akademsku godinu 1996./97., dodijeljeno je 10 stipendija. Svi su ti studenti diplomirali; petero ih radi u koncernu “Heruc”, a ostali su se zaposlili u drugim hrvatskim tvrtkama. Druga generacija stipendista također ima 10 stipendija. Diplomiralo je pet studenata dok je u trećoj generaciji, iz akademske godine 1998./99., dodijeljeno šest stipendija. Iz te generacije diplomiralo je troje studenata.
Sljedeće studentske godine Zaklada je stipendirala još šest studenata koji su trenutačno na četvrtoj godini studija. U petoj generaciji studenata dodijeljeno je pet stipendija. Sedmero stipendista Zaklade je bez jednog roditelja, a šestero ih je iz obitelji stradalnika Domovinskog rata. Zaklada “Joso Biondić” svojim stipendistima mjesečno isplaćuje 1500 kuna, a poslije studija osigurava im zaposlenje.
Studente stipendira i koncern “Agrokor”. Dva puta “Agrokor” je raspisivao javne natječaje za dodjelu 30 jednogodišnjih studentskih stipendija, u vrijednosti od 150 eura mjesečno, i to za studente raznih struka. Agrokor i dalje stipendira studente, ali samo na osnovi njihovih individualnih zamolbi, a odobrena stipendija iznosi 1500 kuna mjesečno.
Obrazovna zaklada Partner banke stipendira studente Ekonomskog fakulteta. Stipendije daju jednom godišnje studentima treće i četvrte godine fakulteta. Ukupno se daje pet stipendija za studente i pet stipendija za polaznike poslijediplomskih studija. Korisnici stipendija mjesečno primaju po 1000 kuna, a uz te iznose stipendisti primaju i jednokratnu novčanu pomoć od 6500 kuna.
U Ministarstvu znanosti i tehnologije Nacionalu su potvrdili da se ove godine za stipendije kandidiralo gotovo 12.000 studenata. Najbolji od njih dobivat će između 600 i 700 kuna mjesečno, a bit će izabrani između posebno nadarenih studenata, studenata deficitarnih zanimanja, studenata s područja posebne državne skrbi i iz socijalno ugroženih obitelji. Stipendije će primati tijekom cijelog studija budu li redovito završavali studijske godine.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika