18.05.2012. / 12:16

Autor: Hina

Pusić odgovara:

'Ljubljansku banku su otvorili Slovenci, a ne mi'

Pusić je na upit novinara komentirala izjavu slovenskog predsjednika Danila Tuerka koji je u četvrtak izjavio da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke

Photo: Patrik Macek/PIXSELL Photo: Patrik Macek/PIXSELL Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u petak u Zagrebu da Hrvatska nije ponovno otvorila slučaj "Ljubljanska banka", nego je to učinila Slovenija te je "nezamislivim" ocijenila mogućnost da to nerješeno pitanje između dviju država dovede u pitanje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

"Hrvatska nije ponovno otvarala tu temu, nego ju je prije 2,5 mjeseca otvorila slovenska strana, odnosno slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za posjeta Zagrebu", rekla je Pusić na konferenciji za novinare u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Pusić je na upit novinara komentirala izjavu slovenskog predsjednika Danila Tuerka koji je u četvrtak izjavio da je bio neugodno iznenađen time što je nova hrvatska vlada ponovo otvorila pitanja Ljubljanske banke.

"Hrvatska bi u situaciji u kojoj jest, u procesu ratifikacija svog pristupnog ugovora i uoči ulaska u Europsku uniju, trebala jako paziti na svoju vjerodostojnost", rekao je Tuerk, prenijela je slovenska novinska agencija STA.

Pusić je nekoliko puta ustvrdila da je Ljubljana, a ne Zagreb ponovno otvorila tu temu koja, ustvrdila je, nema nikakve veze s ratifikacijom pristupnog ugovora između Hrvatske i EU u slovenskom Državnom zboru.

"Bilo bi potpuno nezamislivo da se nađemo u situaciji da po peti put nešto što nema veze s pristupanjem Hrvatske stane na put slovenskom napredovanju ili ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora", rekla je šefica hrvatske diplomacije.

Premijeri Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Janez Janša prije tri su dana na sastanku u Mariboru kazali kako su odnosi između dviju zemalja dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
1/3/11

Laudate, 18.05.12. 12:44

Da li netko zna tko je i što je dogovoreno oko Ljubljanske banke?
Naši političari nikako da kažu rečenicu do kraja iz koje bismo to mogli shvatiti.


registracija
11/1/10

fluid, 18.05.12. 13:01

Apsolutno ispravan i decidiran odgovor na vrlo ucjenjivačko,ali i uobičajeno,slovensko cimanje Hrvatske.Taj slovenski politički bezobrazluk,zaista prelazi sve granice "dobrosusjedskog odnosa".Čista mafijaška ucjena a ne europsko ponašanje.To je Slovenija sa svojim ponašanjem do sada ,jedino pokazala prema Hrvatskoj.Slovenci ipak više štete prave sebi a sa hrvatske strane je samo potrebno strpljenje svih ovih nebuloza Slovenaca.Doći će i to vrijeme kada više neće biti moguće ucjenjivati a do tada bi bilo dobro da Slovenci zbroje šta im je takvo ponašanje donijelo a koliko su izgubili.No kako i kod nas ima nevjerovatnih političkih gluposti,Slovenci se samo uklapaju u tu šemu balkanijade i zadrtosti.Svima šteti,ali neka.Neka meni krepa krava,samo neka susjedu krepaju dvije.Sprdačina i ništa više.


registracija
26/10/11

eezy, 18.05.12. 13:51

Ovo ja vjerujem Veci na riječ! Ne bi ona protiv "Regiona"!


registracija
28/4/10

Zvonko, 18.05.12. 14:11

Ovaj slučaj "otvaranja Ljubljanske banke" treba promatrati u širem smislu.
Kukurikavci su u zadnjih mjesec dana zaoštrili odnosa sa zapadom u par situacija. Ulazak Linića i Čačića u nadzorni odbor INE, prćenje Milanovića oko Američke vize, najava rat Mađarima oko INE, prkošenje informacijom o davanju izgradnje nizinske pruge Kinezima, najava većih Ruskih ulaganja i sad ovo s bankom! Nazovimo to "politikom štićenja nacionalnih interesa" - u odnosu na zapad!

S druge strane, kada se radi o susjedima i politici u "regionu", ta naglo probuđena politika štićenja nacionalnih interesa izostaje! Nitko se nije usudio spočitnuti Beogradu ništa na provokacije politike rehabilitacije četništva i Draže, Tadićevo svojatanje Ruđera Boškovića pa do, samo kako to Srbi umeju, dobrodošlice u Novom Sadu i Beogradu za vrijeme rukometnog prvenstva.

Odustaje li kukuriku prikriveno od projekta ulaska u EU (barem dok se ne riješi ekonomska kriza) s jedne strane, te na drugoj strani istovremeno gradi rezervnu opciju s "regionom". Naime, ukoliko se dogode veći potresi u EU (zbog eventualnog izlaska Grčke iz eurozone) sanjaju li Josipović i Pusićka u tome idealne uvijete kojima bi se obratili narodu te rekli: "Evo, EU ima problema i propali je projekt i nije pametno ulaziti, ali sad je regija jedino mjesto gdje možemo ostvariti svoje interese"! Normalno, pojednostavljeno rečeno, ali Josipović i Pusićka će već složiti diplomatskiji diskurs!


registracija
10/1/12

imogen, 19.05.12. 03:29

slovenci su cigani prve klase. naravno, u korijenu takvog ponašanja je kompleks manje vrijednosti koji slovenija osjećas naspram rh što se vidi iz svake izjave slovenskih političara, pa tako i iz turkove


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika